"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ

Λαϊκά
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

"Της καρδιάς τα βήματα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επιστροφή της Μελίνας Κανά στη ΛΥΡΑ, σηματοδοτείται από μία σπουδαία συνεργασία. Στο νέο της άλμπουμ με τίτλο «Της καρδιάς τα βήματα», η Μελίνα Κανά ερμηνεύει Χρήστο Νικολόπουλο.
Δεκαπέντε υπέροχα λαϊκά τραγούδια από αυτά που ο Χρήστος Νικολόπουλος ξέρει να γράφει με την ίδια μαστοριά των παλιών λαϊκών συνθετών, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, της Φωτεινής Λαμπρίδη, της Μάρως Μπιζάνη, του Φίλιππου Γράψα, του Βασίλη Γιαννόπουλου και του Κώστα Μπαλαχούτη.
Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για την Μελίνα Κανά και της χαρίζει τραγούδια λαϊκά, σημερινά, γνήσια, με καταγωγή, από αυτά που δύσκολα πια συναντάς. Τραγούδια που τα ακούς μία φορά και νιώθεις ότι θα μείνουν κλασικά. Τραγούδια «από καρδιάς», γιατί «της καρδιάς τα βήματα» είναι τα πιο σίγουρα σε μια εποχή που φαίνεται να ψάχνει το στίγμα της. Και η Μελίνα Κανά, ωριμότερη από, ποτέ, τα ερμηνεύει με τη χαρακτηριστική εκφραστικότητα και αισθαντικότητά της αποδεικνύοντας κι αυτή με τη σειρά της ότι η μουσική της καταγωγή ακουμπά πάνω στα βήματα των σπουδαίων τραγουδιστριών που έγραψαν την ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού.
Η ενορχήστρωση, είναι του Κώστα Γανωσέλη και η επιμέλεια παραγωγής του Χρήστου Νικολόπουλου.
Έπαιξαν οι μουσικοί: Κώστας Γανωσέλης (keyboards, πιάνο, προγραμματισμός), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Κυριάκος Κολοκοντές (Κιθάρες), Σπύρος Παναγιωτόπουλος (ντράμς, κρουστά), Νίκος Ρούλος (μπάσο) και ο Χρήστος Νικολόπουλος (μπουζούκια, τζουρά, μπαγλαμάδες).


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Τραγούδια εμπνευσμένα από τον Χρήστο Νικολόπουλο και γραμμένα με τη συνταγή των παλιών λαϊκών επιτυχιών! Το album "της καρδιάς τα βήματα" με τη Μελίνα Κανά, αποτελεί μια απάντηση σε όσους λένε ότι σήμερα το καλό λαϊκό τραγούδι έχει χαθεί. Υπάρχει καλό λαϊκό - και φυσικά δεν θα το βρείτε μόνο σε αυτό το album - αλλά δυστυχώς λείπει η διάθεση από τα περισσότερα media να το προβάλουν. Δεν θα το θεωρήσω έκπληξη αν και αυτό το album χαθεί στη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα που θέλει εύκολα στιχάκια και επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα, χωρίς βάθος και χωρίς "ψυχή". Αν και τα δελτία τύπου που συνοδεύουν τις νέες κυκλοφορίες, συνήθως είναι υπερβολικά, θα συμφωνήσω με το παραπάνω ότι το cd έχει κάποια τραγούδια που θα μπορούσαν να μείνουν "κλασικά". Όπως το ζεϊμπέκικο "αυτός ο άντρας" σε στίχους Μάρως Μπιζάνη, το εξαιρετικό χασάπικο "κάθε φορά που φεύγεις" σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου ή και το πιο "πιασάρικο" λαϊκό "Αθήνα - Σαλονίκη" σε στίχους Κώστα Μπαλαχούτη. Πολύ καλή στιγμή και το γρήγορο "βήματα" σε στίχους Φωτεινής Λαμπρίδη.

Γενικά το cd έχει πολλά καλά τραγούδια και του αξίζει μια ..."περίοπτη" θέση στη δισκοθήκη σας! Η μαεστρία του Χρήστου Νικολόπουλου στο να γράφει πραγματικά λαϊκά τραγούδια αλλά και η αναμφισβήτητη ικανότητα της Μελίνας Κανά να τα ερμηνεύει, αποτελούν τη καλύτερη εγγύηση για την επιλογή σας!


HIGHLIGHTS:

... Τα τραγούδια του album κινούνται με επιτυχία σε ευρύ φάσμα του λαϊκού τραγουδιού, από χασάπικα και ζεϊμπέκικα, μέχρι ρούμπες και τσιφτετέλια. Κοινός παρονομαστής η ποιότητα! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
20 σελίδες στις οποίες κυριαρχουν φωτογραφίες της Μελίνας Κανά και οι στίχοι των τραγουδιών.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Αυτός ο άντρας", "Κάθε φορά που φεύγεις", "Αθήνα - Σαλονίκη", "Βήματα", "Ένα φιλί μόνο", "Ρισκάρω", "Δε σε γνωρίζω", "Στο Θησείο"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Είμ' ένα μικρό ταξίδι και στο γυρισμό
έχω σφαλιστά τα μάτια να μη δω σταθμό
ρίχνω ονόματα σημάδια έρωτες ζητώ
έχω φάρο μου εσένα να μη ξεχαστώ.

Βήματά μου αργά, δρόμο να χαρείτε
ποιος ξέρει χνάρια μου αν σβηστείτε
είδα τη χαρά, φάρο στη στεριά
βήματά μου εκεί να μ' οδηγείτε"...

(στίχοι: Φωτεινή Λαμπρίδη - "Βήματα")


Music Corner

ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ

Τίτλος CD
"ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Χρήστος Νικολόπουλος
Ενορχήστρωση
Κώστας Γανωσέλης
Φωτογραφίες
Xenofon
Artwork
Αργυρώ Σύριγγα
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 56:05
6/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Κάθε φορά που φεύγεις
02. Αθήνα - Σαλονίκη
03. Αυτός ο άντρας
04. Βήματα
05. Της αγάπης τα μαχαίρια
06. Γράμματα στο πέλαγος
07. Δε σε γνωρίζω
08. Ένα φιλί μόνο
09. Ξύπνησα νωρίς
10. Θα σε ξεμυαλίσω
11. Δε θα κουραστώ
12. Κάποια νύχτα στη Βαγδάτη
13. Στο Θησείο
14. Ρισκάρω
15. Δεν είμαι της εκδίκησης