"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ

Music Corner

"Καλημέρα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Μαρία Λούκα τη γνωρίσαμε στις συναυλίες του Σωκράτη Μάλαμα όπου τον συνοδεύει επί σκηνής τα δυο τελευταία χρόνια.
Η Μαρία Λούκα ξεκίνησε την πορεία της στην Κρήτη μαθαίνοντας πιάνο και τραγουδώντας στη νεανική χορωδία του Δήμου Ηρακλείου. Σύντομα έρχεται στην Αθήνα όπου διακρίνεται και συνεργάζεται με τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Νίκο Ζούδιαρη και τον Σωκράτη Μάλαμα. Εσωτερική ανάγκη την σπρώχνει στη σύνθεση και στη στιχουργία και με το τραγούδι ολοκληρώνεται το πρόσωπο του τραγουδοποιού.
Στον πρώτο της δίσκο την πλαισιώνουν εξαίρετοι μουσικοί από την Θεσσαλονίκη όπως ο Δημήτρης Μπασλάμ, ο Γιώργος Μπαντούκ Αποστολάκης, ο Φώτης Σιώτας, ο Αλέξης Αποστολάκης, ο Δημήτρης Μυστακίδης κ.ά.
Τα τραγούδια της είναι ευαίσθητες μπαλάντες πότε ηλεκτρικές, πότε ακουστικές, αλλά δοκιμάζει και δοκιμάζεται και σε λαϊκότερες φόρμες. Ένας γυναικείος κόσμος ξεδιπλώνεται στα τραγούδια της και ζητά να φωτίσει σκοτεινές γωνιές και να υπερασπιστεί το δικό της προσωπικό αίσθημα.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Με διαβατήριο τις συνεργασίες της με πολύ σημαντικά ονόματα του έντεχνου τραγουδιού, μπαίνει στη δισκογραφία η Μαρία Λούκα. Στο πρώτο της album η ίδια γράφει τη μουσική εννιά τραγουδιών και τους στίχους όλων εκτός της "Αμοργού".

Όμορφη παρουσία, αισθαντική φωνή και μια ακόμα ελπίδα για το καλό ελληνικό τραγούδι είναι οι εντυπώσεις που έχω αποκομίσει από τη Μαρία Λούκα, έχοντάς την δει live αλλά και ακούγοντας το ντεμπούτο album της. Οι μπαλάντες αποτελούν τη βάση του cd, χωρίς όμως να λείπουν και τα "διαλείμματα" με πιο δυνατά ακούσματα ή ακόμα και πινελιές παραδοσιακές. Ιδιαίτερο βάθος δίνουν οι πλούσιες ενορχηστρώσεις. Ξεχωρίζει το ομώνυμο "καλημέρα" (μουσική Χάρη Μανουσάκη), μου άρεσαν όμως πολύ και τα "χιόνι" (μουσική Νίκου Ζουρνή), "μόνο μια στιγμή" και "αέρας". Πολύ καλό είναι και το "σημάδια στο νερό" σε μουσική του Νίκου Ζουρνή και στίχους της ίδιας, ενώ και το "σε ποια γη" θα σας ταξιδέψει...

Ο Σωκράτης Μάλαμας συμμετέχει στο cd σε ντουέτο με τη Μαρία Λούκα στο "μη ρωτάς", ενισχύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη καλλιτεχνική "συνοδό" του τα τελευταία δύο χρόνια!


HIGHLIGHTS:

... Θα έλεγα η συμμετοχή του Σωκράτη Μάλαμα, όμως το "μη ρωτάς" με το οποίο συμμετέχει στο album δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Θα σταθώ λοιπόν στην ίδια τη Μαρία Λούκα που πραγματικά αξίζει να τη προσέξετε! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολύ καλό το artwork, ενώ στις 12 σελίδες του θα διαβάσετε τους στίχους των τραγουδιών! Το εξώφυλλο δεν εντυπωσιάζει, διαφέρει όμως από τα συνηθισμένα...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Καλημέρα", "Χιόνι", "Μόνο μια στιγμή", "Αέρας", "Σημάδια στο νερό", "Σε ποια γη"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Να σε δω να ξυπνάς
να σε λούζει το φως κι ένας Άγιος κρυφός
να τρυπώνει στη μέρα
δίχως να με ρωτάς
ν' ανασαίνεις φιλιά και γλυκά να μου λες
καλημέρα "...

(στίχοι: Μαρία Λούκα - "Καλημέρα")


Music Corner

ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ

Τίτλος CD
"ΚΑΛΗΜΕΡΑ"
Εταιρεία: ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Άγγελος Σφακιανάκης
Μαρία Λούκα
Ενορχήστρωση
Luminel Neconoscutul
Φωτογραφίες
Μάνος Πέππας
Artwork
Κώστας Μιχαλός
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 37:50
6/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Καλημέρα
02. Αμοργός
03. Χιόνι
04. Μόνο μια στιγμή
05. Σε ποια γη
06. Μη ρωτάς (συμμετέχει ο Σωκρ. Μάλαμας)
07. Τσίρκο
08. Αέρας
09. Μάτια μου ζωγραφιστά
10. Όνειρα
11. Σημάδια στο νερό
12. Μαζεύω τα κομμάτια μου