"κλικ για μεγέθυνση"
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ

Music Corner

Έντεχνα pop / rock
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Ήρωες με καρμπόν"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το καινούριο album του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έχει κάτι που σε αφορά. Αν έχεις μάθει να ζεις πέρα από το να ερωτεύεσαι μόνο. Αν έχεις μάθει να σκέφτεσαι πέρα από τα χαζεύεις με τις ώρες εικόνες της TV. Αν έχεις μάθει να λες πέρα από το να ακούς τη γνώμη των άλλων. Μόνο. Αν έχεις βγάλει το καρμπόν κάτω από τη σελίδα. Αν δεν είσαι ένας τέτοιος ήρωας. Ίδιος:
«...Έργα πανομοιότυπα ήρωες με καρμπόν Μισογεμάτα βλέποντας ποτήρια και φεγγάρια Ρωτάνε μια το μέλλον τους και μια το παρελθόν Κι αν ο Θεός θα έπαιζε ποτέ μαζί τους ζάρια...»
Το καινούριο album του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έχει κι άλλα που μπορεί να σε αφορούν. Αν δουλεύεις 10 και πλέον ώρες την ημέρα. Αν η πολιτική κατάσταση δεν είναι μόνο τηλεοπτικά παράθυρα για σένα. Αν είχες καιρό να βάλεις στο στόμα σου στίχους που περιγράφουν αυτό που ήθελες να πεις. Και δεν τον είπες:
«...Ζητάς πατρίδα μου να μένω στην παράγκα Αχρηστη βάρδια σ' ετοιμόρροπη σκεπή Τα σύνορα της να φυλάω απ' τον Ληστή Αυτόν που εσύ τον έχεις κάνει μάγκα Και που μοναχή σου τον άφησες να μπει Προσφέροντας του τη ζωή μου για πρόσταντζα...»
11 τραγούδια που ήρθαν για να πουν αυτά που ήθελες να πεις. Τραγούδια με τη μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Αντώνη Μιτζέλου σε ένα τραγούδι, του Απόστολου Βαλαρούτσου στο «Η Χατζάρα και το Καρυοφίλι» και μια διασκευή στο "Hocus Pocus" των Focus.
Στίχους έχουν γράψει η Λίνα Δημοπούλου, ο Γιάννης Μαύρος, η Πέγκυ Πολίτου, ο Ισαάκ Σούσης, η Κέλλυ Σταμουλάκη, ενώ ακούγονται και 2 κείμενα του Μιχάλη Μαρματάκη.
Στο δίσκο συμμετέχουν στο πλευρό του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα η Τάνια Τσανακλίδου, η Σόνια Θεοδωρίδου με μια συμμετοχή έκπληξη, ο φίλος του Αντώνης Μιτζέλος, η Ελεονώρα Ζουγανέλη,
η Μαργαρίτα Βανδώρου, οι WC, και ο Μιχάλης Μαρματάκης διαβάζοντας στίχους του Ισαάκ Σούση.
Οι «Ήρωες με καρμπόν» κυκλοφορούν ελεύθεροι στις 30 του Οκτώβρη.
Από τα τραγούδια μας κράτησα αυτό που λέει ότι: «Ο έρωτας είναι μποέμικο παιδί, ενάντια στους νόμους» και το τραγουδάω την ώρα που κουβαλάω τα κιβώτια, την ώρα που σχεδιάζω το project, από το meeting, πριν από το jogging. Και δηλώνω για λόγους αξιοπιστίας συγκρατημένα απαισιόδοξος. Όμως εσύ μη μασάς, για την επιβίωση δηλώνω έτσι, το «συγκρατημένα» δηλαδή... Σε φιλώ, σε φαντάζομαι. Ο ήρωας σου.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Κατά το "ήμιση" μου άρεσε το νέο album του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα "Ήρωες με καρμπόν". Cd με ήχους ροκ, με ήχους μπαλάντας, με ήχους θεατρικούς, με ήχους pop... Λίγο απ' όλα... Και με έναν Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με το γνώριμο στυλ ερμηνείας του να καταφέρνει για μια ακόμα φορά να χρωματίζει σωστά τα τραγούδια του.

Αν το δούμε συνολικά το album δείχνει αδυναμίες κυρίως γιατί δεν καταφέρνει σε όλη τη διάρκειά του να κρατήσει το ενδιαφέρον μας. Υπάρχουν κομμάτια που υστερούν και δημιουργούν ..."κάμψεις ενδιαφέροντος" στη διάρκεια του album. Αν όμως δούμε το cd μεμονωμένα, θα ανακαλύψουμε κάποια πολύ καλά τραγούδια τόσο από εμπορικής όσο και από καθαρά ποιοτικής πλευράς.

Το καλύτερο τραγούδι κατά τη γνώμη μου είναι το "είπα στους φίλους", όπου ανακαλύπτουμε μια καταπληκτική ερμηνευτικά Ελονώρα Ζουγανέλη, αλλά και μια μελωδία ικανή να τραβήξει τη προσοχή μας. Πρόκειται για τραγούδι που το αγάπησα από τη πρώτη στιγμή που το άκουσα! Μου άρεσαν ακόμα οι "ήρωες με καρμπόν" (καταπληκτικός ο στίχος) και η "ψυχή βαθιά" ("άγριες" ερμηνείες και δυναμικός ροκ ήχος ενώ συμμετέχει και ο Αντώνης Μιτζέλος) ενώ παλιές καλές στιγμές από την εποχή των Τερμιτών έφερε στο νου μου η σκοτεινή μπαλάντα "παράτα μας" (θυμάστε το "πόσο σε θέλω";)


HIGHLIGHTS:

... Η ουσιά του "ήρωες με καρμπόν" που έδωσε τον τίτλο και στο cd. Επίσης το πολύ καλό ντουέτο με την Ελεονώρα Ζουγανέλη "είπα στους φίλους" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολύ ιδιαίτερο το artwork πιστεύω πως θα προκαλέσει ή πολύ θετικά σχόλια ή πολύ αρνητικά αναλόγως με τη προσωπική αισθητική του καθενός μας. Εμένα μου άρεσε και σίγουρα αποτελεί μια πρόταση που ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα. Στο ένθετο θα διαβάσετε τους στίχους των τραγουδιών (πολύ μικρή πάντως η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε)...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Είπα στους φίλους", "Ήρωες με καρμπόν", "Ψυχή βαθιά", "Παράτα μας", "Έλα να με βρεις"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μα εσύ μου είπες δεν τρομάζεις
κι ότι στο μαύρο βλέπεις χρώμα
κι εγώ που είδα ν' ανασταίνεις
το ταραγμένο μου το σώμα
ούτε που ξέρω τ' όνομά σου
πως ταξιδεύεις τις αισθήσεις
ξέρω μονάχα πως δικιά μου
σε είχα πριν να μ' αποκτήσεις"...

(στίχοι: Πέγκυ Πολίτου - "Είπα στους φίλους")


Music Corner

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ

Τίτλος CD
"ΗΡΩΕΣ ΜΕ ΚΑΡΜΠΟΝ"
Εταιρεία: MINOS - EMI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Κυβέλος
Ενορχήστρωση
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Αντώνης Μιτζέλος
Φωτογραφίες
Χρήστος Λαϊζόπουλος
Artwork
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 43:41
10/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Ήρωες με καρμπόν
02. Παράτα μας
03. Είπα στους φίλους (Ελεονώρα Ζουγανέλη / Λ. Μαχαιρίτσας)
04. Η Χατζάρα και το Καρυοφύλλι (Μίνως Μαρματάκης)
05. Ψυχή βαθιά (Λ. Μαχαιρίτσας / Αντ. Μιτζέλος)
06. Η Φάλαινα (Λ. Μαχαιρίτσας / WC)
07. Έλα να με βρεις
08. Ηγέτες (Μιχάλης Μαρματάκης)
09. Τι είναι Το φως (Hocus Pocus) (Σόνια Θεοδωρίδου / Λ. Μαχαιρίτσας)
10. Θαλπωρή (Η Σόμπα)
11. Μήπως φταίει η Αγάπη (Λ. Μαχαιρίτσας / Μαργαρίτα Βανδώρου)
12. Κάτι σαν Έρωτας (Τάνια Τσανακλίδου / Λ. Μαχαιρίτσας)
13. Οι δείκτες (Βασίλης Λέκκας / Λ. Μαχαιρίτσας)