"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ

Έντεχνα
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Μόνη περπατώ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυκλοφορεί από την Universal Music, ο νέος δίσκος της Νάνας Μούσχουρη με τίτλο: "Μόνη Περπατώ". Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από την προηγούμενη έκδοση και επανέρχεται με δεκαεπτά ελληνικά και ξένα τραγούδια με ελληνικό στίχο, ενώ ταυτόχρονα αποχαιρετάει το κοινό της σε όλο τον κόσμο με τη Farewell World Tour της.
Πρόκειται για ένα ακόμη δίσκο που δε θα μπορούσε, παρά να συντηρεί την οικουμενικότητα που διακρίνει όλες τις δουλειές της. Εκτός από τις ελληνικές συμμετοχές στην έκδοση περιλαμβάνονται και δέκα τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο της Νάνας Μούσχουρη. Μεγάλες επιτυχίες της σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Λατινική Αμερική και Ασία, συνθέσεις όπως του Charles Aznavour, των Anne και Kate McGarrigle, του Jean Pierre Ferland, της ίδιας της Νανάς Μούσχουρη καθώς και δύο παραδοσιακά γαλλικά τραγούδια αποτελούν μερικά από αυτά. Τους στίχους και των δέκα αυτών τραγουδιών υπογράφει μοναδικά η Αγαθή Δημητρούκα.
Τα νέα τραγούδια είναι έξι, συνθέσεις νέων Ελλήνων δημιουργών: τρία σε μουσική του Νίκου Αντύπα με στίχους, τα δύο της Λίνας Νικολακοπούλου και το ένα του ίδιου, δύο σε μουσική του Στέφανου Κορκολή με στίχους της Ρεβέκκας Ρούσση και της Άντας Δούκα και ένα τραγούδι του Γιώργου Θεοφάνους. Μεγάλη έκπληξη αποτελεί η εξαιρετική ερμηνεία της σε ένα δημοτικό τραγούδι, "Τα Παιδιά της Σαμαρίνας" με τον Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο.
Η μεγάλη διεθνής ερμηνεύτρια έχει ήδη διανύσει μια 50χρονη πορεία στο τραγούδι και έχει κάνει γνωστά τα ελληνικά τραγούδια σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας πάντα τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη μουσική.
Το "Μόνη Περπατώ" είναι λοιπόν το νέο βήμα της, ο νέος δίσκος της, που αντικατοπτρίζει το δρόμο που περπάτησε μόνη της όλα αυτά τα χρόνια γυρνώντας την υδρόγειο.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Έχει πετύχει τα πάντα στη πολύχρονη καριέρα της, αλλά το σημαντικότερο είναι η καθολική αποδοχή η οποία ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η Νάνα Μούσχουρη είναι η κορυφαία ελληνίδα ερμηνεύτρια που γνώρισε ποτέ η χώρα μας. Δεν ξέρω αν αυτό κάποιοι το θεωρήσουν υπερβολικό, το μέγεθος όμως της καλλιτεχνικής της οντότητας κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία συγκρίσεων. Ακόμα και σήμερα, στα 72 της χρόνια, τραγουδάει με τον ίδιο λυρισμό, την ίδια αρχοντιά, το ίδιο πάθος και την ίδια ζωντάνια που ξεχώριζαν πάντα στις ερμηνείες της. Η σημείωσή της ότι το παρόν album είναι ίσως το τελευταίο βήμα της καριέρας της (φυσικά συνεχίζεται και η παγκόσμια περιοδεία της που θα καταλήξει το 2007 στην Αθήνα) δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην ελληνική μουσική.

Για το "μόνη περπατώ" δεν έχω να πω πολλά, μιας και προτιμώ να το ακούω και το ίδιο θα πρότεινα και σε εσάς. Απλώς θα επισημάνω ότι η τραγουδίστρια των μεγάλων συνθετών, αυτή τη φορά εμπιστεύθηκε νέους αξιόλογους μουσικούς και έτσι, αποχωρώντας σιγά σιγά η ίδια από το χώρο, έδειξε με τρόπο σημαδιακό, το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού. Ο Νίκος Αντύπας, ο Στέφανος Κορκολής αλλά και ο πιο εμπορικός Γιώργος Θεοφάνους πρόσθεσαν στα "χαρτιά τους" τη βαριά σφραγίδα της Νάνας Μούσχουρη. Το ίδιο και οι στιχουργοί Λίνα Νικολακοπούλου, Ρεβέκκα Ρούσση, Άντα Δούκα και Αγαθή Δημητρούκα. Το cd έχει 6 νέα τραγούδια ενώ τα υπόλοιπα 10 αποτελούν διασκευές προερχόμενες από κάποια ξένα κομμάτια που ερμήνευσε στο παρελθόν η Νάνα Μούσχουρη. Υπάρχει ακόμα μια διασκευή στα "παιδιά της Σαμαρίνας" όπου συμμετέχει και ο Βασίλης Σαλέας παίζοντας κλαρίνο.

Γλυκές μελωδίες συνθέτουν ένα album αντάξιο του ονόματος της σπουδαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας. Το "όρκοι και φιλιά" (διασκευή του γαλλικού "Va mon ami va"), η "πρώτη μας φορά", ο "Πειραιάς"


HIGHLIGHTS:

... Ο πάντα αξιόλογες ερμηνείες της Νάνας Μούσχουρη ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Η μικρή κασετίνα κρύβει ένα χειρόγραφο σημείωμα της Νάνας Μούσχουρη στο οποίο η ίδια γράφει για αυτή τη δουλειά. Το 16σέλιδο ένθετο έχει τους στίχους των τραγουδιών και πολλές φωτογραφίες δίπλα στη θάλασσα. Όμορφα τα χρώματα και η σχεδίαση, αυτό όμως που λείπει είναι ένα βιογραφικό της τραγουδίστριας που ίσως θα ήταν ενδιαφέρον αφού το παρόν cd πιθανότατα να είναι το τελευταίο της τραγουδίστριας, σύμφωνα με τα λεγόμενά της.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Όρκοι και φιλιά", "Πειραιάς", "Η πρώτη μας φορά", "Η ευχή", "Αχ, πατρίδα", "Του ήλιου η κόρη", "Ποταμός", "Η παλιά αγάπη" χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα. Όλο το cd είναι πολύ καλό...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μέτρα χρόνια κι όμως μείνε
μάγος έρωτας Θεός
εκδρομή η ζωή μας είναι
απ' τη νύχτα προς το φως.

Εκδρομή η ζωή μας είναι
και ταξίδι της στιγμής
την ευχή του δρόμου δίνε
για να φύγουμε κι εμείς"...

(στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα - "Η ευχή")


Music Corner

ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ

Τίτλος CD
"ΜΟΝΗ ΠΕΡΠΑΤΩ"
Εταιρεία: MERCURY
UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Andre Chapelle
Επιμ. Παραγωγής
Νάνα Μούσχουρη
Artwork
Δημήτρης Καράμπελας
1 CD 17 Tracks
Διάρκεια CD: 65:52
3/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Η πρώτη μας φορά
02. Ρόδα και τριαντάφυλλα (On cueille la rose)
03. Όρκοι και φιλιά (Va mon ami va)
04. Μόνη περπατώ (On my way to town)
05. Πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί
06. Της θάλασσας νανούρισμα
07. Οι τρεις πληγές (Llego con tres heridas)
08. Ο ναυαγός της αγάπης (Turquoise)
09. Ποταμός
10. Αχ, πατρίδα! (Je reviens chez nous)
11. Διαμάντια
12. Πειραιάς
13. Η παλιά αγάπη (Un viejo amor)
14. Του ήλιου η κόρη (Fille du soleil)
15. Χίλιες μνήμες (Le souvenir)
16. Τα παιδιά της Σαμαρίνας
17. Η ευχή