"κλικ για μεγέθυνση"
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Music Corner

Έντεχνα / Παραδοσιακά
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Το σκοτεινό τρυγόνι"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Νίκος Μαστοράκης, Μανόλης Λιαπάκης και Κώστας Πανταζής (ερασιτέχνες μουσικοί) μελοποίησαν 12 ποιήματα - κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για τις ανάγκες της θεατρικής διασκευής του έργου «Φόνισσα» που παρουσιάστηκε το 2003 από τη θεατρική ομάδα του δήμου Ιεράπετρας. Τα 12 αυτά τραγούδια κυκλοφορούν σε ένα cd με τίτλο «Το σκοτεινό τρυγόνι» με τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών. Σε 3 από αυτά συμμετέχει ο Σωκράτης Μάλαμας, σε 2 ο Ψαραντώνης, σε 2 η Νίκη Τσαΐρέλη και από ένα η Λιζέτα Καλημέρη, η Μαρία Κώττη (τραγουδίστρια των Χαΐνηδων), η Νίκη Ξυλούρη,ο Χαρίλαος Παπαδάκης και ο Μανόλης Λιαπάκης.
Η μουσική έχει παιχτεί από φυσικά όργανα και έχει πολλά στοιχεία της παραδοσιακής και κρητικής μουσικής αλλά και της έντεχνης μουσικής.
Όταν η διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, Αθηνά Παπαγεωργίου, πληροφορήθηκε το εγχείρημα άξιων δημιουργών να προσεγγίσουν το έργο του Παπαδιαμάντη μέσω μιας άλλης τέχνης, της μουσικής, ανταποκρίθηκε στην προσπάθεια αυτή και έγραψε τα παρακάτω:

«Αν πεζογραφία είναι η γλώσσα της διάνοιας, ποίηση είναι η γλώσσα της καρδιάς».
Ο Αλ. Παπαδιαμάντης άρχισε και έκλεισε το έργο του με στίχους..
Η τέχνη του Αλ. Παπαδιαμάντη και η μουσική τέχνη έχουν, ένα κοινό σημείο.
Η μουσική τέχνη έχει σκοπό την καλλιτεχνική συγκίνηση - αυτό που στα νεότερα χρόνια λέμε
αισθητική χαρά. Κι ο κυρ-Αλέξανδρος εδώ και 130 τουλάχιστον χρόνια καλεί κάθε Έλληνα να του χαρίσει μια αισθητική χαρά. Η προσφορά αυτή είναι το καλύτερο και το χρησιμότερο που μπορεί να δώσει ένας πνευματικός άνθρωπος.
Γι' αυτό η Σκιάθος, από το Σπίτι - Μουσείο του Αλ. Παπαδιαμάντη χαιρετίζει και συγχαίρει την προσπάθεια των δημιουργών, ερμηνευτών και συντελεστών αυτού του έργου, που με λεπτότητα, σεβασμό και έμπνευση εργάστηκαν πάνω στον Παπαδιαμαντικό στίχο. Και προτείνει να προσφερθεί αυτό το δημιούργημα του μυαλού και της ψυχής όλων των καταξιωμένων συντελεστών ως δοξαστικό και αντίδωρο στη μνήμη του κυρ-Αλέξανδρου για όλους τους ακροατές του μουσικού αυτού έργου.»


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεώτερης ελληνικής λογοτεχνίας και έχει παρουσιάσει αμέτρητα μυθιστορήματα και διηγήματα. Στο παρόν cd οι Νίκος Μαστοράκης, Μανόλης Λιαπάκης και Κώστας Πανταζής επιχειρούν κάτι που θέλει ...κότσια! Να μελοποιήσουν 12 έργα του Παπαδιαμάντη και να προσπαθήσουν να σταθούν στο ύψος των λόγων και της ποιότητας του συγγραφέα. Μεγάλη κουβέντα αυτή, όμως το αποτέλεσμα προσωπικά με ενθουσίασε! Έχουμε να κάνουμε με ένα δισκάκι που δεν περιέχει δήθεν μελωδίες με βαριές συνθετικές εμπνεύσεις, αλλά τραγούδια που ακούγονται ευχάριστα και μάλιστα ερμηνεύονται από αρκετά σημαντικά ονόματα του χώρου! Με μπροστάρηδες στην ερμηνεία τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Ψαραντώνη και τη Λιζέτα Καλημέρη, στο cd θα ακούσουμε και τις φωνές της Νίκης Τσαϊρέλη, της Μαρίας Κώτη των Χαΐνηδων, της Νίκης Ξυλούρη, του Χαρίλαου Παπαδάκη και του Μανόλη Λιαπάκη.

Το κυρίαρχο στοιχείο των τραγουδιών δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι άλλο από την ουσία των λόγων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο στίχος είναι φυσικά στη καθαρεύουσα. Μαγικές εκφράσεις, που μαγνητίζουν τη προσοχή του ακροατή. Λόγος ποιητικός, μεστός, εκφραστικός, που ντύνεται αντάξια με τις υπέροχες μελωδίες των τριών συνθετών από τη Κρήτη. Το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα ακροβατεί κάπου ανάμεσα στο παραδοσιακό και το έντεχνο στοιχείο, αν και αρκετές φορές είναι εμφανής η κρητική μουσική παράδοση. Οι ερμηνευτές δείχνουν απόλυτο σεβασμό σε αυτό που ανέλαβαν να τραγουδήσουν και αυτό είναι εμφανές σε κάθε κομμάτι.

Πρόκειται για cd με λόγο και αιτία ύπαρξης! Cd που θα απολαύσουν όσοι τη ψάχνουν τη μουσική και δεν στέκονται στην επιφάνεια της. Cd που αγοράσεις για να "νιώσεις" και όχι για να "ακούσεις"...


HIGHLIGHTS:

... Ο λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη όπως έγραψα και παραπάνω είναι το κυρίαρχο στοιχείο του album ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Στο 12σέλιδο ένθετο θα διαβάσετε σημείωμα του σκηνοθέτη Αντώνη Διαμαντή (σκηνοθέτης της θεατρικής διασκευής της "Φόνισσας" που παρουσιάστηκε το 2003 στην Ιεράπετρα) καθώς και των συνθετών αλλά και της Αθηνάς Παπαγεωργίου, διευθύντριας του Μουσείου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, που στήριξε αυτή τη δουλειά. Θα βρείτε επίσης τους στίχους των τραγουδιών και όμορφες γραφικές απεικονίσης που στέκονται σε ένα πολύ λιτό artwork. Όμορφο το ένθετο αλλά καλό θα ήταν να περιείχε και μια βιογραφία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Όνειρο στο κύμα", "Η κοιμάμενη βασιλοπούλα", "Στα μάτια τα ψιχαλιστά", "Νύχτα βασάνου", "Ονείρατα", "Το τραγούδι του γύφτου", χωρίς πάντως να υστερούν τα υπόλοιπα. Όλο το cd είναι πολύ καλό...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Να σε χαρεί κι η άνοιξη
μαζί με τα λουλούδια
όπου 'ναι σαν αμέτρητα
ζωγραφιστά τραγούδια...
Τη χάρη σου τη σπλαχνική
μη μ' αρνηστείς αρνί μου
αγάπη μου αιώνια
αγάπη μου στερνή μου"...

(στίχοι: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - "Εικον' αχειροποίητη")


Music Corner

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Τίτλος CD
"ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΤΡΥΓΟΝΙ"
Εταιρεία: MBI
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Νίκος Μαστοράκης
Διεύθ. Παραγωγής
Αλέξανδρος Καραμαλίκης
Artwork
Κώστας Αθανασόπουλος
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 64:40
12/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 


Λιζέτα Καλημέρη


Τα τραγούδια του cd

01. Όνειρο στο κύμα (Οργανικό)
02. Η κοιμάμενη Βασιλοπούλα - Ψαραντώνης
03. Στα μάτια τα ψιχαλιστά - Σωκράτης Μάλαμας
04. Εικόν' αχειροποίητη - Μαρία Κώττη
05. Νύχτα Βασάνου - Νίκη Τσαϊρέλη
06. Ονείρατα - Νίκη Ξυλούρη
07. Το τραγούδι του γύφτου - Ψαραντώνης
08. Το σκοτεινό τρυγόνι - Σωκράτης Μάλαμας
09. Μοιρολόι - Λιζέτα Καλημέρη
10. Εις ένα μνήμ' αγνώριστον - Χαρίλαος Παπαδάκης
11. Την νύκτα όλην άγρυπνος - Νίκη Τσαϊρέλη
12. Ας παν να ιδούν τα μάτια μου -Μανώλης Λιαπάκης
13. Τα δυο αδερφάκια - Σωκράτης Μάλαμας