"κλικ για μεγέθυνση"
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Music Corner

"Διάφανος"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο «Διάφανος» είναι ο πρώτος δίσκος σε δική μου παραγωγή, κάτω από τον διακριτικό τίτλο «Αχός».
Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Μεταξαχώρι Αγιάς - όπου μένω - με χαλαρότητα και καλή διάθεση.
Αρκετά από τα τραγούδια τα παίζαμε στις εμφανίσεις μας για καιρό πριν δισκογραφηθούν. Αυτό, και το ότι σχεδόν όλα ηχογραφήθηκαν «ζωντανά», δηλαδή με τη σύμπραξη όλων των μουσικών και σε μερικές περιπτώσεις των ερμηνευτών, έχει δώσει ενέργεια και ζεστασιά στο τελικό αποτέλεσμα.
Οι ενορχηστρώσεις έγιναν συλλογικά από τους συμμετέχοντες - κάθε φορά - μουσικούς.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Σωκράτης Μάλαμας, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Φώτης Σιώτας, εγώ και διάφορα μέλη της οικογένειας μου, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της ανδρικής χορωδίας της Τσιούξιανης.
Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω, για τη συμμετοχή τους, τη μικρή Βάσω, την ορχήστρα του υπερωκεάνιου «Μέγας Ανατολικός» και τις μύγες από την περιοχή Αμυγδαλή Λάρισας.
Καλή ακρόαση
Θανάσης Παπακωνσταντίνου


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Είμαι στο γρασίδι, ξάπλα, όχι στη θάλασσα αλλά στο βουνό ή στην πεδιάδα και κοιτάω τις κορυφές από τα δέντρα που τα φυσάει ο άνεμος και κοιτάω τον ουρανό κ ο ήλιος πέφτει ζεστός ανάμεσα τους κ ακούω το νέο cd του Θανάση Παπακωνσταντίνου και γίνομαι κ εγώ όπως κ ο κόσμος γύρω μου διάφανος.

Ένα ταξίδι είναι αυτό το cd όχι όμως ταξίδι από δρόμο κ ας έχουν οι στίχοι του πορείες και δρομολόγια σαν χάρτες. Όχι είναι ένα ταξίδι στον αέρα, στους ήχους, στις εικόνες στην ιδέα, στη σκέψη, στην αναζήτηση, στην αλήθεια, στο συναίσθημα, στο κάθε μέρα, στο παρελθόν, στο όνειρο, στη φαντασία.

Άνοιξε τη δική σου πόρτα στο φευγάτο, στο μυστικό, στο ψεύτικο, στο διαφορετικό σ' εκείνο που σκέφτεσαι τις άλλες ώρες, όταν το συνειδητό κοιμάται και το δικό σου ξένο βγαίνει μπροστά.

(κ όλα αυτά τα σκέφτηκα στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή!!!) φευγάτο αυτό το νέο cd!

Για το μουσικό μέρος τι να πω, ότι κ αν πω ...λίγο είναι, άλλο να στο λέω άλλο να τ' ακούς. Αυτοσχεδιασμοί, περάσματα, κολάζ ηλεκτρονικού ήχου με λέξεις, φράσεις, κινηματογραφικές ταινίες, πιστολάκι μαλλιών, μόντεμ, μύγες, σχάρα ψηστιέρας κ.α. θαυμαστά (όλα μπορούν να γίνουν μέρος μιας μουσικής σύνθεσης). Καινούργια πρόταση με κάτι από όλες τις προηγούμενες μαζί.

Τα πνευστά χαίρουν ιδιαίτερης εκτιμήσεως και πραγματικά το αξίζουν (κλαρίνο τρομπέτα, καραμούζα,). Τζαζ, μπλουζ, ηλεκτρονική, παραδοσιακά θέματα, ροκ στοιχεία, φωνές γνωστές, αγαπημένες που τραγουδούν, ερμηνεύουν, χαίρονται, γλεντούν.

Η έμπνευση έρχεται από καθημερινές σκηνές και σκέψεις όπως: μια κουβέντα στο καφενείο για τους μετανάστες και την Ελλάδα της ξενιτιάς, η γεωγραφία του τόπου (μαθαίνεις όλη την περιοχή), η φύση, οι σκέψεις που κάνει ένας πλάτανος, το κομμωτήριο της περιοχής, μια μοσχαροκεφαλή στο πιάτο, ο κόσμος στο τραπέζι, το φαγοπότι...!


HIGHLIGHTS:

... Το μπλέξιμο των ήχων, η φευγάτη αίσθηση που σου αφήνει και η νέα πρόταση ενός παλιού τραγουδιού που το κάνει εξαιρετικά υπέροχο. Η διαφορετική ανάγνωση που μπορούν να έχουν οι στίχοι ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Απλό, σε άσπρο, κόκκινο, γαλάζιο, σχέδια με στυλό που εξηγούν κάτι που εγώ δεν καταλαβαίνω (αν μπορεί κάποιος ας βοηθήσει), οι στίχοι των τραγουδιών...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Τώρα τι να πω. Όλα ... ιδιαίτερη αδυναμία στα: 8 "αερικό" (το ξανά-αγάπησα μέσα από αυτή τη διασκευή), 10 "you,the_universe" (πύλη στο διάστημα), 11 "στην κοιλάδα των τεμπών" (για προσωπικούς λόγους) και μεγάλη αδυναμία 12 "βασιλιάς" (ήθελα να έχω παιδί για να το νανουρίζω έτσι)...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Περσεφόνη;

Στα ίσα και στ' ανάποδα φωνές στον ύπνο μου άκουγα. Αυτί μου πλανημένο στον Άδη κατεβαίνω. Κατεβαίνω σα νυφούλα που 'χασε το μάγκα της, ωχ! ωχ! ω! το λούσο και τα φράγκα της.

Είναι σπηλιά, ειν' όαση, σβησμένη τηλεόραση. Ωχρή σαν το λεμόνι, στου Ήφαιστου τ' αμόνι κλαίω και παρακαλάω: "να γεννηθώ δεν πρόφτασα, ωχ! ωχ! ω! ζωή μου δε σε χόρτασα".

Και να σου πλησιάζουνε ανδρείκελα που μοιάζουνε. Περίεργα κοιτάνε μα δε με βοηθάνε." βγάλ' τα πέρα μοναχή σου όπως κάναμε όλοι μας, ωχ! ωχ! ω! γαμώ το πορτοφόλι μας"...

(στίχοι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου - "Περσεφόνη")


Music Corner

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τίτλος CD
"ΔΙΑΦΑΝΟΣ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Φανή Εξάρχου
Φωτογραφίες
Ιάκωβος Χατζησταύρου
Artwork
Μάνος Χαμηλάκης
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 66:33
12/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Διάφανος - Σωκράτης Μάλαμας
02. Περσεφόνη - Μάρθα Φριντζήλα
03. Στην Αμερική - Σωκράτης Μάλαμας
04. Πες μου κάτι - μέλη της οικογένειας Παπακωνσταντίνου και η μικρή Βάσω
05. Οι μύγες βαλσαμώνονται με βαλς - ορχηστρικό
06. Το κομμωτριάκι - Μάρθα Φριντζήλα
07. Τα παξιμάδια - Σωκράτης Μάλαμας
08. Αερικό - Φώτης Σιώτας
09. 360 χλμ - Μάρθα Φριντζήλα
10. You, the_Universe - ορχηστρικό
11. Στην Κοιλάδα των Τεμπών - Σωκράτης Μάλαμας
12. Βασιλιάς - Μάρθα Φριντζήλα
13. Η μοσχαροκεφαλή - Θανάσης Παπακωνσταντίνου