"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ

Music Corner

Pop - Έντεχνα
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Ένα βήμα πιο κοντά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια δημιουργική μουσική πορεία είκοσι πέντε ετών στο ελληνικό τραγούδι ολοκλήρωσε πριν από ένα χρόνο τον κύκλο της με την έκδοση του διπλού live cd του Νίκου Πορτοκάλογλου «Πάμε Άλλη μια Φορά» αλλά και του βιβλίου του με στίχους των τραγουδιών του, κείμενα και συνεντεύξεις του. Ο αγαπημένος δημιουργός αισθάνεται πλέον ότι βρίσκεται μπροστά σε μια νέα αρχή, συμφιλιώνεται με ό,τι αφήνει πίσω του, κοιτάζει μπροστά και έρχεται «Ένα Βήμα πιο Κοντά» σε όσους έχουν αγαπήσει τα τραγούδια και την μουσική του με το νέο του album το οποίο κυκλοφορεί από την Universal μέσα στον Οκτώβριο.
Το «Ένα Βήμα πιο Κοντά» είναι ένα πολυθεματικό cd τα τραγούδια του οποίου αλληλοδιαπλέκονται, αλληλοσυμπληρώνονται και περιστρέφονται συχνά γύρω από την κοινή θεματική του χρόνου, την επιθυμία να σταματήσει να περνά αλλά και τον πόθο για μια νέα αρχή όπως αυτή αποτυπώνεται στο τραγούδι του "Νέα Αρχή»:

"Δώσ' μου μια νέα αρχή
Μες την καμένη γη"

αλλά και στο πρώτο single του cd "To Ποτάμι" που θα ακούγεται στη νέα ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα:

"Το Ποτάμι πίσω δεν γυρνάει
Δε γυρνάει στα βουνά
Κι η καρδιά μου πάντα μπρος κοιτάει
Και σε ψάχνει στ' ανοιχτά"

Το νέο album αποτελεί αποτέλεσμα πειραματισμού με τον φυσικό, απέριττο ήχο, απογυμνωμένο από "ηλεκτρισμούς" και ηλεκτρονικές λούπες καθώς τα τραγούδια έχουν εκτελεστεί με πιάνο αλλά και συνυπάρχουν σ' αυτά αρμονικά ακουστικές και κλασικές κιθάρες, μαντολίνο, βιολί, μπουζούκι, ακορντεόν και ένα κουαρτέτο εγχόρδων. Ο ζωντανός ηλεκτρικός ήχος περιορίζεται σε μικρές δόσεις και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί μία ακουστική εκδοχή του album «Παιχνίδια με τον Διάβολο».
Με άλλα λόγια πρόκειται για έναν «φυσικό» δίσκο γι' αυτό τον λόγο το concept της φωτογράφησης επιλέχθηκε να συνάδει με τον ήχο του album επιλέγοντας ως background του εξωφύλλου την φύση, το δάσος και την γη.
Όλα τα τραγούδια του cd έχουν ηχογραφηθεί στο studio και έχουν εκτελεστεί live από την μπάντα του Νίκου Πορτοκάλογλου αποτελούμενη από μπάσο, ντραμς, πιάνο, ηλεκτρικό πιάνο, hammond, κιθάρες, ένα κουαρτέτο εγχόρδων ενώ ο ήχος εμπλουτίζεται μοναδικά από τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Μάνο Αχαλινωτόπουλο.
Εκτός από τον μόνιμο πλέον συνεργάτη του Οδυσσέα Τσάκαλο στα ντραμς, παίζουν μαζί του ο Δημήτρης Φροσίνης μπάσο, ο Θανάσης Τσαουσέλης πιάνο, ακορντεόν και hammond, ο Μιχάλης Βρέττας βιολί, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος κλαρίνο, ο Αποστόλης Βαλαρούτσος κιθάρες και ο ίδιος ο Νίκος Πορτοκάλογλου μπουζούκι, μαντολίνο και κιθάρες.
Την παραγωγή και την ενορχήστρωση του δίσκου έχει ο Νίκος Πορτοκάλογλου ενώ την ενορχήστρωση των εγχόρδων έκαναν ο Σέργιος Χρυσοβιτσάνος και ο Γιώργος Κλόγκας.
Στην επιμέλεια του ήχου και της μίξης ο Πωλ Στεφανίδης και στα φωνητικά η Βασιλική Καρακώστα με την οποία ο Νίκος Πορτοκάλογλου συνεργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια και την σύστησε στο κοινό με την συμμετοχή της στον δίσκο των Grandeloopa.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Τον Νίκο Πορτοκάλογλου τον θεωρώ έναν από τους σοβαρότερους και ποιοτικότερους μουσικούς στο χώρο της έντεχνης pop που κινείται. Καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξεως που στο πέρασμα των χρόνων ωρίμασε τη μουσική του έμπνευση και πλέον το στίγμα του κατέχει περίοπτη θέση στο χάρτη της ελληνικής μουσικής.

Το νέο του album "ένα βήμα πιο κοντά" χαρακτηρίζεται από τη πλειάδα φυσικών μουσικών οργάνων που "γεμίζουν" τον ήχο του. Χαρακτηρίζεται ακόμα από το γνώριμο στυλ γραφής του Πορτοκάλογλου. Μένει μακριά από τραγούδια με σφραγίδα "hit", κερδίζει όμως σε ποιότητα, βάθος, αντοχή στο χρόνο. Είναι ένα cd που δεν το βάζεις για να ακούσεις ένα δυο τραγούδια, αλλά για να το ακούσεις ολόκληρο, να ταξιδέψεις μαζί του, να χαθείς στο στίχο του... Προσεγμένο από το εξώφυλλο μέχρι τη τελευταία νότα, το cd αποτελεί υπόδειγμα δισκογραφικής δουλειάς...

Συνθετικά οι ρυθμοί των τραγουδιών είναι χαλαροί και ακροβατούν ανάμεσα στη pop και την έντεχνη τεχνοτροπία. Ο στίχος περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα ενώ κάποιες φορές μου μοιάζει αυτοβιογραφικός (για παράδειγμα το "άντε καρδιά μου" που μοιάζει να αναφέρεται στα 20 χρόνια καριέρας του Πορτοκάλογλου). Η ροή των τραγουδιών είναι καλοδουλεμένη, δεν κάνει "κοιλιά" κι αυτό είναι σημαντικό για ένα cd που έχει 14 τραγούδια. Θα ξεχωρίσω την ορχηστρική "νέα αρχή" που είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα του τι μπορεί να γράψει ο Πορτοκάλογλου...!


HIGHLIGHTS:

... Το ορχηστρικό "νέα αρχή" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Γεμάτο φωτογραφίες του καλλιτέχνη σε ένα καταπράσινο δάσος, συνοδεύει τον φυσικό ενορχηστρωτικό χαρακτήρα των τραγουδιών. Πολύ όμορφο σχεδιαστικά και το ένθετο. Περιέχει τους στίχους των τραγουδιών και η μοναδική παραφωνία είναι τα ringtones στη τελευταία σελίδα. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να καταστρέφουν δουλειές για να διαφημίσουν εμπορικά προϊόντα. Ας βάζουν ένα ανεξάρτητο χαρτί για να τα διαφημίζουν, είναι ανάγκη να το κάνουν πάνω στα ένθετα;

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Ειλικρινά μου ήταν αδύνατο να ξεχωρίσω. Όλα τα τραγούδια είναι ανάλογου χαρακτήρα και ποιότητας...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Θ' αλλάξω ζωή
όνομα και πατρίδα
απ' την αρχή
θ' αρχίσω την παρτίδα.
Στη διαδρομή
το παρελθόν σκορπάω
μια μουσική
καινούργια σου χρωστάω.

Μην τρομάξεις αν χαθώ
μη με ψάξεις, θα σε βρω εγώ
μη με ψάξεις, θα σε βρω
όταν θα 'χω μάτια να σε δω
μην ψάξεις
μην τρομάξεις
θα σε βρω εγώ"...

(στίχοι: Νίκος Πορτοκάλογλου - "Μην τρομάξεις αν χαθώ")


Music Corner

ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ

Τίτλος CD
"ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ"
Εταιρεία: MERCURY
UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Νίκος Πορτοκάλογλου
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
Artwork
k2design
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 54:22
10/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Νέα αρχή (ορχηστρικό)
02. Άντε καρδιά μου
03. Δεν κερδίζεις τίποτα
04. Δεν υπάρχει αλλού
05. Το βάρος
06. Εμείς οι δύο
07. Κολλημένο
08. Κάπου στη Μεσόγειο
09. Όλα αλλάζουν
10. Το ποτάμι
11. Μην τρομάξεις αν χαθώ
12. Ένα βήμα πιο κοντά
13. Το μικρό μας δένδρο
14. Νέα αρχή