"κλικ για μεγέθυνση"
ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΚΚΟΣ

Μπαλάντες / Pop / Λαϊκά
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Υδροχόος"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο νέος δίσκος του Στέλιου Ρόκκου με τίτλο "Υδροχόος" κυκλοφορεί από τη Universal Music. Η νέα δισκογραφική του πρόταση είναι μια ώριμη παραγωγή με έντεκα νέα, εξαιρετικά τραγούδια, πολλά απ' τα οποία, τα έχει γράψει ο ίδιος και δύο διασκευές. Μια δουλειά στην οποία έχει αφιερωθεί και μέσα από την οποία εκφράζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη μουσική σήμερα, μετά από τόσα χρόνια πορείας στο τραγούδι, που κάθε μέρα παλεύει να μπαίνει πιο βαθιά στο πνεύμα και στο σχήμα της.
Ο Στέλιος Ρόκκος είναι πολύ καλός μουσικός και τραγουδοποιός, γι' αυτό και η εικόνα των τραγουδιών του τον εκφράζει απόλυτα. Όλοι του οι δίσκοι είναι πρώτα απ' όλα εξαιρετικές παραγωγές. Ακούει μουσική χωρίς στεγανά, δεν περιορίζεται και δεν εγκλωβίζεται. Κινείται ακομπλεξάριστα από την παραδοσιακή στη ροκ, από την ελληνική στην ξένη, απ' την ανατολή στη δύση. Συγκινείται απ' την αυθεντικότητα, από όπου κι αν προέρχεται. Εκφράζεται ολοκληρωμένα, άλλοτε δυναμικά κι άλλοτε τρυφερά. Είναι εξωστρεφής όσο και εσωστρεφής. Μαζεύει ότι αγγίζει την ψυχή του κι εκφράζεται χωρίς προκαταλήψεις.
Ο Στέλιος Ρόκκος είναι από τις λίγες περιπτώσεις καλλιτεχνών που δεν μπαίνει κάτω από ταμπέλες. Αν προσπαθήσεις να τον κατατάξεις κάπου, στο επόμενο βήμα του θα σε διαψεύσει. Πάει όπου τον πάει η ψυχή του χωρίς "προϋπολογισμούς". Από ένστικτο κι από αγνή αγάπη για τη μουσική, αυτή καθαυτή, χαράζει τον δικό του δρόμο, που δεν υπακούει στους κανόνες της "αγοράς". Καταπιάνεται μόνο με ότι του μιλάει στη γλώσσα της αλήθειας.
"Υδροχόος" είναι ο ίδιος ο Στέλιος Ρόκκος. Υπάρχει στη δημιουργία των τραγουδιών, στην επιλογή, στην ενορχήστρωση, στο παίξιμο, στην ερμηνεία ακόμη και στο εικαστικό. Η ματιά του και ο τρόπος του είναι παντού. Επειδή σαν χαρακτήρας είναι παρορμητικός αλλά έχει όραμα, μυαλό που "γεννάει" ασταμάτητα και πάντα ένα έντονο συναίσθημα που το μεταδίδει, έχει την ικανότητα να συμπαρασύρει όλους τους συνεργάτες του και να τους κάνει συμμέτοχους. Απ' τα νέα τραγούδια ο Στέλιος Ρόκκος έχει γράψει τα έξι καθώς και τη μουσική από ένα ακόμη, που οι στίχοι του είναι του Θάνου Παπανικολάου. Στα υπόλοιπα τέσσερα μουσική έχει γράψει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και στίχους η Ιωάννα Αντωνοπούλου.
Ξεχωριστή στιγμή του δίσκου είναι η διασκευή του γνωστού και αγαπημένου μας τραγουδιού "Δε με νοιάζει", σε μουσική του Σπύρου Πάζιου και στίχους του Γιάννη Δόξα, που έχει ερμηνεύσει η Ελένη Δήμου. Πρόκειται για ένα τραγούδι που ο ίδιος αγαπάει πολύ και το έχει «δώσει» με ένα πολύ δικό του τρόπο, σε μια νέα διάσταση, που ταιριάζει στο τραγούδι, αλλά εκφράζει απόλυτα και τον ίδιο. Το τραγούδι "Τζόγια μου" είναι παραδοσιακό της Σκύρου, που αποδεικνύει και αυτό την πολυδιάστατη φύση του.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Αν όχι το καλύτερο, είναι σίγουρα το μελωδικότερο album του Στέλιου Ρόκκου! Ο "υδροχόος" ξεχωρίζει για τις ιδιαίτερες συνθέσεις του οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μπαλάντες και για το ερωτικό του ύφος. Χωρίς υπερβολή, τα περισσότερα κομμάτια του cd ξεχωρίζουν, ενώ κάποια είναι καταπληκτικά ενορχηστρωμένα. Επίσης όργανα όπως βιόλα, σαξόφωνο, τρομπέτα, τσέλο και πολλά άλλα, δίνουν στον ήχο ιδιαίτερη υφή και βάθος.

Το "βγάλε με απ' το πουθενά" σε μουσική Δημήτρη Παπαδόπουλου και στίχους Ιωάννας Αντωνοπούλου, είναι κατά τη γνώμη μου το κορυφαίο κομμάτι από κάθε άποψη. Ένα απαλό ερωτικό τραγούδι στο οποίο το πιάνο είναι βασικός "συνοδός" στην ερμηνεία του Ρόκκου, ενώ οι μουσικές γέφυρες με βιόλα και τσέλο είναι καταπληκτικές!

Πολύ καλή η jazzy διασκευή του "δε με νοιάζει", τραγούδι των Σπύρου Πάζιου - Γιάννη Δόξα που είχε κάνει σημαντική επιτυχία πριν αρκετά χρόνια με τη φωνή της Ελένης Δήμου. Καταπληκτικό συνθετικά το "μη μ' αφήνεις", άλλο ένα ερωτικό κομμάτι με μουσικά ξεσπάσματα, δημιουργία του ίδιου του τραγουδιστή, που μάλιστα στα φωνητικά συμμετέχουν ο Γιάννης Βαρδής, η Ελένη Πέτα, η Ευρυδίκη και η Εβελίνα Αγγέλου! Στα κορυφαία και το "φύσα βοριά" που ακολουθεί, τραγούδι που έγραψε επίσης ο Στέλιος Ρόκκος, με ιδιαίτερα ταξιδιάρικο χαρακτήρα. Από τα κομμάτια που όσο ακούς τόσο πιο πολύ αγαπάς!

Πολύ καλά τραγούδια είναι και τα "φύλαξέ με" (Στέλιος Ρόκκος), "βαρύς χειμώνας" (Δημ. Παπαδόπουλος / Ιωάννα Αντωνοπούλου) "αεροπλάνο" (Στέλιος Ρόκκος) και "φεγγαρένια" (Δημ. Παπαδόπουλος / Ιωάννα Αντωνοπούλου)

Σε λαϊκό προφίλ κινούνται τα "ψυχή και σώμα" και "τζόγια μου". Καλό τραγούδι το πρώτο, διασκευή παραδοσιακού από τη Σκύρο το δεύτερο και τα δύο όμως δεν ταιριάζουν στο γενικότερο ύφος της δουλειάς.

Το cd κλείνει με το "παραμύθι", κομμάτι του Στέλιου Ρόκκου που δεν το τοποθετώ στα κορυφαία, όμως η ευαισθησία του θα συγκινήσει αρκετούς.

Cd που έχω μόνο μια πολύ μικρή ένσταση για τον τίτλο του (στα καλλιτεχνικά ο "υδροχόος" αποτελεί σχεδόν ..."σήμα κατατεθέν" του Νίκου Παπάζογλου!), αλλά το υλικό του είναι κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό και προτείνω ανεπιφύλακτα να το αγοράσετε!


HIGHLIGHTS:

... Τα περισσότερα τραγούδια του cd είναι απλώς ...υπέροχα! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Το εξώφυλλο παραπέμπει περισσότερο σε μια hard ροκ δουλειά. Θα προτιμούσα κάτι άλλο για το συγκεκριμένο cd. Το ένθετο είναι όμορφα σχεδιασμένο, όμως σημαντική παράλειψη ότι δεν υπάρχουν στίχοι.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Βγάλε με απ' το πουθενά", "Φύσα βοριά", "Μη μ' αφήνεις", "Δε με νοιάζει", "Φύλαξέ με", "Βαρύς χειμώνας", "Φεγγαρένια"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Όσο πιο μακριά κι αν φτάσεις για μένα
τόσο πιο κοντά μου θα βρεθείς
και όσα μυστικά κι αν έχεις κρυμμένα
κάποτε σε μένα θα τα πεις.

Κάνε λιγάκι γρήγορα μόνο
μην αφήνεις έτσι το καιρό να περνά
ξέρεις πως τον φοβάμαι το χρόνο
βγάλε με, βγάλε με απ' το πουθενά"...

(στίχοι: Ιωάννα Αντωνοπούλου - "Βγάλε με απ' το πουθενά")


Music Corner

ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΚΚΟΣ

Τίτλος CD
"ΥΔΡΟΧΟΟΣ"
Εταιρεία: POLYDOR
UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Πάνος Μπάρλος
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
Artwork
Δημήτρης Ρεκουνιώτης
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 51:47
5/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Αεροπλάνο
02. Βγάλε με απ' το πουθενά
03. Δε με νοιάζει
04. Μη μ' αφήνεις
05. Φύσα βοριά
06. Υποσχέσεις
07. Φύλαξέ με
08. Φεγγαρένια
09. Ψυχή και σώμα
10. Τζόγια μου
11. Δε γίνεται
12. Βαρύς χειμώνας
13. Παραμύθι