"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΗ

Music Corner

"Ζάχαρη κι αλάτι"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

...Ήταν η ζωή
ζάχαρη κι αλάτι
μια γλυκιά πνοή
μια στιγμή φευγάτη...

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά της Μαρίας Στεφανή « Ζάχαρη & Αλάτι» έρχεται, φέρνοντας μας μια γλυκιά πνοή και χαρίζοντας μας μελωδίες από ζάχαρη και αλάτι.
Ύστερα από δυο χρόνια συνεχούς δουλειάς η Μαρία Στεφανή καταφέρνει να συγκεντρώσει 11 μοναδικά κομμάτια, γραμμένα από αξιόλογους και καταξιωμένους καλλιτέχνες και να ετοιμάσει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά.
Δημιουργοί όπως ο Αντώνης Μιτζέλος, η Βάσω Αλαγιάννη, ο Δημήτρης και ο Γιώργος Μητσοτάκης, ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, ο Παναγιώτης Κατσιμάνης και ο Γιάννης Καλαμίτσης, εμπιστεύονται στη φωνή της Μαρίας Στεφανή κάποια από τα τραγούδια τους, συνθέτοντας μια πολλά υποσχόμενη δισκογραφική δουλειά που όλοι θα αγαπήσετε.
Ιδιαίτερες στιγμές του άλμπουμ, τα «Αν ήξερα να σου μιλώ», «Ζάχαρη & Αλάτι», «Πορτοκάλι δαγκωμένο», «Τότε που έφυγες».


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Έντεχνα τραγούδια σε φόρμες παραδοσιακές με ενορχηστρώσεις ηλεκτρικές! Αυτό ακριβώς άκουσα στο πρώτο album της Μαρίας Στεφανή, μιας νέας τραγουδίστριας με ιδαίτερα φωνητικά προσόντα με τα οποία καταφέρνει να υποστηρίξει περίφημα τη συγκεκριμένη δουλειά. Δύσκολη δουλειά. Όχι ως προς το άκουσμα όσο ως προς τη δημιουργία και την τελική εκτέλεση αυτών των τραγουδιών. Δεν είναι εύκολο να συνδέεις παραδοσιακά με σύγχρονα στοιχεία και να παράγεις ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Έμπειροι όμως οι περισσότεροι δημιουργοί του album, το κατάφεραν περίφημα και η δουλειά είναι "δεμένη", με χαρακτήρα και συγκεκριμένο ύφος, παρά την παρουσία πολλών συνθετών και στιχουργών.

Η Μαρία Στεφανή όπως είπα και πιο πάνω έχει φωνή με ιδιαίτερη χροιά που θα έλεγα πως είναι πλασμένη για ακριβώς αυτά τα τραγούδια που ερμηνεύει στο cd! Φέρνει λίγο σε Τσαλιγοπούλου αλλά έχει δικό της ύφος. Οι παραδοσιακές φόρμες της ταιριάζουν περισσότερο.

Πολύ καλό κομμάτι το "έχουνε κάτι οι σταθμοί" σε μουσική Παναγιώτη Κατσιμάνη και στίχους του Δημήτρη Μητσοτάκη των "Ενδελέχεια". Είναι ένα από τα λίγα κομμάτια άνευ ...παραδοσιακών στοιχείων που αποδεικνύει την ευχέρεια της τραγουδίστριας και σε ποιο μοντέρνα ηχητικά κομμάτια. Μου άρεσε και η συνέχεια με το "τότε που έφυγες", τραγούδι με "ρομαντικό feeling" του Αντώνη Μιτζέλου σε στίχους Γιάννη Καλαμίτση. Πολύ καλή και η ενορχήστρωση του τραγουδιού που παραπέμπει περισσότερο σε ατμόσφαιρα χαλαρού blues.

Από το τρίτο τραγούδι και μετά στο album είναι σαφώς ευδιάκριτη η ενσωμάτωση παραδοσιακών στοιχείων. Γενικά έχουμε να κάνουμε με μια δουλειά που περιέχει πολύ καλά και εμπνευσμένα τραγούδια. Θα ικανοποιήσουν κυρίως όσους ζητάνε πιο ποιοτικά ακούσματα.


HIGHLIGHTS:

... Ο ιδιαίτερος ήχος των τραγουδιών που συναντά την εξίσου ιδιαίτερη φωνή της Μαρίας Στεφανή και συνθέτουν ένα υπέροχο ακουστικό παζλ ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Όμορφοι οι χρωματισμοί και η γενικότερη σχεδίαση του ένθετου. Έχει 16 σελίδες με στίχους και φωτογραφίες. Λίγο κοινότυπο το εξώφυλλο αν και είναι κι αυτό όμορφα σχεδιασμένο.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Δύσκολη εδώ η επιλογή των καλύτερων... Θα έλεγα τα "Έχουνε κάτι οι σταθμοί", "Ένα φιλί", "Τότε που έφυγες", "Πριγκιπάκι", "Αν ήξερα να σου μιλώ", χωρίς να υστερεί πάντως κανένα τραγούδι...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Αν ήξερα να σου μιλώ
όπως μιλάνε οι ποιητές
θα 'μουν στο σώμα σου σημάδι...
Αν ήξερα να τραγουδώ
όσο και η θάλασσα γλυκά
θα είχα κλέψει ένα σου χάδι...

Όμως μιλώ σαν τη σιωπή
τραγούδια δεν θυμάμαι
κι έχω μια λέξη φυλαχτό
μα να στη πω φοβάμαι"...

(στίχοι: Δημήτρης Μητσοτάκης - "Αν ήξερα να σου μιλώ")


Music Corner

ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΗ

Τίτλος CD
"ΖΑΧΑΡΗ ΚΙ ΑΛΑΤΙ"
Εταιρεία: POLYMUSIC
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Βίκτωρας Πολυδώρου
Επιμ. Παραγωγής
Γιώργος Μητσοτάκης
Φωτογραφίες
Νατάσα Βλαχάκη
Ελευθερία Ικέ
Artwork
Απόστολος Μπουζάλας
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 39:41
11/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Έχουνε κάτι οι σταθμοί
02. Τότε που έφυγες
03. Πορτοκάλι δαγκωμένο
04. Ένα φιλί
05. Αν ήξερα να σου μιλώ
06. Ζάχαρη & αλάτι
07. Τι να σου γράψω
08. Πριγκιπάκι
09. Φοβάμαι τ' άστρα
10. Μια λέξη δεν σου χάρισα
11. Δακρύζω με παράπονο