"κλικ για μεγέθυνση"
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Music Corner

"Το καλαντάρι"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Το Καλαντάρι» είναι ο τίτλος του νέου δίσκου του Παντελή Θαλασσινού, που κυκλοφορεί από την ΜΒΙ.
Πρόκειται για ένα δίσκο - αφιέρωμα στους μήνες, σε στίχους του Ηλία Κατσούλη και μουσική του Παντελή Θαλασσινού.
Τραγούδια που καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής. Ερωτικές μπαλάντες και λαϊκά τραγούδια γεμάτα αισιοδοξία. Τραγούδια με ηλεκτρικό ήχο χωρίς να λείπουν και τα τραγούδια με παραδοσιακές επιρροές. Ο Παντελής Θαλασσινός μελοποιώντας ελεύθερα τους στίχους του Ηλία Κατσούλη μας παραδίδει έναν δίσκο που μας ταξιδεύει σε όλα τα είδη της μουσικής ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς ακροατές.
Ο Ηλίας Κατσούλης επισημαίνει πως «ήταν τυχεροί οι στίχοι αυτοί, γιατί έπεσαν σε καλά χέρια. Όταν τους έγραφα, δεν ήξερα αν θα μελοποιηθούν και ποιον θα συγκινήσουν. Εκ των υστέρων, διαπίστωσα ότι ήταν σαν να μου τους υπαγόρευε ο Παντελής, επομένως του ανήκαν. Ο Παντελής τους έντυσε μ' εκείνα τα μελωδικά χρώματα που τους ταίριαζαν, αποκαλύπτοντας όλα τα φανερά ή κρυμμένα συναισθήματα τους».
Ο Παντελής, από την πλευρά του λέει: «διαβάζοντας τους στίχους ένιωσα ότι τα τραγούδια αυτά έψαχναν μουσική. Οι στίχοι και οι ζωγραφιές με μάγεψαν... Ηταν τα υλικά, το χαρτί κι η αλευρόκολλα που, αν τους έβαζα το σπάγκο, θα γίνονταν χαρταετός».
Το εξώφυλλο του cd (που απεικονίζει το Δεκέμβριο), καθώς και οι ζωγραφιές των υπόλοιπων μηνών που υπάρχουν στο ένθετο, είναι έργα της ζωγράφου Γιούλας Ροζάκου.
«ΤΟ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙ» κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις. Σε απλό cd και σε ειδική έκδοση με cd και dvd με πλάνα από την πορεία της ηχογράφησης και συνεντεύξεις των συντελεστών.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ωραία ιδέα να φτιάξεις ένα τραγούδι για κάθε μήνα και μέσα να βάλεις μουσικές και σκέψεις από ότι σε συνδέει με το μήνα αυτό! Έτσι ο Γενάρης ξεκινάει με κάλαντα και ο Απρίλης με τη μουσική από το γνωστό τραγούδι του Θεοδωράκη.

Ο Παντελής Θαλασσινός δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια ακούσματα περισσότερο ηλεκτρικά, τζαζ, μπαλάντες και μοντέρνα που του πηγαίνουν πολύ και το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τον στιχουργό Ηλία Κατσούλη στην επιλογή του. Υπάρχουν και κομμάτια στο γνωστό ύφος του τραγουδοποιού όπως ο Μάιος, ο Αύγουστος (το αγαπημένο μου) αλλά και λαϊκά όπως ο Ιούλιος. Όλα τα τραγούδια όμως είναι πολύ ωραία δουλεμένα με το άρωμα του κάθε μήνα και της εποχής που ανήκει. Ο κάθε μήνας κρύβει και μία έκπληξη στην αρχή του, θα σας μαρτυρήσω ότι πριν ξεκινήσει ο Ιούνιος ακούγεται το πλοίο που φεύγει!

Ένας δίσκος που λειτουργεί όπως λέει και το όνομά του σαν ημερολόγιο. Όταν τον ακούς σκέφτεσαι αμέσως εικόνες που γνωρίζεις, συναισθήματα από την αντίστοιχη εποχή, τις γιορτές της, τις μυρωδιές της και τα γεγονότα που την έχουν σημαδέψει. Επίσης δεν χρειάζεται να ξέρεις το νούμερο του κομματιού, ξέρεις το μήνα (έκτος ο Ιούνιος, τρίτος ο Μάρτης...)!


HIGHLIGHTS:

... Τα ενσωματωμένα "παιχνίδια" με ήχους, λόγια, απαγγελίες και μουσικές προτάσεις και η ενορχήστρωση που δένει ήχους και γεμίζει τα λόγια ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πλούσιο ένθετο, προσεγμένη δουλειά, που κοσμούν οι πίνακες της Γιούλας Ροζάκου με μία ζωγραφιά για κάθε μήνα, οι στίχοι των τραγουδιών και σημειώματα του συνθέτη και του στιχουργού...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Όλοι οι μήνες είναι ωραίοι αλλά τι να κάνω έχω αδυναμία στον Αύγουστο, για το καλοκαιρινό σκηνικό που φτιάχνει και τον "αέρα" που φέρνει, το Δεκέμβριο, ωραία μελωδία, στίχοι, εικόνες και το Φεβρουάριο για τη μελαγχολική μουσική, την φοβερή αρχή του και τις πολλές (δεν ήξερα πόσοι γιορτάζουν) ονομαστικές γιορτές!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Αύγουστος είναι το τραγούδι του Νικόλα
Και κάποια νύχτα στη ζωή που τα 'χεις όλα
Μια αγκαλιά και φορητό ραδιοφωνάκι
Να παίζει Μάλαμα, Περίδη και Λιδάκη...

Αύγουστος είναι και του Ρίτσου η σονάτα
Αλλά μπορεί κι ένα χωνάκι σοκολάτα
Του σεληνόφωτος αυτή η πανδαισία
Να ξεγελιέσαι πως υπάρχει αθανασία"...

(στίχοι: Ηλίας Κατσούλης - "Αύγουστος είναι")


Music Corner

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Τίτλος CD
"ΤΟ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙ"
Εταιρεία: MBI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Αλέξανδρος Καραμαλίκης
Ενορχήστρωση
Παντελής Θαλασσινός
Ζωγραφιές
Γιούλα Ροζάκου
Artwork
Κώστας Αθανασόπουλος
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 59:38
11/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Ο χρόνος του Γενάρη
02. Φλεβάρης των φλεβών
03. Ο Μάρτης Μάρτης μίλησε
04. Ένας ευαίσθητος Απρίλης
05. Ο Μάης έχει μυστικά
06. Τον έκτο μήνα τον καλό
07. Ιούλιος πορθητής
08. Αύγουστος είναι
09. Ένας μικρός γλυκός παλιός Σεπτέβρης
10. Ο Οκτώβρης σημαία στα μπαλκόνια
11. Νοέμβρης μήνας ταξιδεύει
12. Δόξα Δεκέμβρη μήνα