"κλικ για μεγέθυνση"
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ

Soundtrack
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

"Γαλάζιο φόρεμα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενώ στην άλλη άκρη του πλανήτη, στο Hollywood, ο κινηματογραφικός κόσμος ασχολείται με το θέμα της ομοφυλοφιλίας και της διαφορετικότητας των φύλων, έτσι όπως εμφανίζεται στις δύο πιο εμπορικές ταινίες της χρονιάς, στη χώρα μας έρχεται η ταινία του Γιάννη Διαμαντόπουλου να θίξει το ίδιο αιχμηρό και, όπως φαίνεται, απίστευτα επίκαιρο θέμα!
Το «Γαλάζιο φόρεμα» παρουσιάστηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας 6 Βραβεία, και στις 16 Μαρτίου θα δώσει το ραντεβού με τις κινηματογραφικές αίθουσες, το soundtrack όμως που κρατάτε στα χέρια σας, μόλις κυκλοφόρησε από τη Heaven!
Τα μουσικά θέματα του soundtrack φέρουν την υπογραφή του Διονύση Τσακνή και χωρίζονται σε 3 ενότητες: στα τραγούδια της ταινίας, στις μουσικές για τα γυρίσματα και τις μουσικές για τις σκηνές της ταινίας.
Μουσική και στίχους στα 7 τραγούδια έγραψε ο Διονύσης Τσακνής, εκτός από 2, τους στίχους των οποίων έγραψε ο Οδυσσέας Ιωάννου. Ένα υπέροχο λαϊκό κομμάτι, το τραγούδι των τίτλων «Μιλάω εγώ», ερμηνεύει ο Νίκος Κουρκούλης, ο οποίος εμφανίζεται και στην ταινία. Στα υπόλοιπα τραγούδια ακούμε την Ελεάνα Παπαϊωάννου, την Αθηνά Βελισσάρη και την Αρετή Κετιμέ, ενώ το «Μονόλογο της μάνας» τραγουδάει ο Διονύσης Τσακνής και ακούγεται η φωνή της πρωταγωνίστριας της ταινίας, Ράνιας Οικονομίδου.
OST - «ΓΑΛΑΖΙΟ ΦΟΡΕΜΑ»: Υπέροχα λαϊκά τραγούδια και ατμοσφαιρικές μελωδίες που θα σας τραβήξουν την προσοχή!


Γιάννης Διαμαντόπουλος - Νίκος Κουρκούλης - Διονύσης Τσακνής

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Η μουσική και τα τραγούδια από τη ταινία "γαλάζιο φόρεμα" του Γιάννη Διαμαντόπουλου. Λαϊκές δημιουργίες του Διονύση Τσακνή που ερμηνεύουν ο Νίκος Κουρκούλης, οι "φεϊμστορίτισες" Ελεάνα Παπαϊωάννου και Αθηνά Βελισσάρη, η Αρετή Κετιμέ, αλλά και ο ίδιος ο Διονύσης Τσακνής. Αυτό που μου άρεσε κατ' αρχήν είναι ότι το cd είναι χωρισμένο σε ενότητες. Στη πρώτη που περιέχει 7 tracks ακούγονται τα τραγούδια της ταινίας, στη δεύτερη οι μουσικές για τα γυρίσματα και στη τρίτη οι μουσικές για τις σκηνές της ταινίας. Έτσι το album δεν έχει μπερδεμένα τραγούδια με ορχηστρικά κομμάτια και εύκολα ο ακροατής μπορεί να ακούσει αυτό ακριβώς που θέλει (τραγούδια ή ορχηστρικά).

Πάμε στα τραγούδια που θα τα χαρακτήριζα καθαρόαιμα λαϊκά κομμάτια. Όχι όμως και ιδιαιτέρως εμπνευσμένα... Τα τραγούδια πατούν πάνω σε κλασικές λαϊκές φόρμες, κάτι που πάντως δεν είναι και απαραίτητα κακό. Ξεχώρισα την ερμηνεία της Ελεάνας Παπαϊωάννου στο "ή θα με πιεις ή θα σε πιω" και της Αθηνάς Βελισσάρη στο "μόνος σου τώρα". Η Αρετή Κετιμέ για μια ακόμα φορά ακούγεται σε μια σύνθεση με παραδοσιακά στοιχεία, τομέα στον οποίο από τόσο μικρή καταφέρνει να διακρίνεται! Ο Νίκος Κουρκούλης τραγουδάει ένα δυνατό ζεϊμπέκικο που οι φανατικότεροι του είδους θα σηκωθούν να το ...χορέψουν! Η κορυφαία στιγμή όμως είναι ο "μονόλογος της μάνας" όπου συμμετέχει μονολογώντας η Ράνια Οικονομίδου, πρωταγωνίστρια της ταινίας, και τραγουδώντας ο Διονύσης Τσακνής. Κομμάτι ικανό να σου γεννήσει συναισθήματα και να σε παρασύρει στο ρυθμό του. Εξαιρετική μελωδία που με έκανε να την ακούσω ξανά και ξανά!

Στα playback (μουσικές για τα γυρίσματα) οι "άγγελοι" και ο "άντρας" καταφέρνουν ιδανικά να γεννήσουν εικόνες "Παριζιάνικου καμπαρέ".

Στη τρίτη ενότητα με τα ορχηστρικά, υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες μουσικές, αλλά γενικώς δεν είναι να το ακούσει κανείς πολλές φορές. Τα κομμάτια αυτά άλλωστε δημιουργήθηκαν για να ντύσουν μουσικά συγκεκριμένες σκηνές της ταινίας και το να τα ακούς αυτόνομα δεν έχει και τόσο νόημα...


HIGHLIGHTS:

... Ο "μονόλογος της μάνας" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Στηρίζεται κυρίως σε φωτογραφίες των ερμηνευτών και των ηθοποιών. Δεν υπάρχουν στίχοι.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Ο μονόλογος της μάνας", "Η θα με πιεις ή θα σε πιω", "Μιλάω εγώ", "Μόνος σου τώρα", "Δανεικά"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Εγώ σε έμαθα να θέλεις
να νιώθεις δίχως ενοχή
τα βράδια ήλιος να ανατέλλεις
να μπαίνεις μέσα στη γιορτή,
εγώ σου έδειξα να είσαι
να χαίρεσαι την ομορφιά
σαν τον αέρα να κινείσαι
και στο νερό και στη φωτιά

Μόνος σου τώρα
εγώ τελείωσα
μόνος σου τώρα
σε απογείωσα
Μόνος σου τώρα
εγώ τελείωσα

να δω αν έχεις μάθει να πετάς"...

(στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου - "Μόνος σου τώρα")


Music Corner

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ

Τίτλος CD
"ΓΑΛΑΖΙΟ ΦΟΡΕΜΑ"
Εταιρεία: HEAVEN
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Διονύσης Τσακνής
Ενορχήστρωση
Διονύσης Τσακνής
Νίκος Καλαντζάκος
1 CD 19 Tracks
Διάρκεια CD: 56:18
2/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Ελεάνα Παπαϊωάννου

 

 

 


Αθηνά Βελισσάρη


Τα τραγούδια του cd

Α. ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
01. Μιλάω εγώ - Νίκος Κουρκούλης
02. Ή θα με πιεις ή θα σε πιω - Ελεάνα Παπαϊωάννου
03. Μόνος σου τώρα - Αθηνά Βελισσάρη
04. Γυναίκα σαν εμένα, δεν θα βρεις - Ελεάνα Παπαϊωάννου
05. Δανεικά - Αθηνά Βελισσάρη
06. Νανούρισμα - Αρετή Κετιμέ
07. Μονόλογος της μάνας - Διονύσης Τσακνής (συμμετέχει η Ράνια Οικονομίδου)

Β. ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ (play back)
08. Οι "άγγελοι"
09. Ο "άντρας"
10. "Ναι-με-'σεις"
11. Στο σκυλάδικο τέλη του '70

Γ. ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
12. Το μουσικό θέμα
13. Τίτλοι αρχής - μοτίβο
14. Σκληρές αναμνήσεις
15. Σύλληψη
16. Μάνα - γιος
17. Εγχείρηση - 1ο ξύπνημα
18. Μάνα - κόρη
19. Φινάλε