"κλικ για μεγέθυνση"
ΤΖΙΒΑΕΡΙ

Music Corner

Ρεμπέτικα...
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
"Τζιβαέρι"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Με γλέντια με γραμμόφωνα με χίλια δυo μεράκια"

Στη Σμύρνη και την Πόλη, τα χρόνια τα παλιά, μέσα σε ομορφοσκαλισμένες ξυλόγλυπτες κασέλες, οι νοικοκυράδες φύλαγαν τα "τζοβαΐρια" ή "τζιβαέρια" τους... Δηλαδή τα χρυσαφικά, τα διαμαντικά, και ό,τι άλλο πολυτιμότερο είχαν. Τζιβαέρι λοιπόν, σημαίνει θησαυρός.
Και εν προκειμένω σημαίνει μουσικός θησαυρός, μιας και η παρέα από το "Τζιβαέρι" (γνωστό και πετυχημένο "ρεμπετάδικο " στην οδό Φορμίωνος), άνοιξε το σεντούκι της και διάλεξε μερικά μουσικά διαμαντάκια για να τα παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό.
Όπως τα παλιά χρόνια, οι καλλιτέχνες, αφού δοκίμαζαν πρώτα τα τραγούδια στη σκηνή μετά τα "γραμμοφωνούσαν", έτσι και η κομπανία μάζεψε 18 από τα καλύτερα ρεμπέτικα τραγούδια και με την αυθεντικότητα του παιξίματος αλλά και των φωνών, παρουσιάζει ένα από τους καλύτερους δίσκους του είδους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 30 χρόνια επανεκτελέσεων των ρεμπέτικων τραγουδιών (αρχής γενομένης από την Ρεμπέτικη Κομπανία, κατόπιν από την Οπισθοδρομική και αργότερα από άλλες), είναι η πρώτη φορά που δίνεται τόση σημασία στα φωνητικά.
Έτσι λοιπόν τραγούδια όπως το "Μάγισσες φέρτε βότανα ", "Γλυκοχαράζουν τα βουνά", "Ο μαχαραγιάς " κ.α ηχούν με ένα τρόπο μαγικό στα αυτιά μας.
Αξίζει να σας επισημάνουμε πως εδώ θα βρείτε δύο σπάνια και μοναδικά τραγούδια : "Μαζί σου ξεμυαλίστηκα" του Μανώλη Χιώτη και "Μια γυναίκα καταριέμαι" του Γιώργου Μητσάκη που κυκλοφορούν για πρώτη φορά μετά τις 78 στροφές.
Μια καλή τύχη πριν τέσσερα χρόνια , έφερε κοντά πέντε νέους ανθρώπους ξεχωριστούς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά με την ίδια αγάπη και αφοσίωση στο ρεμπέτικο τραγούδι.
H παρέα από το ΤΖΙΒΑΕΡΙ είναι:
η Ελένη Λαζάρου: κουτάλια, μπαγλαμάς, ζίλια, ο Δημήτρης Κρανίδας: μπουζούκι, ταμπουράς, ο Γεράσιμος Σταμούλης: μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, ο Βασίλης Σκούτας: κιθάρα, μπαγλαμάς και ο Δημήτρης Μηταράκης: ακορντεόν. Και βέβαια τραγουδούν όλοι !


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Μια σειρά γνωστών ρεμπέτικων τραγουδιών, προσεκτικά επιλεγμένων, που ερμηνεύει μια παρέα πέντε νέων ανθρώπων! 18 τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν γράψει ιστορία στο χώρο, συνθέτουν ένα album που υπόσχεται - και το σημαντικότερο είναι ότι "μπορεί"! - να σας φέρει σε κέφι μαζί και με το ...απαραίτητο για τέτοιες ακροάσεις κρασάκι!

Παρεΐστικο κλίμα, όμορφες ερμηνείες σε στυλ παλιών γνωστών ερμηνευτών, πολύ καλές εκτελέσεις των τραγουδιών με λίγα όργανα που δίνουν μεγαλύτερη "αυθεντικότητα" στο τελικό άκουσμα και δεν μένει τίποτ' άλλο από το να καλέσετε τη παρέα σας και να τα πιείτε με το δισκάκι αυτό στο cd player!


HIGHLIGHTS:

... Οι εκτελέσεις των τραγουδιών καταφέρνουν να είναι πολύ κοντά στις αυθεντικές ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Μια φωτογραφία και ένα εκτενές σημείωμα θα βρείτε στο μικρό - μόλις τετρασέλιδο ένθετο...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Όλα τα τραγούδια είναι γνωστά και όμορφα ερμηνευμένα...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μάγισσες φέρτε βότανα
τον πόνο μου να γιάνω
την έπαθα κι αγάπησα
μα δεν το ξανακάνω...

Μάγισσες το κορίτσι μου
τώρα δε μ' αγαπάει
με γέλασε με πρόδωσε
με ξέχασε και πάει"...

(στίχοι: Νίκος Ρούτσος - "Μάγισσες φέρτε βότανα")


Music Corner

ΤΖΙΒΑΕΡΙ

Τίτλος CD
"ΤΖΙΒΑΕΡΙ"
Εταιρεία: PROTASIS
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
"Τζιβαέρι"
Artwork
Αργυρώ Σύριγγα
1 CD 18 Tracks
Διάρκεια CD: 63:28
12/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Μαζί σου ξεμυαλίστηκα
02. Γκιουλ Τζαμάλ
03. Γλυκοχαράζουν τα βουνά
04. Μόρτισσα Σμυρνιά
05. Μια γυναίκα καταριέμαι
06. Μάγισσες φέρτε βότανα
07. Στου Λινάρδου την ταβέρνα
08. Το παλιό τρεχαντήρι
09. Ο μάγκας του γλυκού νερού
10. Ο μαχαραγιάς
11. Αραπίνα μου σκερτσόζα
12. Θα 'ρθω μια γλυκιά βραδιά
13. Σε μια μικρούλα
14. Ο ψαράς
15. Με το παλιό σακάκι
16. Είσαι γκρινιάρα και γλωσσού
17. Της φτώχειας τα κουρέλια
18. Το ζάρι