"κλικ για μεγέθυνση"
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΗΤΑ

Music Corner

"2"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυκλοφόρησε από τη Legend το cd με τη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα για την παράσταση 2 του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ο Κωνσταντίνος Βήτα έντυσε με μουσική «το ταξίδι μέσα από την εικόνα και
την ανθρώπινη κίνηση» όπως αναφέρει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος υπογράφει την πιο επιτυχημένη παράσταση χοροθεάτρου των τελευταίων χρόνων.
Η αρχή της συνεργασίας τους τοποθετείται ένα χρόνο πριν, όταν ο Κωνσταντίνος Βήτα βρέθηκε στις πρόβες χωρίς να ξέρει καλά-καλά τι γινόταν και άρχισε να γράφει μουσική. Σαν να είχε βρεθεί ξαφνικά στη ζούγκλα και με μια κάμερα στο χέρι, άρχισε να καταγράφει κινήσεις και να τις επεξεργάζεται αργά τα βράδια στο κομπιούτερ. Βοηθός του, σ' όλη τη διάρκεια της σύνθεσης και του προγραμματισμού, ήταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος εξηγούσε όλο αυτό το παζλ εικόνας και κίνησης που βίωναν οι 22 ερμηνευτές του.
Για τις πρώτες ηχογραφήσεις επιστρατεύθηκαν, ένα συνθεσάιζερ, ένα laptop, μία κιθάρα και μικρόφωνα, δίνοντας το πρώτο στίγμα στις πρόχειρες ηχογραφήσεις, που δημιούργησαν όμως την ηχητική ατμόσφαιρα του 2. Αργότερα, υιοθετήθηκε η ιδέα της μετατροπής των ήχων σε high definition format, που είναι μια νέα μορφή τεχνολογίας, η οποία χρησιμοποιείται μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, σε όλο τον κόσμο και σε ελάχιστες περιπτώσεις στην Ελλάδα και είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του cd που έχετε στα χέρια σας.
Η παραγωγή του cd έγινε από την LEGEND και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ και το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Θοδωρής Κολοβός και η TEAMSTRUT.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με νέο album. Αυτό από μόνο του αποτελεί είδηση για τους fans της ορχηστρικής electro pop σκηνής. Ή μήπως ο χαρακτηρισμός "νέο album" είναι λίγο άδικος; Ουσιαστικά πρόκειται για τη μουσική της πολυσυζητημένης παράστασης "2" του Δημήτρη Παπαϊωάννου και μόνο ως soundtrack πρέπει να το δει κανείς.

Μετά το τέλος της εν λόγω παράστασης, σίγουρα πέρα από τις εικόνες που έμεναν στο μυαλό ήταν και οι μελωδίες που τις συνόδευαν. Μελωδίες που βοηθούσαν τις σκηνές να εξελιχθούν, να βγάλουν το κατάλληλο συναίσθημα. Μελωδίες και ήχοι που χωρίς αυτούς σίγουρα η παράσταση δεν θα είχε την ίδια επιτυχία. Και με αυτά ακριβώς τα κριτήρια το soundtrack αυτό είναι άκρως επιτυχημένο.

Ως μεμονωμένη κυκλοφορία όμως, οι μελωδίες, μακριά από την εικόνα χάνουν λίγο από τη μαγεία τους. Κομμάτια που μέσα στην παράσταση είχαν νόημα, δημιουργούσαν συναίσθημα και ατμόσφαιρα, χωρίς αυτή, φαίνονται να επαναλαμβάνονται χωρίς λόγο και σε σημείο που γίνονται μονότονα.
Φυσικά υπάρχουν και συνθέσεις που ξεχωρίζουν, όπως το "Two", μια μελωδία που "κολλάει" στο μυαλό ενώ πολύ ιδιαίτερα είναι και τα "2 Smith" και "Funky Beep".

Σε γενικές γραμμές το cd θα ικανοποιήσει πλήρως το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση και μέσω του soundtrack θέλει να "ξαναζήσει" κάποιες από τις ομολογουμένως πολύ όμορφες σκηνές της. Το κοινό του Κωνσταντίνου Βήτα δεν θα απογοητευτεί μιας και αυτές οι συνθέσεις δεν είναι μακριά από τη φιλοσοφία των προηγούμενων συνθέσεών του, ενώ όσοι δεν παρακολούθησαν την παράσταση και δεν ανήκουν στους θαυμαστές του συνθέτη, μάλλον καλύτερα να αναζητήσουν κάποιες από τις προηγούμενες πολύ αξιόλογες δουλειές του.

Δυστυχώς λείπει η πολύ καλή version της "Μισιρλού" από τη σκηνή του Χαμάμ, που μπορεί φυσικά να μην είναι σύνθεση του Κωνσταντίνου Βήτα, θα ολοκλήρωνε όμως την εικόνα αυτής της κυκλοφορίας ως soundtrack της παράστασης.


HIGHLIGHTS:

... Σίγουρα η κυκλοφορία της μουσικής μιας τέτοιας παράστασης αποτελεί από μόνη της highlight ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Δεν υπάρχει ένθετο, παρά μόνο ελάχιστες φωτογραφίες της παράστασης και ένα μικρό σημείωμα του συνθέτη. Παρ' όλα αυτά η χάρτινη συσκευασία είναι πολύ λιτή και όμορφη.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Two", "2 Smith", "The Park", "The Hunter", "Funky Beep"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Η απουσία λόγου και στίχων ήταν ένα από τα επιτυχημένα χαρακτηριστικά της παράστασης!


Music Corner

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΗΤΑ

Τίτλος CD
"2"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Ενορχήστρωση
Κωνσταντίνος Βήτα
Επιμ. Εξωφύλλου
Θοδωρής Κολοβός
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 61:36
12/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. AIRPORT
02. TWO
03. PLAYGROUND
04. SLOWMOT
05. 2 SMITH
06. BALLOON
07. MUP
08. THE PARK
09. PANIC
10. FUNKY BEEP #1
11. BARBIE
12. CIGARETTE
13. NOCTURNE
14. THE HUNTER
15. FUNKY BEEP

MC Team ID