"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

Music Corner

Έντεχνα
Γράφει ο Θάνος Λουμπρούκος
"Φίλοι & εχθροί"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νέο album του Μιχάλη Χατζηγιάννη είναι γεγονός! Με τίτλο "Φίλοι Και Εχθροί", ο Μιχάλης επανέρχεται στη δισκογραφία με ολοκαίνουργιο album.
Για άλλη μια φορά, ο Μιχάλης ετοίμασε τα τραγούδια που θα ακούμε όλοι μας για τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη φορά, δοκιμάζει και προτείνει νέους ήχους που δευρύνουν ακόμη περισσότερο το μουσικό του πεδίο. Από τη μια υπάρχουν στο album οι γνώριμοι ηλεκτρικοί, funk και pop ήχοι που εμπλουτίζονται με γνώριμα σε όλους μας μοτίβα, όπως στο "Πιες" όπου θ' ακούσετε ένα κλασικό rock 'n' roll θέμα εμπνευσμένο από το Crocodile Rock του Elton John ή στο "Από party σε party" στο οποίο ο Μιχάλης παίζει με ένα reef του Rick James. Από την άλλη μεριά όμως, διευρύνοντας τον ορίζοντα του μουσικού του κόσμου, χρησιμοποιεί νια πρώτη φορά στα τραγούδια του ιδιαίτερους κλασικούς λαϊκούς ήχους, χρησιμοποιώντος μουσικά όργανα όπως κλαρίνο, νέι, λαούτο, τζουρά, μπουζούκι, τζουμπούζ και διάφορα κρουστά.
Το πρώτο δείγμα από την νέα του δουλειά το ακούσαμε το καλοκαίρι, όταν μέσα στον Αύγουστο όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί του το "Όλα Ή Τίποτα", τραγούδι που τον συντρόφευε στην τεράστια sold out περιοδεία του και έμεινε "κολλημένο" στο Νο1 του ραδιοφωνικού airplay για εβδομάδες ολόκληρες. Πριν από λίγες μέρες, το νέο hit single "Να Είσαι Εκεί" - που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά live στη συναυλία που έδωσε ο Μιχάλης στο Φεστιβάλ θεσσαλονίκης - κατέκλυσε το ραδιόφωνο, ενώ τραγούδια όπως το "Αισθήματα", το "Αν Δεν Κοιτάζω Εσένα" και η "Επέτειος" είναι από τα τραγούδια του δίσκου που ήδη έχουν γίνει αγαπημένα του κοινού. Το "Να Είσαι Εκεί" ακούγεται επίσης στην καινούργια ταινία του Θοδωρή Αθερίδη, "Μια Μέλισσα Τον Αύγουστο".
Στο album περιλαμβάνονται συνολικά δεκατέσσερα καινούργια τραγούδια σε μουσική του Μιχάλη Χατζηγιάννη και στίχους που έγραψαν κυρίως οι μόνιμοι πλέον συνεργάτες του, Νίκος Μωραΐτης και Ελεάνα Βραχάλη ενώ σε ένα τραγούδι - "Να Γυρίσεις Πίσω" - στίχους υπογράφει ο ίδιος ο Μιχάλης.
To album κυκλοφορεί από την Μ2 με την υποστήριξη της Universal Music. Καλή Ακρόαση!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ομολογώ πως αδημονούσα για τη νέα δουλειά του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Είναι ένας πάρα πολύ καλός τραγουδιστής και συνθέτης, με ευρεία αποδοχή. Τον τελευταίο καιρό δείχνει ένα ακόμα ταλέντο του, να συνθέτει κομμάτια και για άλλους καλλιτέχνες. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε αρνητικά, καθώς επικρατεί η άποψη ότι οι δημιουργοί δεν πρέπει να χαρίζουν σωρηδόν τις δημιουργίες τους, αλλά εγωιστικά, να τις κρατούν για εκείνους. Διαφωνώ κάθετα. Ο Χατζηγιάννης ξέρει πολύ καλά τι κάνει επιλέγοντας το κατάλληλο τραγούδι για τον κάθε τραγουδιστή με τον οποίο συνεργάζεται. Έτσι αποδεικνύει ότι δεν διακατέχεται από συμπλέγματα ανωτερότητας, όπως άλλοι συνάδελφοί του.

Για να καλύψει το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την "Ακατάλληλη σκηνή" μέχρι σήμερα, ο καλλιτέχνης προτίμησε να δώσει στην κυκλοφορία κάποια κομμάτια που απλά συντηρούσαν το μύθο του και έκανε το κοινό του να ανυπομονεί για μία καινούρια ολοκληρωμένη δουλειά. Μετά το "Όνειρο ζω" και το "Live" επιτέλους έχουμε στα χέρια μας ένα πλήρες άλμπουμ.

Με την ακρόαση των πρώτων τραγουδιών αμέσως διαπιστώνουμε ότι ο Χατζηγιάννης δεν είναι πλέον ο ίδιος. Δίνει την εντύπωση ότι εγκαταλείπει σιγά-σιγά το ποπ τραγούδι και "σοβαρεύει" φλερτάροντας με το λαϊκό και το έντεχνο. Εγώ δε θα έλεγα ότι κάνει στροφή, αλλά ότι επιστρέφει σε γνώριμα μονοπάτια. Φαντάζομαι θα συμφωνήσουν μαζί μου όσοι γνωρίζουν την καλλιτεχνική του πορεία στην Κύπρο... Ήδη είχαμε πάρει μία γεύση από το "Αυτά που θα 'λεγα σε σένα" που ερμηνεύει ο ίδιος στην "Ακατάλληλη σκηνή" και από το "Να συμβεί" που τραγουδά καταπληκτικά η Γλυκερία στη "Βροχή των αστεριών". Τα τραγούδια λοιπόν στην πλειονότητά τους έχουν διαφορετικό ήχο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει στις προηγούμενες δουλειές. Στην ενορχήστρωση θα βρούμε κλαρίνο, μπουζούκι και τζουρά να συνυπάρχουν με τα ηλεκτρικά όργανα.

Η μουσική σε όλα τα κομμάτια ανήκει στο Χατζηγιάννη ενώ τους στίχους υπογράφουν η Ελεάνα Βραχάλη, ο Νίκος Μωραΐτης, η Ναταλία Γερμανού και ο ίδιος ο τραγουδιστής (στο "Να γυρίσεις πίσω"). Την ενορχήστρωση και τον προγραμματισμό ανέλαβαν ο Δημήτρης Μπέλλος και ο Soumka.

Ο δίσκος γενικά κινείται σε χαμηλούς τόνους χωρίς όμως να λείπουν ευχάριστα ξαφνιάσματα. Αξίζει να αναφερθούμε στην ομότιτλη μπαλάντα "Φίλοι κι εχθροί" της οποίας ο στίχος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία απάντηση στο "Σ' αγαπώ": "...Θέλω ξανά να σου πω είναι επικίνδυνα εδώ / όμως τώρα θα φύγω εγώ...". Το "Να είσαι εκεί" με τη σχεδόν σπαραξικάρδια ερμηνεία του ακολουθεί τα βήματα τού "Δε φεύγω" (επιτυχημένη συνταγή, γι' αυτό και επαναλαμβάνεται χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό). Το "Χέρια ψηλά" προσπαθεί να συνεχίσει την επιτυχία τού "Χωρίς αναπνοή" και το καταφέρνει μέχρι κάποιο σημείο, ενώ παράλληλα το "Όμορφη πόλη" θυμίζει το "Για σένα" (η εισαγωγή προδιαθέτει για κάτι παρόμοιο). Μία χαρούμενη ροκ εν ρολ νότα δίνει το ρυθμικό "Πιες".

Ξεχωριστά κομμάτια είναι τα: "Πήγε τρεις", "Να γυρίσεις πίσω", "Όπως θα φεύγεις", "Αισθήματα", "Επέτειος", την ώρα που το "Από party σε party" περνά απαρατήρητο. Το γνωστό "Όλα ή τίποτα" ξεσηκώνει.

Σε αδρές γραμμές το "Φίλοι κι εχθροί" είναι μία καλή δουλειά που πιστεύω θα αφήσει και αυτή το στίγμα της στη δισκογραφία. Κάποια κομμάτια βέβαια απαιτούν χρόνο για να αγαπηθούν. Από μουσικής άποψης οι συνθέσεις αξιολογούνται ως πολύ καλές (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) αλλά στιχουργικά θα περιμέναμε κάτι καλύτερο (αυτό δε σημαίνει ότι μεμονωμένα δεν υπάρχουν εξαιρετικά στιχουργικά δείγματα). Κρίνουμε θετικό το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τολμά να προτείνει κάτι πέρα από τα καθιερωμένα και να δείξει ότι τα καταφέρνει και σε άλλα είδη τραγουδιού. Μακάρι όλοι οι καλλιτέχνες να είχαν τέτοια αποτελέσματα μετά από ανάλογους πειραματισμούς.


HIGHLIGHTS:

... Η επιλογή του Χατζηγιάννη να δοκιμαστεί και στο λαϊκό τραγούδι και η παρουσία του ως στιχουργός στο "Να γυρίσεις πίσω" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Στις 12 σελίδες κυριαρχούν οι τόνοι του μαύρου και του γκρι. Περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, πληροφορίες για τους συντελεστές και φωτογραφίες του καλλιτέχνη. Στην τελευταία σελίδα βρίσκουμε διαφημιστικό για ring tones. Το εξώφυλλο εκφράζει το νόημα όλης της δουλειάς...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Να είσαι εκεί", "Πήγε τρεις", "Να γυρίσεις πίσω", "Όπως θα φεύγεις", "Φίλοι κι εχθροί", "Χέρια ψηλά"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Πώς ξημερώνει η νύχτα, πώς
λείπεις και λείπει ο ουρανός
δεν είναι ο έρωτας Θεός
γι' αυτόν που μένει μοναχός
Πότε γιατρεύει ο χρόνος
αυτόν που μένει μόνος
πώς ξημερώνει η νύχτα, πώς"...

(στίχοι: Νίκος Μωραΐτης - "Πήγε Τρεις")


Music Corner

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

Τίτλος CD
"ΦΙΛΟΙ & ΕΧΘΡΟΙ"
Εταιρεία: M2
UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Μιχάλης Χατζηγιάννης
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
Artwork
Δημήτρης Καράμπελας
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 53:10
12/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

1. Να είσαι εκεί (Ελεάνα Βραχάλη)
2. Φίλοι κι εχθροί (Ελεάνα Βραχάλη)
3. Χέρια ψηλά (Νίκος Μωραΐτης)
4. Επέτειος (Νίκος Μωραΐτης)
5. Αν δεν κοιτάζω εσένα (Νίκος Μωραΐτης)
6. Πήγε τρεις (Νίκος Μωραΐτης)
7. Αισθήματα (Νίκος Μωραΐτης)
8. Όλα ή τίποτα (Νίκος Μωραΐτης)
9. Πιες (Ελεάνα Βραχάλη)
10. Εσύ (Ναταλία Γερμανού)
11. Από party σε party (Νίκος Μωραΐτης)
12. Όμορφη μέρα (Ελεάνα Βραχάλη)
13. Να γυρίσεις πίσω (Μιχάλης Χατζηγιάννης)
14. Όπως θα φεύγεις (Νίκος Μωραΐτης)