"κλικ για μεγέθυνση"
1550

Music Corner

"Όσα μπορείς"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εννιά γεμάτα χρόνια live παρουσίας στα καλύτερα μουσικά στέκια της Αθήνας, δύο άλμπουμ στο ενεργητικό τους ("15 50" και "Κάποια Κυριακή"), δύο πολυσυζητημένα τραγούδια στο τελευταίο άλμπουμ του Βασίλη Παπακωνσταντίνου ("Απόγευμα Της Κυριακής" και "Κάψε Με") αλλά και μια "ζωντανή" περιοδεία στο πλευρό του, οι 15 50 έχουν δημιουργήσει το δικό τους κοινό που τους ακολουθεί πιστά αλλά και το δικό τους "μουσικό ρεύμα". Στο νέο τους άλμπουμ "Όσα μπορείς", τα βασικά συστατικά είναι οι δυνατές κιθάρες, τα μεστά τύμπανα, το μπάσο με γερές δόσεις αδρεναλίνης αλλά και οι ερμηνείες που αγγίζουν ακόμη και τις πιο ευαίσθητες χορδές.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει δυνατά ροκ κομμάτια όπως τα : "Όσα Μπορείς", "Μαζί Σου", "Στα Μάτια" αλλά και πιο μελωδικά ροκ, όπως τα "Pantomime" (που αποτελεί το μόνο αγγλόφωνο του άλμπουμ), "Μόνο Θυμήσου" και "Μην Καις Τα Δάκρυα Σου". Χαρακτηριστικό τραγούδι είναι το "Ακόμη Μια Φορά" που αποτελεί διασκευή του "Δεν Είσαι Εδώ" το οποίο είχε τραγουδήσει η Δήμητρα Γαλάνη έχοντας μια διαφορετική προσέγγιση τόσο στους στίχους όσο και στη μουσική. Και επειδή όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας επηρεαζόμαστε τόσο από το περιβάλλον όσο και από μεγάλες φυσιογνωμίες που έχουν γράψει ιστορία, οι 15 50 δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από αυτό. Ο Χιου Χέφνερ και ο Τζιμ Μόρισον είναι η αιτία για την οποία ακούστηκαν σε κάποιες πρόβες οι πρώτες νότες των "Hanging With Heff" (ή στα ελληνικά "Ανήθικη Γιορτή") και "Για Ένα Χαμένο Ποιητή".

Το "Όσα Μπορείς" περιέχει 12 tracks, extra φωτογραφικό υλικό της μπάντας αλλά και ένα δεκαπεντάλεπτο video message.

Όσα Μπορείς δεν είναι ποτέ λίγα. Όσα Μπορείς δεν είναι ποτέ πολλά. Όσα Μπορείς δεν είναι ποτέ αρκετά. Αρκεί όμως να προσπαθήσεις...


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Τρίτο album λοιπόν για τους Δεκαπέντε Πενήντα που κοντεύουν δεκαετία καλλιτεχνικής ύπαρξης στην ελληνική ροκ σκηνή. Το «Όσα μπορείς» κυμαίνεται σε ένα ροκ ύφος είδη γνωστό, χωρίς να προσθέτει τίποτα καινούριο, κάτι αρκετά συνηθισμένο για ένα σχετικά «κλειστό» είδος όπως το ελληνικό ροκ.

Δεν μπορώ να πω αν βελτιώθηκαν και αν το «Όσα μπορείς» είναι καλύτερο ή χειρότερο από τις προηγούμενες δισκογραφικές τους δουλειές. Συνθετικά όμως, τα περισσότερα τραγούδια θυμίζουν κάτι άλλο, σαν κάπου να τα έχεις ξανακούσει. Σε κάποια, όπως το «Για έναν ποιητή», η σχέση είναι ξεκάθαρη, σε κάποια άλλα θέλει λίγο ψάξιμο παραπάνω. Γενικά, υπάρχει μια τάση μιμητισμού στον περισσότερο δίσκο που εμποδίζει το συγκρότημα απ’ το να αποκτήσει προσωπικό στίγμα.

Στιχουργικά τα πράγματα είναι καλύτερα. Αν και η γλώσσα είναι η συνηθισμένη σε τέτοιου είδους τραγούδια, τα περισσότερα παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.

Φωτεινές εξαιρέσεις σε όλα τα παραπάνω το «Ακόμα μια φορά (δεν είσαι εδώ)» με το ρεφραίν του «Δεν είσαι εδώ» των Κορκολή - Καρασούλου ερμηνευμένο από τη Λιάνα Παπαλέξη και το «Μόνο θυμήσου» που αν και πολύ απλό, έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Πολύ καλό επίσης και το «Pantomime», αν και η επιρροή από Doors και Morrison γενικότερα, είναι τόσο φανερή που στην αρχή νομίζεις ότι είναι διασκευή!

Αν και δεν έχω δει τους 15 50 live που λέγεται ότι είναι το δυνατό τους σημείο, δεν ενθουσιάστηκα ούτε απογοητεύτηκα με το «Όσα μπορείς». Αν αρέσκεστε σε αυτό το είδος μουσικής, το cd αυτό δεν θα σας απογοητεύσει, αν ωστόσο προτιμάτε πιο έντεχνες καταστάσεις, καλύτερα να διαλέξετε κάτι άλλο.


HIGHLIGHTS:

... Το ένθετο. Πολύ όμορφο και καλλιτεχνικό ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Σαν στερεωμένες με σελοτέιπ σημειώσεις οι στίχοι, μπλεγμένες με σχέδια και φωτογραφίες, όλα σε κόκκινο και γκρι χρώμα.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
«Μόνο θυμήσου», «Ακόμα μια φορά (δεν είσαι 'δω)», «Pantomime», «Όσα μπορείς»...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Όσα μπορείς κρύβονται στο χρόνο
Αυτά που ελέγχεις υπάρχουν μόνο
Θα 'θελες να 'χες μια ευκαιρία
Να κρυφτείς σε αυτά που ζεις
Να μην ζητάς κάτι πριν να δώσεις
Κι αν την αγάπη σου την προδώσεις
Θα 'ρθω ξανά να σου δώσω πίσω
Όσα θες να ονειρευτείς
"...

(στίχοι: Αλέξης Μίχος - "Όσα μπορείς")

Music Corner

1550

Τίτλος CD
"ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙΣ"
Εταιρεία: MUSIC BOX
Είδος: CD

1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 50:48
11/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Όσα μπορείς
02. Μαζί σου
03. Ανήθικη γιορτή (Hanging with heff)
04. Pantomime
05. Ακόμα μια φορά (δεν είσαι εδώ)
06. Κράτα με σφιχτά
07. Στα μάτια
08. Στη σκηνή των Αθηνών
09. Μόνο θυμήσου
10. Μην καις τα δάκρυά σου
11. Αυτή η αγάπη
12. Για έναν ποιητή

MC Team ID