"κλικ για μεγέθυνση"
ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ

Music Corner

Έντεχνα
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
"Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το δεύτερο βιβλίο-cd της σειράς "¶ξιος λόγος" με παραγωγούς τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μιχάλη Κουμπιό έχει πρωταγωνιστή τον στιχουργό-ποιητή ¶λκη Αλκαίο.

Το cd έφερε κοντά μια πλειάδα ολοκληρωμένων καλλιτεχνών της εποχής μας. Όλοι όσοι συμμετείχαν άφησαν την αύρα τους σε ένα cd, που όσοι το έχουν ακούσει δηλώνουν αβίαστα πως πρόκειται για τον δίσκο της χρονιάς!

Αρλέτα, Βαγγέλης Γερμανός, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Καζούλης, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας (ξανά μαζί), Σωκράτης Μάλαμας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζούδιαρης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Νταλάρας, Μιχάλης Κουμπιός.

Στο βιβλίο της έκδοσης υπάρχει κείμενο του Θάνου Μικρούτσικου και της Μάρως Δούκα καθώς και πίνακες-σχόλια του Δημήτρη Μπάγκα που πλαισιώνουν τα 13 τραγούδια.

Ο ¶λκης Αλκαίος είδε αυτά τα "13 παραμιλητά", όπως τα χαρακτηρίζει στο σημείωμα του δίσκου, ως "αφορμές για συνάντηση με εξαίσιους τροβαδούρους". Απολαύστε τα 13 τραγούδια του δίσκου και διαπιστώστε πως ενέπνευσε μοναδικά τους τροβαδούρους της καρδιάς του!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ο στιχουργός ¶λκης Αλκαίος ανήκει στα "ακριβά" πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού. Και του ελληνικού λόγου...
Γράφει στίχους με έναν απολύτως προσωπικό τρόπο. ¶λλοτε κατ' ουσίαν πολιτικούς κι άλλοτε ερωτικούς, με μια καθαρότητα αισθήματος δυσεύρετη. Απέχει από την "αγορά" και τους κανόνες της και δίνει το παρόν του μόνο όταν έχει κάτι να πει. Και σ' όλα αυτά τα χρόνια, είπε πολλά. Και σημαντικά. Και εξέπεμψε ένα στιχουργικό σήμα πολύ καθαρό και πολύ ισχυρό. Τον μάθαμε από τις συνεργασίες του με το Θάνο Μικρούτσικο (από το "Εμπάργκο" του '82 ως το "Υπέροχα μονάχοι" του '06, με τραγούδια όπως "Πιρόγα", "Θέατρο σκιών", "Όσο κρατάει ένας καφές", "Ρόζα"), αλλά και από μεμονωμένες συνεργασίες του με το Νότη Μαυρουδή ("Πρωινό τσιγάρο"), με το Σωκράτη Μάλαμα, με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα κ.α.

Ο δίσκος "Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου" ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον ¶λκη Αλκαίο. Μελοποιημένο από πολλούς και εκλεκτούς του τραγουδιού μας, συνθέτες και τραγουδοποιούς: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Σωκράτης Μάλαμας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Νίκος Ζούδιαρης, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μιχάλης Κουμπιός. Ο καθένας προσέγγισε τους στίχους του Αλκαίου με το δικό του ξεχωριστό ύφος και το δικό του συνθετικό "τρόπο", με αποτέλεσμα μια ενδιαφέρουσα ποικιλία ρυθμών και αποχρώσεων στον ήχο του cd. Σε ρόλο ερμηνευτή - εκτός από τους προαναφερθέντες - η Αρλέτα, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Βασίλης Καζούλης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μπάμπης Στόκας και η Ασπασία Στρατηγού.

"Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου" είναι το δεύτερο άλμπουμ της σειράς "¶ξιος λόγος", που εγκαινιάστηκε πέρυσι με το Λευτέρη Παπαδόπουλο και το cd "Σπάει το ρόδι". Πίσω απ' την προσπάθεια να φωτιστεί ο λόγος σημαντικών στιχουργών μας, μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί, βρίσκονται ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μιχάλης Κουμπιός.


HIGHLIGHTS:

... Η επιστροφή της Αρλέτας! Είχαμε να την ακούσουμε σε καινούργια ηχογράφηση από το 1995, στο δίσκο της "Έμπορος ονείρων". Δεν ξέρουμε αν ήρθε για να μείνει, είναι πάντα - έτσι κι αλλιώς - καλοδεχούμενη!! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πλήρες! Με κείμενο του Θάνου Μικρούτσικου. Και της Μάρως Δούκα. Και με ωραία ζωγραφικά έργα του Δημήτρη Μπάγκα.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Κάτι περιμένω", "Ντόμινο", "Μη με φοβάσαι"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μιλάνε" οι στίχοι όλων των τραγουδιών, γι' αυτό θα προτιμούσα να μη ξεχωρίσω κάποιο. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω το παρακάτω...

"Νύχτα Σαββάτου με σαξόφωνα ιδρωμένα
άνεμος φέρνει τα τραγούδια και τα παίρνει
ήσουν δικιά μου μια στιγμή κι ύστερα ξένη
πίστη και άρνηση στα δυο σου μάτια ένα...

¶στεγοι άγγελοι με τη βροχή στο αίμα
φωτιές ανάβουν στις πλαγιές του φεγγαριού
όσα μου έκρυβες μου τα 'πες μ' ένα ψέμα
τη νύχτα που έτρεμες σαν φλόγα του κεριού...

Δε με πειράζει έτσι είναι το παιχνίδι
βάλε τη μάσκα σου γι' ακόμα ένα ταξίδι
στα δίχτυα του έρωτα όσοι έχουνε πιαστεί
μόνο στα λάθη τους θα μείνουνε πιστοί...

(Στίχοι: ¶λκης Αλκαίος - "Τα ενυδρεία του έρωτα")

Music Corner

ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ

Τίτλος CD
"ΟΙ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ"
Εταιρεία: ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ
UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Νταλάρας
Μιχάλης Κουμπιός
Artwork
Αντώνης Καπίρης
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 52:51
11/2007 ©

Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

Τα τραγούδια του cd

01. Οι τροβαδούροι / Β. Καζούλλης, Β. Γερμανός, Μ. Πασχαλίδης
02. Πλατεία Ασωμάτων / Χ. & Π. Κατσιμίχας, Γ. Νταλάρας
03. Τα ενυδρεία του έρωτα / Φ. Πλιάτσικας
04. Κάτι περιμένω (Βραδιά όπερας) / Ν. Πορτοκάλογλου
05. Εναέρια τρένα / Αλ. Ιωαννίδης
06. Ντόμινο / Σ. Μάλαμας
07. Το ταξί / Δ. Τσακνής, Ασπ. Στρατηγού
08. Μη με φοβάσαι (Βραδιά μπαλέτου) / Μπ. Στόκας
09. Εχεμύθεια / Αρλέτα
10. Νόστος / Λ. Μαχαιρίτσας
11. Πιο πέρα από τα μάτια (Το πάρκο της Ζυρίχης) / Χρ. Θηβαίος
12. Ελεύθερη πτώση / Δ. Ζερβουδάκης
13. Το φίλτρο / Γ. Νταλάρας

MC Team ID