"κλικ για μεγέθυνση"
ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Music Corner

Διασκευές
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Για φωνή και ορχήστρα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2000. Δύο αγαπημένοι φίλοι του Θάνου Μικρούτσικου, ο Αλέξανδρος Μυράτ και η Χάρις Αλεξίου, προτείνουν στο συνθέτη να ενορχηστρώσει για συμφωνική ορχήστρα κάποια τραγούδια του, ώστε να παρουσιαστούν σε μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του, ο δημιουργός ενδίδει στις πιέσεις. Επεμβαίνει σε δεκατρία από τα πιο γνωστά κομμάτια του και τα προσαρμόζει για τη φωνή της Χαρούλας και την Καμεράτα. Το εγχείρημα στέφεται με επιτυχία αλλά δεν παρουσιάζεται δισκογραφικά. Επτά χρόνια αργότερα, ο μεγάλος δημιουργός βρίσκει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα παλιά τραγούδια στη νέα, συμφωνική μορφή τους. Αυτή τη φορά, εμπιστεύεται τη δυναμική φωνή, την εκφραστικότητα και την πειθαρχία μιας ανερχόμενης ερμηνεύτριας. Η Ρίτα Αντωνοπούλου νιώθει τυχερή που ο «δάσκαλος» Θάνος Μικρούτσικος την επέλεξε και της αφιέρωσε το χρόνο, τη σκέψη και το ταλέντο του. Στέκεται με σεβασμό απέναντι στη μουσική του, αγκαλιάζει την ποίηση και τους στίχους που έγραψαν οι Μπέρτολτ Μπρεχτ, Νίκος Καββαδίας, Άλκης Αλκαίος, Λίνα Νικολακοπούλου, Μπάμπης Τσικληρόπουλος, Ανδρέας Μικρούτσικος και δίνει ξανά ζωή στις αξεπέραστες μουσικές επιτυχίες «Άννα μην κλαις», «Καραντί», «Θέατρο σκιών», «A bord de l' "Aspasia"», «Ελένη», «Μια πίστα από φώσφορο», «Σιντάρτα», «Μικρή μου μωβ βεντάλια», «Αντίστροφη μέτρηση», «Κύματα», «Θεσσαλονίκη» και «Φεύγω και μη με περιμένεις». Δύο ακόμα τραγούδια, τα «Μοναξιά... χιλιάδες φύλλα», σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη και «Ο τόπος έχει αλλάξει» σε ποίηση της Τζένης Μαστοράκη, ερμηνεύει με συγκλονιστικό τρόπο ο ίδιος ο δημιουργός. Γεννιέται, έτσι, με αυτό το υλικό ένας νέος δίσκος με τίτλο «Για φωνή και ορχήστρα» που, όπως αναφέρει ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, «οι φωνητικές χορδές συναντιόνται και συμπορεύονται με τις χορδές των μουσικών οργάνων, με σκοπό να διεγείρουν κάθε ευαίσθητο και ανήσυχο ακροατή». Ο Θάνος Μικρούτσικος αφιερώνει αυτή τη δουλειά στον Αλέξανδρο Μυράτ και στη Χαρούλα Αλεξίου που τον πίεσαν να ανατρέψει τα δεδομένα και να «κερδίσει» ένα ακόμα μουσικό στοίχημα.
Την καμεράτα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ, η ενορχήστρωση είναι του Θάνου Μικρούτσικου, πνευστά παίζει ο Θύμιος Παπαδόπουλος και πιάνο ο Θάνος Μικρούτσικος.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Η νέα μούσα του Θάνου Μικρούτσικου; Σ' αυτό μάλλον μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει, ωστόσο όπως και να έχει η Ρίτα Αντωνοπούλου φαίνεται να αξίζει με το σπαθί της αυτό το τίτλο! Πρόκειται για ερμηνεύτρια που το όνομά της ακούγεται όλο και περισσότερο, απόρροια των επιτυχημένων εμφανίσεών της σε γνωστές μουσικές σκηνές της Αθήνας, στο πλευρό του Μίμη Πλέσσα αρχικά, του Σταμάτη Κραουνάκη αργότερα και σήμερα του Θάνου Μικρούτσικου.

Στο cd "για φωνή και ορχήστρα" ο Θάνος Μικρούτσικος διασκευάζει ξανά μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του, παλιότερα αλλά και πιο πρόσφατα και τα εμπιστεύεται αυτή τη φορά στη φωνή της Αντωνοπούλου. Το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Η ερμηνεύτρια, διαθέτοντας το απαραίτητο πάθος που απαιτούν αυτά τα τραγούδια για να αποδώσουν σωστά το περιεχόμενό τους, στέκεται με απίστευτη ικανότητα απέναντι στις σημαντικές, για το ελληνικό τραγούδι, συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου.

Στο cd συμμετέχει η πολύ γνωστή Ορχήστρα των φίλων της μουσικής "Καμεράτα" που υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ αποδίδει με ακρίβεια και "γεμάτο ήχο" τα κομμάτια. Γι' αυτά δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα, όσοι ασχολούνται πραγματικά με το ελληνικό τραγούδι, μόνο από τους τίτλους θα καταλάβουν...


HIGHLIGHTS:

... Η καταπληκτική απόδοση της Άννας στο "καραντί", αλλά και η ερμηνευτική συμμετοχή του ίδιου του συνθέτη σε δύο κομμάτια ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ένα από τα καλύτερα ένθετα που έχουμε δει τελευταία! Πίσω από το καλαίσθητο εξώφυλλο, υπάρχουν όχι μόνο οι στίχοι των τραγουδιών, αλλά και ενδιαφέροντα σημειώματα, του Θάνου Μικρούτσικου, του κριτικού Γιώργου Μονεμβασίτη και της ίδιας της Ρίτας Αντωνοπούλου. Υπάρχουν ακόμα βιογραφικά του Διευθυντή Ορχήστρας Αλέξανδρου Μυράτ και του μουσικού Θύμιου Παπαδόπουλου καθώς και πολλές φωτογραφίες.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Μου άρεσε πολύ η απόδοση των "Καραντί", "Άννα, μην κλαις", "Ελένη", "Θέατρο σκιών", "Κύματα", "Θεσσαλονίκη"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Ζούμε σ' έναν κόσμο μαγικό
με φόντο την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό
γεμάτα τα μπαλκόνια
πολιτικά αηδόνια
υποσχέσεις και αγάπες
και πολύχρωμα μπαλόνια
για ευτυχισμένα χρόνια...

Κι εσύ Ελένη και κάθε Ελένη
της επαρχίας της Αθήνας κοιμωμένη
η ζωή σου να το ξέρεις
είναι επικηρυγμένη
να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο
κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει"...

(στίχοι: Μπάμπης Τσικληρόπουλος - "Ελένη")

Music Corner

ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τίτλος CD
"ΓΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Υπεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Μακράκης
Διεύθ. Ορχήστρας
Αλέξανδρος Μυράτ
Ενορχήστρωση
Θάνος Μικρούτσικος
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
Μανώλης Χιώτης
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 62:45
10/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Άννα μην κλαις
02. Καραντί
03. Θέατρο σκιών
04. A bord de l' "Aspasia"
05. Ελένη
06. Μια πίστα από φώσφορο
07. Μοναξιά... χιλιάδες φύλλα - Θάνος Μικρούτσικος
08. Σιντάρτα
09. Μικρή μου μοβ βεντάλια
10. Αντίστροφη μέτρηση
11. Κύματα
12. Θεσσαλονίκη
13. Ο τόπος έχει αλλάξει - Θάνος Μικρούτσικος
14. Φεύγω και μη με περιμένεις

MC Team ID