"κλικ για μεγέθυνση"
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ

Music Corner

Έντεχνα / Ρετρό
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Ντάμα κούπα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα μελωδικό μωσαϊκό διαφορετικών χρωμάτων και ακουσμάτων συνθέτει το πορτρέτο της «Ντάμα Κούπα».
Αυτή η «Κυρία της Καρδιάς» όπως λέγεται διεθνώς η χαρακτηριστική φιγούρα της τράπουλας έγινε το σύμβολο αυτής της καινούργιας δισκογραφικής παραγωγής που μόλις κυκλοφόρησε. Γι' αυτό δεσπόζει και στο εξώφυλλο.
Ερμηνεύτρια των δώδεκα τραγουδιών η Δήμητρα Γαλάνη.
Στιχουργός η Λίνα Νικολακοπούλου που υπογράφει τους ελληνικούς στίχους των πιο πολλών
τραγουδιών.
Στο cd «Ντάμα Κούπα» περιέχεται επίσης το ντουέτο της Δήμητρας Γαλάνη με τη Cesaria Evora που τους στίχους στα ελληνικά έχει αποδόσει ο Ζακ Στεφάνου και ένα τραγούδι σπάνιο με τίτλο «Σε μισώ» σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου το οποίο καταχειροκροτήθηκε πέρσι στο αφιέρωμα για τη Σοφία Βέμπο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Ακόμα δύο υπογραφές του Κώστα Μπαλταζάνη και της Μυρτώς Κοντοβά που συμμετέχουν και αυτοί με ένα τραγούδι τους στη «Ντάμα Κούπα».
Μια ωραία συνάντηση της Δήμητρας Γαλάνη με τον ιταλό τραγουδοποιό Vinicio Capossela ο οποίος υπογράφει τις μουσικές σε δύο τραγούδια το «Κόκκινο τραίνο» και το «Πάει Πάει».
Παραγωγή: Χρυσόστομος Μουράτογλου
Ενορχηστρώσεις: Σωτήρης Λεμονίδης, Χρυσόστομος Μουράτογλου, Γιώργος Ζαχαρίου
To cd περιέχει μια ατομική κάρτα εισόδου με προσωπικό κωδικό για το microsite της ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ στο internet, για μία βόλτα στον μαγικό κόσμο της.
Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη SONY BMG.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Δύσκολο να γράψεις γι' αυτό το cd. Δύσκολο να καταλήξεις σε μια άποψη. Από τη μια έχουμε μια κλασική πλέον ερμηνεύτρια που όμως αρέσκεται πολύ συχνά να δοκιμάζει τη φωνή της σε διαφορετικούς ήχους. Από την άλλη έχουμε ένα album που παρά τις πολλές ακροάσεις, δεν κατάφερε να με συγκινήσει παρά μόνο σε ορισμένες στιγμές του.

Αυτή τη φορά το νέο cd της Δήμητρας Γαλάνη έχει αρκετά ρετρό κομμάτια (και πολλές διασκευές!). Πολλά τραγούδια μοιάζουν βγαλμένα από το παρελθόν, ενώ υπάρχουν πάντα και οι μπαλάντες, το μόνο ίσως στυλ που η Γαλάνη δεν αποχωρίζεται ποτέ (και καλά κάνει)!

Το πρώτο κομμάτι υπόσχεται πολλά για τη συνέχεια. Το "κόκκινο τραίνο" είναι η καλύτερη στιγμή του cd. Ρυθμός που απέχει από τη σύγχρονη πραγματικότητα κατάφερε όμως να μας κερδίσει με τη πρώτη. Αμέσως μετά έρχεται το "στερεότυπα", μια δυναμική μπαλάντα από αυτές που ταιριάζουν πολύ στο μουσικό ύφος της ερμηνεύτριας. Εδώ μου άρεσε ο τρόπος που δένει η ερμηνεία με τη μουσική και είναι ακόμα ένα τραγούδι που ξεχώρισα από το cd. Το "querer" σε ρυθμό ταγκό δίνει κι αυτό μια διαφορετική γεύση.

Στη συνέχεια τα πράγματα γίνονται πιο μέτρια. Αν εξαιρέσεις τη "μάσκα" και το "cutch-cutch" (τραγούδια που πάντως δεν λένε και τίποτα) που είναι πιο γρήγοροι ρυθμοί, το cd σκεπάζει μια απίστευτη μελαγχολία που ...δεν αντέχεται! Οι στίχοι της Νικολακοπούλου είναι ικανοί να σε κάνουν να ψάχνεις αντικαταθλιπτικά! Αυτό το "σκοτείνιασμα" καταστρέφει τελικά την αρχική καλή εικόνα που εισπράττεις από το cd. Το μόνο κομμάτι που ξεχώρισα μέσα από την ..."καταχνιά", ήταν το "um pincelada" στο οποίο ακούγεται και η φωνή της μοναδικής Cesaria Evora.


HIGHLIGHTS:

... Το πρώτο κομμάτι "κόκκινο τραίνο" που μας άρεσε πολύ, αλλά και η Cesaria Evora που την ακούμε σε ένα κομμάτι ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
16σέλιδο όπου στη σχεδίασή του κυριαρχεί τι άλλο; Η "ντάμα κούπα" φυσικά! Έχει τους στίχους των τραγουδιών αλλά ούτε μία φωτογραφία. Υπάρχουν επίσης σημειώματα της Γαλάνη και της Νικολακοπούλου.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Κόκκινο τραίνο", "Στερεότυπα", "Querer", "Um pincelada"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Όση αγάπη κι αν σου φέρω
όσο αίμα της καρδιάς
δεν γυρνάει ο χρόνος για μας
που μας πάει η ζωή δεν ξέρω
που μας πάει, ζωή μου εμάς.

Ξέρω δεν πρέπει
να την αφήνω τη καρδιά μου, να βλέπει
πως θέλω ακόμα το δικό σου, το στόμα
να παίρνει ανάσα η ζωή, γλυκειά μου αναπνοή"...

(στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου - "Κόκκινο τραίνο")

Music Corner

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ

Τίτλος CD
"ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ"
Εταιρεία: SONY BMG
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Χρυσόστομος Μουράτογλου
Artwork
Θοδωρής Δημητρόπουλος
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 45:55
6/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Κόκκινο τραίνο (Διασκευή - Corre il soldato)
02. Στερεότυπα
03. Querer (Διασκευή)
04. Η μάσκα
05. Um pincelada (Διασκευή - ντουέτο με την Cesaria Evora)
06. Πλάι στο νερό (Διασκευή - La cuerda floja)
07. Πούλησέ με πάλι
08. Σε μισώ
09. Cutch-cutch (Διασκευή)
10. Πάει πάει (Διασκευή - Non e l' amore che va via)
11. Addio, addio amore (Διασκευή - Amara terra mia)
12. Το ρόδο της Ανατολής (Διασκευή - La flor de Estambul)

MC Team ID