"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Music Corner

Έντεχνα Λαϊκά
Γράφει ο Θάνος Λουμπρούκος
loumproukos@musiccorner.gr
"Ανάσα καλοκαιριού"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νέο άλμπουμ του Νίκου Γεωργάκη "Ανάσα καλοκαιριού", είναι η πέμπτη δισκογραφική του δουλειά και σε αυτήν υπογράφει τη σύνθεση και την ενορχήστρωση. Το άλμπουμ κινείται στους δρόμους του έντεχνου και λαϊκού ύφους με κάποιες επιρροές από λάτιν. Τους στίχους έγραψε ο Γιάννης Περδίκης, μόνιμος συνεργάτης του συνθέτη.

Τραγουδούν: η Λιζέτα Καλημέρη, η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, ο Απόστολος Δεληγεώργης, ο Τάσος Μισυρλής και ο Νίκος Γεωργάκης.

Η ομάδα των μουσικών που συμμετέχουν με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συνεργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια με τον Νίκο Γεωργάκη και ηχογραφεί "ζωντανά", δίνοντας έτσι μια αμεσότητα και απλότητα στον ήχο.

Τα 14 τραγούδια του CD συμπληρώνονται από βίντεο 6,5 λεπτών (για Η/Υ) με στιγμιότυπα και απρόοπτα της ηχογράφησης.

Δισκογραφία Ν. Γεωργάκη
" Βραδινή αναρρίχηση (Σείριος 1989)
" Η δύση κι η αυγή έχουν το ίδιο χρώμα (MBI 1995)
" Παράδοξη νύχτα (MBI 1998)
" Ταξίδι από ένα δωμάτιο (Πολύτροπον 2002)
" Ανάσα καλοκαιριού (MBI-Legend 2007)


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ο δίσκος του συνθέτη Νίκου Γεωργάκη έχει κάποιο ενδιαφέρον. Αν τα εξετάσουμε μεμονωμένα, οι στίχοι, οι μελωδίες και οι ερμηνείες είναι αρκετά καλά, όμως σε ελάχιστα τραγούδια τα στοιχεία αυτά δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Ο Γεωργάκης στο "Ανάσα καλοκαιριού" συνδυάζει λαϊκές, έντεχνες και λάτιν μελωδίες, ενώ οι ενορχηστρώσεις του ακολουθούν παραδοσιακές φόρμες (και μεταξύ μας αποτελούν το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο σε αυτή τη δουλειά). Ενδιαφέρουσες συνθέσεις είναι τα: "Περπατώ μοναχός" (αμιγώς λαϊκό, θα μου άρεσε να το άκουγα από τη Γιώτα Νέγκα), "Το τραγούδι των θεριστών" (οι στίχοι του είναι ελεύθερη απόδοση θεατρικού έργου του F. G. Lorca), "Ανάσα καλοκαιριού" (μοναδική εξαίρεση στην παρατήρηση που έκανα στην προηγούμενη παράγραφο). Επίσης, όμορφη μελωδία έχει το "Tango" που είναι αφιερωμένο στο χορευτή Diego Mastrangelo. Αξίζει να πούμε ότι μερικές από τις συνθέσεις μοιάζουν να είναι γραμμένες για να συνοδεύουν αφηγήσεις παραμυθιών...

Ο λόγος του στιχουργού Γιάννη Περδίκη είναι απλός, ποιητικός, ερωτικός και αυτοβιογραφικός. Επομένως, αληθινός. Παρόλα αυτά δεν ταιριάζει με τις μελωδίες τις οποίες συνοδεύει. Αν κάποιος ακούσει τα τραγούδια και ύστερα διαβάσει τα στιχάκια, θα αντιληφθεί νοήματα τα οποία δεν μπόρεσαν να του μεταδώσουν τα στιχάκια συνδυασμένα με τις μελωδίες. Στιχουργικά, καλύτερο τραγούδι είναι το "Παγκάκι".

Τέλος, ας σχολιάσουμε τις ερμηνείες. Πρώτα από όλα, ποτέ δεν κατάλαβα την εμμονή που έχουν ορισμένοι συνθέτες να ερμηνεύουν τραγούδια στους δίσκους τους. Αφού έτσι κι αλλιώς εμπιστεύονται άλλους που κάνουν αυτή τη "δουλειά" πολύ καλύτερα από τους ίδιους, γιατί μας απογοητεύουν; Δεν αντιλαμβάνονται ότι για να τραγουδήσει κάποιος πρέπει να έχει τουλάχιστον καλή φωνή; Οι ερμηνευτικές απόπειρες λοιπόν του Γεωργάκη σε αυτόν το δίσκο δε με άγγιξαν καθόλου. Παράλληλα όμως, στο δίσκο συμμετέχει (ευτυχώς) η σπουδαία Λιζέτα Καλημέρη, αλλά μόνο το ένα από τα τρία τραγούδια που της δόθηκαν της ταιριάζει απόλυτα (το ομώνυμο). Οι υπόλοιποι ερμηνευτές είναι απλώς συμπαθητικοί.

Με λίγα λόγια, το άλμπουμ "Ανάσα καλοκαιριού" είναι μια δουλειά που έχει καλές προθέσεις, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Ενώ βρήκα κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία μέσα στο σύνολο, το τελικό αποτέλεσμα δε με έπεισε. Σημασία έχει όμως ότι στις δύσκολες δισκογραφικά εποχές που ζούμε, ο αντιεμπορικός αυτός δίσκος έχει λόγο ύπαρξης, παρόλο που δεν έχει στόχο να βγάλει σουξέ. Γι' αυτόν και μόνο το λόγο, αξίζουν στους συντελεστές του συγχαρητήρια...!


HIGHLIGHTS:

... Η συμμετοχή της Λιζέτας Καλημέρη... Οι υπέροχες ενορχηστρώσεις του Νίκου Γεωργάκη ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Στις 12 σελίδες περιέχονται οι στίχοι των τραγουδιών, φωτογραφίες των συντελεστών (που θα έπρεπε να υπάρχουν στα ένθετα όλων των δίσκων) και πληροφορίες. Οι όμορφες ζωγραφιές που κοσμούν τις σελίδες ανήκουν στον Ιωσήφ Χαλβατζόγλου.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Ανάσα καλοκαιριού", "Περπατώ μοναχός", "Το παγκάκι", "Tango"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Από δρόμο σε δρόμο
και στην πλάτη το χρόνο
κουβαλώ
Κι από λύση σε λύση
να χαρώ πριν να δύσει
λαχταρώ.

Και τα χέρια υψώνω
στη ζωή παραδίνομαι
Ανασαίνω τη μέρα
και φωνάζω "αέρα"
και ξανοίγομαι.

Μ' ένα τρένο ή μια βάρκα
μ' ένα αμάξι για τσάρκα
με κομμένη ανάσα
στο κρυφτό φανερώνομαι
Από χίλιες συμβάσεις
από μίση και πάθη
λευτερώνομαι
"...

(στίχοι: Γιάννης Περδίκης - "Ανάσα καλοκαιριού")

Music Corner

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Τίτλος CD
"ΑΝΑΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ"
Εταιρεία: MBI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Νίκος Γεωργάκης
Ενορχήστρωση
Νίκος Γεωργάκης
Ζωγραφιές
Ιωσήφ Χαλβατζόγλου
Φωτογραφίες συναυλιών
Δημήτρης Κετσετζής
Σχεδίαση
Μανώλης Παναγιωτάκης
1 CD Tracks 14
Διάρκεια CD: 47:34
10/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 


Νίκος Γεωργάκης


Τα τραγούδια του cd

01. Ανάσα καλοκαιριού - Λιζέτα Καλημέρη
02. Το τραγούδι των θεριστών - Νίκος Γεωργάκης
03. Tango - Ορχηστρικό
04. Κατευόδιο στην Παλαιστίνη - Νίκος Γεωργάκης
05. Το αερόπλοιο - Λυδία Φωτοπούλου
06. Γνωριμία - Νίκος Γεωργάκης
07. Κοίτα τους - Λιζέτα Καλημέρη
08. Το παγκάκι - Λυδία Φωτοπούλου
09. Το κλειδί - Τάσος Μισυρλής
10. Περίπατος - Νίκος Γεωργάκης
11. Στη στοά Μοδιάνο - Απόστολος Δεληγεώργης
12. Περπατώ μονάχος - Λιζέτα Καλημέρη
13. Λογαριασμοί - Απόστολος Δεληγεώργης
14. Πιες κρασί - Ν. Γεωργάκης / Απ. Δεληγεώργης / Γ. Περδίκης / Φερωνίκη

* Στο cd υπάρχει και bonus video που μπορείτε να δείτε στον υπολογιστή σας και που διακρίνονται οι μουσικοί σε στιγμές από το studio

MC Team ID