"κλικ για μεγέθυνση"
IMAM BAILDI

Music Corner

"Imam Baildi"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αν το όνομα του σχήματος και ο τίτλος του album προκαλούν την περιέργεια σας το άκουσμα των τραγουδιών θα το καταφέρουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Γιατί οι Imam Baildi είναι περισσότερο ένα ιδιαίτερο project παρά ένα συγκρότημα. Είναι το αποτέλεσμα των πειραματισμών του Ορέστη και του Λύσανδρου Φαληρέα πάνω σε παλιούς και καινούργιους ήχους.
Δέκα χρόνια πειραματισμού... 10 τραγούδια που καταφέρνουν να κινηθούν αριστοτεχνικά και με εξαιρετική αρμονία ανάμεσα στις κλασικές φόρμες και την ηλεκτρονική μουσική. Με αυτόν τον τρόπο το σχήμα καταφέρνει να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα.
Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για δύο πολύ νέα παιδιά που ουσιαστικά ο πειραματισμός ξεκίνησε σε εφηβική ηλικία. Βεβαίως όλα έχουν την αιτία τους. Παιδιά του Γρηγόρη Φαληρέα, ο Ορέστης και ο Λύσανδρος γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με τις καλύτερες μουσικές του κόσμου.
Στα επτά από τα τραγούδια του album οι Imam Baildi αντλούν υλικό από το παρελθόν και καταφέρνουν να φέρουν αυθεντικές εκτελέσεις στο σήμερα διατηρώντας, ωστόσο, όλη τη συγκίνηση του πρώτου ακούσματος. Τραγούδια σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών όπως το «Η ζωή μας είναι λίγη» με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, το «Δε θέλω πια να ξαναρθείς» με τη φωνή του Μανώλη Χιώτη και της Μαίρης Λίντα, «Το Μινόρε της Αυγής», «Τα ξένα χέρια» του Βασίλη Τσιτσάνη, το «Ντυμένη σαν Αρχόντισσα», το «Πόσο λυπάμαι» με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, αλλά και «Ο πασατέμπος» με τη φωνή της Ιωάννας Γεωργακοπούλου και του Μανώλη Χιώτη, που το δίχως άλλο θα ξεχωρίσει.
Στο album «Imam Baildi» συμπεριλαμβάνονται επίσης και τρία ορχηστρικά κομμάτια του Ορέστη και του Λύσανδρου Φαληρέα.
Δεν έχετε παρά να «δοκιμάσετε»...


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Το 2002 οι Εarthbound διασκεύασαν το τραγούδι "Ας ερχόσουν για λίγο" του Μιχάλη Σουγιούλ και του Μίμη Τραϊφόρου. Συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας του Σ.Τζίτζη "Σώσε με". Όσο γοητεύθηκαν τα μέλη του συγκροτήματος από το τραγούδι και τη φωνή της Δανάης, άλλο τόσο έκανε αίσθηση στο κόσμο η εμπνευσμένη electro διασκευή τους. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ξεκίνησε δειλά μια τάση ενασχόλησης των μουσικών της ηλεκτρονικής μουσικής με το "ελαφρό" τραγούδι της εποχής εκείνης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η συνεργασία των Μίκρο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο πειραματισμός τους πάνω σε τραγούδια όπως Διπλός γλυκός καημός, Ξύπνα αγάπη μου, Χάλλυ Γκάλλυ κ.ά.

Ως συνέχεια των άνωθεν και με μια ολοκληρωμένη πρόταση αυτή τη φορά, κυκλοφορεί και το εν λόγω album των Ορέστη και Λύσανδρου Φαληρέα, κατά κόσμον Imam Baildi! Ανίψια του αείμνηστου Τάσου Φαληρέα και γιοι του Γρηγόρη - ιδιοκτήτη σήμερα του περιοδικού Pop Eleven - δε χρειάζεται να ζορίσεις το μυαλό, για να καταλάβεις σε τι μουσικό κόσμο κολυμπούσαν από μικροί.

Πρώτη τους δισκογραφική δουλειά και οι φωνές της Σοφίας Βέμπο, της Ιωάννας Γεωργακοπούλου του Χιώτη και του Κερομύτη, γρατζουνισμένες και θολές από τη βελόνα του πικάπ, αίφνης διεκδικούν ακρόαση από τη γενιά του ipod και των mp3. Ελαφρά και ρεμπέτικα τραγούδια μιας αλλοτινής εποχής που με τη δυναμική του sampler αποκτούν νέα υπόσταση και διεκδικούν νέους ακροατές.

Το cd έπαιξε και ξαναέπαιξε στο cd-player και αυτή η αρχική πρώτη ακομπλεξάριστη αίσθηση που σου έβγαζε η πρώτη ακρόαση εντείνονταν ακόμα περισσότερο με το δεύτερο και τρίτο άκουσμα. Δεν ξέρω τις συνθήκες δημιουργίας των παιδιών, αλλά αυτή η δουλειά σού δίνει την αίσθηση παιχνιδιού, μιας ερασιτεχνικής ενασχόλησης που έρχεται και τρυπώνει στη καθημερινότητα δύο ανθρώπων που δεν σκέφτονται εκ του πονηρού ότι αυτό το πράγμα μπορεί να έχει περισσότερη απήχηση πέραν των τεσσάρων τοιχών του δωματίου τους - εξού και το ακομπλεξάριστο. Σαφώς και ήξεραν τι έφτιαχναν, σαφώς και είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού την έκδοση αυτής της δουλειάς, άλλα πέτυχαν κάτι πολύ απλό, να περάσουν χωρίς υπεκφυγές και δεύτερες λύσεις την αγάπη τους γι' αυτήν την κατά τα άλλα "σχιζοφρενική" μίξη ειδών, εποχών, κοσμοθεωριών (ρίχτε άλλη μια ματιά στο εξώφυλλο ...όσο χίλιες λέξεις)!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιλογή των τραγουδιών. Ο "Πασατέμπος" του Χιώτη αρκούντως ανανεωμένος με τη φωνή της Γεωργακοπούλου να φαντάζει πιο ηλεκτρονική απ' όσο θα ήλπιζε κανείς (αναρωτιέμαι αν λίγο πριν πεθάνει η Γεωργακοπούλου άκουσε αυτή την διασκευή). Στην επανακτέλεση του "Μινόρε της αυγής" υφέρπει ένας μυστικοπαθής διονυσιασμός. Μακράν καλύτερο από όλα το σαμπλάρισμα πάνω στη φωνή της Σοφίας Βέμπο και το "Πόσο λυπάμαι" του Κώστα Γιαννίδη. Το "Δε θέλω πια να ξαναρθείς" του Χιώτη δείχνει η πιο συντηρητική μίξη του δίσκου, όμως το Samba Clarina (μια από τις τρεις σύνθεσεις των Imam Baildi που περιλαμβάνονται στο δίσκο) με το κλαρίνο του Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου έρχεται ακριβώς μετά να σε αποζημιώσει με απλά ελληνικά ...τα σπάει (sic!).

Κάπου μέσα στο ένθετο, στο σημείωμα του, ο Λύσανδρος Φαληρέας σημειώνει ότι μπορεί να κατηγορηθούν για το κιτς ή το βλάσφημο της δουλειάς τους απέναντι σε τραγούδια κλασικά όπως είναι αυτά. Χμ... αναπόφευκτή αντίδραση κάποιων ανθρώπων - σε αυτή τη χώρα είναι και πολλοί - που προτιμούν τα ρούχα τους ζυγιασμένα, τακτοποιημένα σε πλαστικές σακκούλες και μπολιασμένα με ποσότητες ναφθαλίνης προς την καταπολέμηση του κατά τα άλλα συμπαθούς αναρχοανατρεπτικού εντόμου. Και εν πάσει περιπτώσει αν είναι να μην βγούν ποτέ απ τη ντουλάπα ας τα φάει ο σκόρος, τουλάχιστον θα δούμε και το εσωτερικό της φόδρας.

Δεν ξέρω αν έχει συνέχεια αυτό το project στην ελληνική αγορά, δε ξέρω αν θα υπάρξει άλλο υλικό απ' τα παιδιά που θα επιβεβαιώσει το "to be continued" μιας καλής αρχής (φοβάμαι ότι δεν...) νιώθω ότι αυτό το cd θα βρει τη θέση του στις cdθήκες τόσο των χαβαλετζίδων εικοσάριδων όσο και των ψαγμένων, πατημένων -ήντα μουσικόφιλων...!


HIGHLIGHTS:

... Η σκέψη: η Σοφία Βέμπο και η Ιωάννα Γεωργακοπούλου να κουνιούνται σε bit ρυθμούς και από πίσω ο Βασίλης Τσιτσάνης με rayban γυαλί να σαμπλάρει με το bouzouki του!!! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Στο εξώφυλλο, εξαιρετική η τέχνη του Bizare και σαφέστατη στο μήνυμα της. Πραγματικά δε θυμάμαι κανένα άλλο frontcover cd να εκφράζει με απόλυτη σαφήνεια αυτό που θα ακούσεις στο ψηφιακό αποτύπωμα του. Υποθέτω ότι τα διακοσμητικά μοτίβα του ενθέτου ανήκουν στον ίδιο τον καλλιτέχνη.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Ο Πασατέμπος", "Samba Clarina", "Τα ξένα χέρια", "Το μινόρε της αυγής"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα
πριν να γνωρίσω εσένα που πρόσμενα καιρό
όμως φοβάμαι πως ίσως μια μέρα σε χάσω
και πώς να σε ξεχάσω;
Που τόσο σ' αγαπώ
"...

(στίχοι: Παναγιώτης Παπαδούκας - "Πόσο λυπάμαι")

Music Corner

IMAM BAILDI

Τίτλος CD
"IMAM BAILDI"
Εταιρεία: CAPITOL
KUKIN MUSIC
MINOS EMI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
KUKIN MUSIC
Artwork
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
1 CD 10 Tracks
Διάρκεια CD: 48:09
11/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Η ζωή μας είναι λίγη
02. Δε θέλω πια να ξαναρθείς
03. Samba clarina
04. Ο πασατέμπος
05. Comely
06. Το μινόρε της αυγής
07. Τα ξένα χέρια
08. Ντυμένη σαν αρχόντισσα
09. Πόσο λυπάμαι
10. Σούστα

MC Team ID