"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ

Music Corner

"Ποιος φοβάται τον Πάσσαρη;"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ποιος φοβάται τον Πάσσαρη» - το καινούργιο CD-Single του Νίκου Καρβέλα!
Το ροκ όπως πρέπει να είναι σήμερα στην Ελλάδα!!
Και το λέμε αυτό για πολλούς λόγους... Ενδεικτικά, αναφέρουμε μόνο τρεις.

Κατ' αρχήν το λέμε επειδή ο Νίκος Καρβέλας αποφάσισε να δώσει μερικά μαθήματα αληθινής, σύγχρονης και κυρίως, καθαρής ροκ... Η αληθινή, σύγχρονη και καθαρή ροκ ήταν πάντα μια γροθιά στο στομάχι. Έλεγε με έναν απίστευτα ειλικρινή και ευθύ τρόπο αυτό που όλος ο κόσμος σκεφτόταν, αλλά που ποτέ δεν είχε την απαραίτητη συγκέντρωση ή την υπομονή (ίσως και τον χρόνο) για να βάλλει τη σκέψη του σε μία τάξη για να μπορεί να την εκφράσει με απλά λόγια.

Έπειτα υπάρχει το γεγονός ότι, ένα μεγάλο κομμάτι της ροκ πάντα εξέφραζε κοινωνικές και πολιτικές απόψεις. Πόσα και πόσα τέτοια τραγούδια δεν έγιναν «ύμνοι»; Από το "Working class hero" και το "Give peace a chance" του Lennon μέχρι το "Masters of war" και το "A hard rain's gonna fall" του Dylan. Από το "Beds are burning" των Midnight Oil μέχρι το "American Idiot" των Green Day. Οι ταλαντούχοι τραγουδοποιοί πάντα είχαν τον τρόπο να επικοινωνούν άμεσα, σύντομα και ξεκάθαρα.

Τρίτον, όταν πρωτοξεκινούσε δισκογραφικά η ροκ, τα τραγούδια ήταν όλα σε μορφή single, τα λεγόμενα 45άρια. Δύο (ενίοτε έως και 4...) τραγούδια που το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. Το κάθε τραγούδι ήταν ένα ολοκληρωμένο έργο με την απίστευτη δυνατότητα να συμπτύσσει «όλη την ιστορία» μέσα σε τρία ή τέσσερα - το πολύ - λεπτά. Γι' αυτό και χρειαζόταν αληθινό ταλέντο για να πετύχει ένα τραγούδι. Τα πολλά λόγια ήταν πάντα φτώχεια. Και οι τραγουδοποιοί έχουν το τεράστιο ταλέντο να ψάχνουν συνεχώς μέχρι να βρουν την κατάλληλη νότα και, κυρίως, την κατάλληλη λέξη.

Ο Νίκος Καρβέλας είναι ένας τέτοιος τραγουδοποιός. Μιλάει με απλά Ελληνικά, συνθέτει με μελωδίες που ρέουν και ενορχηστρώνει με ήχους που συμβαδίζουν απόλυτα με αυτά που λέει... Και όλα αυτά μέσα σε τρία με τέσσερα λεπτά! Απλά και κατανοητά.

Ακούστε τα τρία τραγούδια του ολοκαίνουργιου CD-Single και θα καταλάβετε τι εννοούμε... Και είμαστε βέβαιοι ότι θα το ευχαριστηθείτε κιόλας...


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ο Νίκος Καρβέλας φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τον ...Πάσσαρη! Το cd single που κυκλοφόρησε διαθέτει τρία νέα τραγούδια, όλα κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου, με στίχο τολμηρό, επικριτικό, που φτάνει να γίνεται και ...ακατάλληλος διά ανηλίκους!

Με το πρώτο τραγούδι "εκθέτει" τις αρχές της χώρας μας γιατί δεν έχουν ακόμα φέρει τον Πάσσαρη να δικαστεί στην Ελλάδα για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Δεν φοβάται να φωνάξει:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης φοβάται τον Πάσσαρη
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης φοβάται τον Πάσσαρη
Ο αρχηγός της αστυνομίας φοβάται τον Πάσσαρη
Ο αρχηγός των ΕΚΑΜ φοβάται τον Πάσσαρη
Οι διευθυντές των φυλακών φοβούνται τον Πάσσαρη
Ο νομοθέτης και οι νόμοι φοβούνται τον Πάσσ
αρη

Να θυμίσουμε πως η σύντροφός του Καρβέλα, Αννίτα Πάνια, είχε πάρει συνέντευξη από τον Πάσσαρη στις φυλακές της Ρουμανίας. Από αυτή τη συνέντευξη φαίνεται πως έχει "εμπνευστεί" αρκετά ο γνωστός καλλιτέχνης, αφού στους στίχους αναφέρεται και σε λεγόμενα του κατάδικου.

Το δεύτερο τραγούδι "η λύση", διαθέτει στίχο πέραν του δέοντως τολμηρό, θα μπορούσα να πω πως φτάνει στα όρια του χυδαίου. "Μία είναι η λύση, τα λεφτά το φαΐ και το γ......." αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεφρέν παρουσιάζοντας το πιο υβριστικό τραγούδι που δημιούργησε ποτέ! Σε άλλο σημείο λέει... "Μην μου μιλάς για ανθρώπινα ιδεώδη, σε αυτό το κόσμο θα κυβερνάει η μ........ και η Θώδη"!
Προσωπικά διαφωνώ με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, όχι τόσο γιατί στους fans του υπάρχουν πάντα και μικρά παιδιά (άλλωστε έχετε ακούσει πως μιλάνε σήμερα παιδιά του Δημοτικού;;;) όσο γιατί βλέπω πως τα πράγματα στη δισκογραφία ξεφεύγουν επικύνδινα. Έχουμε ήδη φτάσει σε ένα σημείο που ο καθένας αν θέλει μπορεί να βγάλει ένα cd που θα βρίζει ανεξέλεγκτα (το βλέπουμε συχνά, ειδικά σε hip hop παραγωγές) και κανείς δεν επεμβαίνει ούτε καν για να τοποθετηθεί στο cd ένα τυπικό "ακατάλληλο για ανηλίκους". Καταστρατηγημένη και παρεξηγημένη "Δημοκρατία" λέγεται αυτό...

Οι "κουφαλίτσες" αναφέρονται στους παράγοντες των ελληνικών κομμάτων που εμφανίζονται βολεμένοι και αδιάφοροι για τον κόσμο. "Άντε κουφαλίτσες, πάλι θα φάτε καλά" αναφέρει χαρακτηριστικά και με νόημα!

Γενικά το cd έχει αγριεμένους ροκ ήχους και στίχους που τα λένε "χύμα". Είναι ένα πολύ τολμηρό βήμα για τον Καρβέλα που δεν φοβάται να κάνει τραγούδι όσα κάποιοι φοβούνται ακόμα και να αναφέρουν. Και τα τρία τραγούδια είναι από τα πιο "καυστικά" που έχει γράψει ποτέ ο Καρβέλας και χτυπούν ακριβώς σε σημεία που πονάει σήμερα το κοινωνικοπολιτικό σύστημα της χώρας μας...

Στα μείον η πολύ μικρή διάρκεια του cd single που για λίγο ξεπερνάει το δεκάλεπτο.


HIGHLIGHTS:

... Σίγουρα ο πολύ τολμηρός στίχος που όμως κάποιες φορές ξεφεύγει απ' τα όρια ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ουσιαστικά δεν υπάρχει. Το εξώφυλλο τυπικό μιας ροκ δουλειάς ...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Και τα τρία τραγούδια κινούνται σε ανάλογο στυλ. Διαλέγετε και παίρνετε όποιο σας εκφράζει περισσότερο! ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Ισόβια είναι στη Ρουμανία φυλακή
Γι' ανθρώπους που λένε ότι σκότωσε εκεί
Μα για τους δυο αστυνομικούς στο Γενικό Κρατικό
Δεν έχει ακόμα δικαστεί...

Κανείς τους δεν τον θέλει στην Ελλάδα να 'ρθει
Καλύτερα, όλοι λένε, να σαπίσει εκεί
Μα όταν κάποτε βγει, για τα εγκλήματα εδώ
Δεν θα 'χει τιμωρηθεί, θα έχουν όλα παραγραφεί...

Οι φωνές των νεκρών ζητάνε δικαίωση
Οι μάνες των νεκρών ζητάνε δικαίωση
Τ' αδέρφια των νεκρών ζητάνε δικαίωση
Κι εμείς σας ρωτάμε...

Πέστε μας γιατί φοβάστε τον Πάσσαρη
Πέστε μας τι κρύβεται πίσω απ' τον Πάσσαρη"...

(στίχοι: Νίκος Καρβέλας - "Ποιος φοβάται τον Πάσσαρη;")

Music Corner

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ

Τίτλος CD
"ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΣΣΑΡΗ;"
Εταιρεία: PAN-VOX
MBI
Είδος: CD Single

Διεύθ. Παραγωγής
Νίκος Καρβέλας
Ενορχήστρωση
Νίκος Καρβέλας
Φωτογραφίες
Παναγιώτης Κουφαλέξης
1 CD 3 Tracks
Διάρκεια CD: 11:15
10/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Ποιος φοβάται τον Πάσσαρη;
02. Η λύση
03. Κουφαλίτσες

MC Team ID