"κλικ για μεγέθυνση"
ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ & ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ

Music Corner

"Μέχρι να πάρεις παγωτό, σε βρίσκει ο χειμώνας"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο νέος δίσκος του Πάνου Κατσιμίχα και του Μάνου Ξυδούς με τίτλο "Μέχρι να πάρεις παγωτό, σε βρίσκει ο χειμώνας" είναι γεγονός!
Πρόκειται για τη μουσική συνεύρεση δύο από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς, που έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην ελληνική δισκογραφία. Ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Μάνος Ξυδούς όμως συνδέονται και με μια μακρόχρονη φιλία βασισμένη «στην κοινή μας τρέλα για τη μουσική» όπως λένε οι ίδιοι. Οι δυο τους έβαλαν τις μουσικές και τα λόγια και προέκυψαν έντεκα τραγούδια, έντεκα μικρές ιστορίες με έντονα κοινωνικά μηνύματα αλλά και ερωτικές στιγμές που αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητα μας. Στο τραγούδι «Δεν μας ανήκει τίποτα» οι στίχοι είναι αποσπάσματα από ποίηση του Μπέρτολ Μπρεχτ και του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ενώ υπάρχουν ακόμη δύο τραγούδια σε ποίηση του Άλκη Αλκαίου και του Χαράλαμπου Χατζηνάκη. Στο τραγούδι «Μέχρι να πάρεις παγωτό» συνεργάστηκε ο Κύπριος ποιητής Πάμπος Φιλίππου, στον οποίον οφείλεται και ο τίτλος του δίσκου.
Τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Μάνος Ξυδούς, ενώ σε δυο κομμάτια συμμετέχει ο Χάρης Κατσιμίχας, που δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη δουλειά.
Ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Μάνος Ξυδούς αναφέρουν χαρακτηριστικά στο σημείωμα του δίσκου: "Αυτά τα τραγούδια, γεννήθηκαν αβίαστα, αθόρυβα και φυσικά, χωρίς να υπάρχει τίποτα προσχεδιασμένο. Τα γράψαμε σαν ένα ντουέτο ερασιτεχνών που έκανε το κέφι του"
Ήδη τα τραγούδια «Δεν μας ανήκει τίποτα» και «Μέχρι να πάρεις παγωτό» έχουν ξεχωρίσει.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Κάποιες σχέσεις παίρνουν περισσότερο από άλλες για να ευδοκιμήσουν αλλά από την πρώτη γνωριμία του Μάνου Ξυδούς με τον Χάρη Κατσιμίχα σε ένα "φρικαλέο διάδρομο", μέχρι τη συνεργασία του Ξυδούς με τον Πάνο Κατσιμίχα (με τη συμμετοχή του Χάρη) έχουν περάσει 27 χρόνια. Όχι ότι σε αυτά τα 27 χρόνια καθόντουσαν οι άνθρωποι αλλά η συνεργασία αυτή είναι πολύ καλή για να κυοφορείται τόσο καιρό. Από την άλλη βέβαια, ίσως χρειαζόταν να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να πέσουν τα κομμάτια του παζλ τόσο αρμονικά στη θέση τους. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Πάνος Κατσιμίχας στο ένθετο, τα τραγούδια αυτά γεννήθηκαν αυθόρμητα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του προηγούμενου δίσκου του Ξυδούς και αυτή η χαλαρή δημιουργική διαδικασία φαίνεται να είχε ευεργετικά αποτελέσματα: ο δίσκος διαθέτει μια χαρακτηριστική αίσθηση φρεσκάδας και είναι γεμάτος από καλές ιδέες, σε επίπεδο μουσικής, στίχων αλλά και παραγωγής. Οι 2(+1) δημιουργοί δεν προβληματίζονται από το βάρος των προσδοκιών της συνεργασίας τους, ούτε κοιτάνε νοσταλγικά παλιές καλές εποχές. Κατεβαίνουν χαλαρά και παίζουν το παιχνίδι τους όπως αυτοί ξέρουν και πόσοι άλλωστε μπορούν να τους ανταγωνιστούν σε αυτό;

Για να διαπιστώσετε των παραπάνω αράδων το αληθές, ακούστε το "Δεν μας ανήκει τίποτα" που ανοίγει το δίσκο , όχι τόσο ένα τραγούδι με την κλασσική έννοια του όρου αλλά ένα επαναλαμβανόμενο οικολογικό mantra (Δεν μας ανήκει τίποτα / είναι όλα δανεικά απ' τα παιδιά μας) διανθισμένο με απαγγελίες αποσπασμάτων από κείμενα και ποιήματα (Μπρεχτ και Λόρκα δανείζουν εδώ τους καρπούς της σκέψης τους). Ή το "Λαβύρινθος" με τον σύγχρονο ροκ ήχο και το προαναφερθέν "Σύνδρομο της Στοκχόλμης", μια κοινωνικο-πολιτική σάτιρα σε reggae ρυθμούς. Ή ακόμα το αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία "Λευκό πουλί" και τις κουβανέζικες αναφορές του "Μια τρελή ζαριά".

Ο Πάνος Κατσιμίχας αναφέρει ότι δεν ξέρουν αν το εγχείρημα θα έχει και συνέχεια κι έτσι κι αλλιώς "όλοι μπορούν να ζήσουν χωρίς εμάς". Ίσως να έχει δίκο αλλά γιατί να το ρισκάρουμε;


HIGHLIGHTS:

... H ζωντάνια του όλου εγχειρήματος, η ποιότητα του υλικού, ο φρέσκος ήχος ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιλαμβάνει σημειώσεις του Πάνου Κατσιμίχα για το πώς γεννήθηκε ο δίσκος και τα κείμενα που χρησιμοποιούνται στο "Δεν μας ανήκει τίποτα".

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Λαβύρινθος", "Σύνδρομο της Στοκχόλμης", "Μέχρι να πάρεις παγωτό", "Δεν μας ανήκει τίποτα", "Λευκό πουλί"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Τώρα που φεύγουν οι κακοί και θα 'ρθουν οι εντάξει
Τώρα που θα μας έχουνε μη βρέξει και μη στάξει,
Τώρα που το γαιδούρι θα πετάξει,
....
Περνάω από το Σύνταγμα και καταθέτω νοερά,
Εις το μνημείο του μονίμως εξαπατημένου
"...

(στίχοι: Πάνος Κατσιμίχας - "Σύνδρομο της Στοκχόλμης (Εκλογές)")

Music Corner

ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ
ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ

Τίτλος CD
"ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΑΓΩΤΟ, ΣΕ ΒΡΙΣΚΕΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ"
Εταιρεία: IMPACT MUSIC
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Πάνος Κατσιμίχας
Μάνος Ξυδούς
Συμμετέχουν
Χάρης Κατσιμίχας
Ζήνα Αρβανιτίδη
Τόλης Φασόης
Mady
Daniel Armando Jusid
Φωτογραφίες
Σπύρος Τσακίρης
& αρχείο Πάνου Κατσιμίχα
Επεξεργασία φωτογραφιών
Χρήστος Ευαγγελάτος
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 41:14
12/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Δε μας ανήκει τίποτα - Πάνος & Χάρης Κατσιμίχας
02. Λαβύρινθος - Μάνος Ξυδούς, Πάνος Κατσιμίχας
03. Κπάπου σε ξέρω - Πάνος Κατσιμίχας
04. Μέχρι να πάρεις παγωτό - Πάνος Κατσιμίχας, Μάνος Ξυδούς
05. Λευκό πουλί (Μέρος Ι) - Πάνος Κατσιμίχας
Λευκό πουλί (Μέρος ΙI) - Πάνος Κατσιμίχας
06. Ό,τι κι αν πω, θα λείπει κάτι - Μάνος Ξυδούς
07. Ασ' το να σε χλάσει - Πάνος Κατσιμίχας, Μάνος Ξυδούς
08. Ποτέ δεν τραγούδησα για τον πατέρα μου - Πάνος Κατσιμίχας
09. Σύνδρομο της Στοκχόλμης (Εκλογές) - Πάνος Κατσιμίχας
10. Μια τρελή ζαριά - Πάνος Κατσιμίχας, Μάνος Ξυδούς
11. Παγίδα - Πάνος & Χάρης Κατσιμίχας

MC Team ID