"κλικ για μεγέθυνση"
ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ

Music Corner

"Τα φανταρίστικα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εμπνευσμένο από την πιο «τραυματική» και κατ' άλλους πιο διασκεδαστική περίοδο στη ζωή ενός άνδρα, αυτή του στρατού, είναι το νέο cd του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
Ο συνθέτης ξεκίνησε να γράφει «Τα Φανταρίστικα», τα οποία είναι βασισμένα σε τετράστιχα που έγραψαν φαντάροι στο στρατό, το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 1998 και τα ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο του 2007.
Τα τετράστιχα που βρίσκει κανείς χαραγμένα στις σκοπιές και τους τοίχους των στρατοπέδων, προέρχονται από τη σελίδα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας «Φαντάρε που πας;» που συνεχίζεται. Η ιδέα ήταν του Χριστόφορου Κάσδαγλη.
Η επιλογή των φίλων που τα τραγούδησαν έγινε, όπως σημειώνει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, με κριτήρια καθαρά κινηματογραφικά: «Φανταστείτε φαντάρους! Τους τύπους που συναντάει κανείς στο στρατό: ο ψηλός, ο χοντρός, ο γυαλάκιας, ο τραυλός, ο αλήτης, ο ερωτευμένος».
Όλους αυτούς και πολλούς ακόμη ενσαρκώνουν στο παρόν cd οι Βαγγέλης Γερμανός, Γιάννης Γιοκαρίνης, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Αντώνης Καφετζόπουλος, Χάρρυ Κλυν, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιάννης Μηλιώκας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Πόλυ Πάνου, Γιάννης Πάριος, Διονύσης Σαββόπουλος, Μπάμπης Τσέρτος, Γρηγόρης Ψαριανός.
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θεωρεί ότι δεν είναι τυχαίο πως τα τετράστιχα αυτά είναι σε δεκαπεντασύλλαβο, καθώς αποτελούν συνέχεια της δημοτικής μας ποίησης και αποτελούν ότι πιο φρέσκο και χαριτωμένο υπάρχει ακόμα σ' αυτό τον τόπο.
Τα αφιερώνει τέλος, σ' όλους τους ανώνυμους φαντάρους που έγραψαν τους στίχους και στους φίλους που - αφιλοκερδώς - τα τραγούδησαν.
Καλή ακοόαση!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Όλοι εμείς που πήγαμε στο στρατό (απευθύνομαι στους άντρες), γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι θέλουν να πουν αυτά τα 34 στιχάκια που μπορεί να τα έχει γράψει κάποιος ή κάποιοι από εμάς. Αυτοσχέδια «ποιήματα» που γράφτηκαν σε ώρες απελπισίας, απόγνωσης, κούρασης ή διάθεσης για λίγη πλάκα γίνονται τραγούδια από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, ο οποίος επιστρέφει δισκογραφικά με καινούργιο υλικό έπειτα από σχεδόν μιάμιση δεκαετία.

Πάντως, αν θυμάμαι καλά ένα πρώτο δείγμα των «Φανταρίστικων» είχε κυκλοφορήσει πριν κάμποσα χρόνια μαζί με γνωστό μουσικό περιοδικό. Άλλωστε, ο συνθέτης είχε ξεκινήσει να τα γράφει από τις 3 Ιανουαρίου του 1998 και τα τελείωσε το φθινόπωρο του 2007 - όπως επισημαίνει σε σημείωμά του που υπάρχει στο ένθετο του CD - οπότε στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να τα ολοκληρώσει πιθανότατα θέλησε να κυκλοφορήσει μέσω ενός περιοδικού ένα μέρος της όλης δουλειάς.

Το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό και μας θυμίζει τον παλιό καλό Κηλαηδόνη. Όχι δηλαδή ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξε στυλ, αλλά είχαμε πολύ καιρό να τον ακούσουμε σε κάτι καινούργιο. Κι αυτή τη φορά δεν είναι μόνος του, αφού συμμετέχουν φιλικά (άρα αφιλοκερδώς) μερικά από τα μέλη της "dream team" του ελληνικού τραγουδιού: Ο παλιός του φίλος και συνεργάτης Μανώλης Μητσιάς (με τον οποίο έχουν γράψει χρυσές σελίδες στη δεκαετία του '70), ο Γιώργος Νταλάρας (που το 1969 ερμήνευσε τις πρώτες δύο δημιουργίες του Κηλαηδόνη), ο Γιάννης Πάριος (που ουσιαστικά τραγουδά για πρώτη φορά κομμάτι του συνθέτη αφού είχε μία μικρή συμμετοχή στο «Πάμε μαέστρο» το 1984), ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Πόλυ Πάνου, ο Γιώργος Μαργαρίτης (και οι τρεις στην πρώτη συνεργασία τους με τον «Λούκι») και ο «παλιόφιλος» Διονύσης Σαββόπουλος.

Ακόμη, συμμετέχουν εκπρόσωποι της γενιάς του '80 και του '90 όπως ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Γιάννης Μηλιώκας (μετά από χρόνια απουσίας), ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Δώρος Δημοσθένους. Ξεχωριστή νότα δίνουν με τις ερμηνείες τους ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ο αμίμητος Χάρρυ Κλυνν που μας θυμίζει την αξέχαστη εποχή της δισκογραφικής του παρουσίας.

Τα τραγούδια είναι «δεμένα» το ένα με το άλλο, δηλαδή δεν υπάρχει διακοπή μεταξύ τους και παρουσιάζονται ως μία μουσική παράσταση. Είναι «φρέσκα», «δροσερά», «ζωντανά» και ...«αλογόκριτα», καθώς κάποια από αυτά περιέχουν «απαγορευμένες» λέξεις που όμως ακούγονται «φόρα παρτίδα». Αξίζει πραγματικά να τα ακούσετε, οι άνδρες για να θυμηθείτε την περίοδο που περάσατε στο χακί και οι γυναίκες για να πάρετε μια γεύση του τι τραβήξαμε στο στρατό!

Υπεύθυνος παραγωγής είναι ο ακούραστος Γιώργος Μακράκης (χρόνια συνεργάτης του Κηλαηδόνη), ενώ η ενορχήστρωση, ο προγραμματισμός και η ηχογράφηση των φυσικών οργάνων έγιναν στο στούντιο "Gallery" από τον Βασίλη Γκίνο. Η ηχογράφηση των φωνών και η μίξη έγιναν στο στούντιο «111» από τον Τάκη Αργυρίου, εκτός από της Πόλυς Πάνου, του Γιώργου Νταλάρα και του Χάρρυ Κλυνν που έγιναν στο στούντιο "Pop" από τον Ανδρέα Τρούσσα.


HIGHLIGHTS:

... Μα τι άλλο; Η παρουσία ενός μεγάλου μέρους της «αφρόκρεμας» του ελληνικού τραγουδιού μιλάει από μόνη της για την ποιότητα και την αξία του όλου εγχειρήματος ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ένα καλαίσθητο, λιτό και απέριττο 12σέλιδο ένθετο που περιέχει όλα τα στιχάκια των τραγουδιών, ένα σημείωμα του συνθέτη και σκίτσα παρμένα από τη σελίδα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» με τίτλο «Φαντάρε πού πας;» πάνω σε μια ιδέα του Χριστόφορου Κάσδαγλη, στον οποίο μάλιστα ο Κηλαηδόνης αφιερώνει ένα δικό του «Φανταρίστικο».

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Απλούστατα, τα πάντα! Αν τώρα πρέπει κάτι να διαλέξω, η επιλογή μου είναι η συγκινητική ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου που εδώ και αρκετό καιρό περνά δύσκολες στιγμές λόγω υγείας ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Όποιος θα πάει στο στρατό
και δεν θα βλαστημήσει,
του δίνω τη διεύθυνση να 'ρθει να με γ...»

«Καλύτερα να πούλαγα
γκαζόζες, λεμονάδες,
παρά που πήγα κι έμπλεξα
με τους καραβανάδες
"...

Music Corner

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ

Τίτλος CD
"ΤΑ ΦΑΝΤΑΡΙΣΤΙΚΑ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Υπεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Μακράκης
Ενορχήστρωση
Βασίλης Γκίνος
1 CD 34 Tracks
Διάρκεια CD: 22:32
12/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Την πρώτη μέρα στο στρατό (Λουκιανός Κηλαηδόνης)
02. Ως πότε μπελαμάνα (Αντώνης Καφετζόπουλος)
03. Όποιος θα πάει στο στρατό (Λουκιανός Κηλαηδόνης)
04. Συσσίτιο, κατάκλιση και η μισθοδοσία (Διονύσης Σαββόπουλος)
05. Πάρε δέκα (Βαγγέλης Γερμανός)
06. Αγαπώ την Κική, γαμώ το ναυτικό (Γιάννης Γιοκαρίνης)
07. Αρβύλες, μπείτε στη γραμμή (Φοίβος Δεληβοριά)
08. Το φανταράκι στη σκοπιά (Πόλυ Πάνου)
09. Μαύρο μπερέ (Λουκιανός Κηλαηδόνης, μαζί του το Τάγμα Ανεπιθυμήτων)
10. Το φανταράκι στο στρατό (Γιώργος Νταλάρας - β' φωνή: Αγνή)
11. Όταν θα πάρω το χαρτί (Λουκιανός Κηλαηδόνης)
12. Όπου περνώ κι υπηρετώ (Μπάμπης Τσέρτος)
13. Ένας σμηνίτης έρχεται (Λουκιανός Κηλαηδόνης)
14. Σκοπός σαν είμαι (Αντώνης Καφετζόπουλος)
15. Έμπλεξα με τους καραβανάδες (Λουκιανός Κηλαηδόνης)
16. Μες στον ανθό της νιότης (Μπάμπης Τσέρτος)
17. Μου ήρθε η μετάθεση (Μανώλης Μητσιάς)
18. Ο διοικητής με ρώτησε (Γιώργος Μαργαρίτης)
19. Εσύ, μου είπαν, γλένταγες (Μανώλης Μητσιάς)
20. Δεν είναι κρίμα κι άδικο (Φοίβος Δεληβοριάς)
21. Φαντάρια, άντε γεια σας (Λουκιανός Κηλαηδόνης)
22. Όλοι τους με ξεχάσανε (Γιάννης Μηλιώκας)
23. Χθες στη σκοπιά (Βαγγέλης Γερμανός)
24. Να πεις στη μάνα σου να ετοιμάζει βέρες (Γιάννης Πάριος)
25. Το πρώτο μου συσσίτιο (Γρηγόρης Ψαριανός)
26. Τα μακαρόνια του στρατού (Φοίβος Δεληβοριάς)
27. Ένα μονάχα σκέφτομαι (Χάρρυ Κλυνν)
28. Στο θάλαμο καθόμουνα (Μπάμπης Τσέρτος)
29. Άλλοι φυλάνε τις σκοπιές και άλλοι τις κουκλάρες (Δημήτρης Μητροπάνος)
30. Όταν την πύλη θα διαβείς (Διονύσης Σαββόπουλος)
31. Ξέχασα τη φωτιά (Γιάννης Γιοκαρίνης)
32. Άραγε με σκέφτεσαι; (Δώρος Δημοσθένους)
33. Χαφιές μην καταντήσεις (Λουκιανός Κηλαηδόνης)
34. Τη νύχτα στο φυλάκιο (Λουκιανός Κηλαηδόνης)

MC Team ID