"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ

Music Corner

Έντεχνη Pop / Rock
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Βράδιασε, τα ξαναλέμε"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα ξαναλέμε ...με τον Μάνο Ξυδούς, τον τραγουδοποιό που εκδίδει τη νέα του δισκογραφική δουλειά από τη νέα δισκογραφική εταιρία Impact music.
Για το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο στο άλμπουμ: "Βράδιασε, τα ξαναλέμε" έχει γράψει τη μουσική και τους στίχους ο ίδιος, αλλά στο νέο του εγχείρημα καθοδηγήθηκε κυρίως από την αγάπη του για την ποίηση, καθώς οργάνωσε ένα κύκλο τραγουδιών βασισμένο στον ποιητικό λόγο του Χαράλαμπου Χατζηνάκη.
Με βασικούς συνεργάτες τον Κώστα Παρίση και τον Πάνο Κατσιμίχα, που είχαν την επιμέλεια της παραγωγής, έφτιαξε δέκα νέα τραγούδια και μία διασκευή που στο σύνολό τους αποπνέουν το άρωμα του ήχου του Μάνου Ξυδούς.
Τα ποιήματα, το "Αμαρτωλόν" της Γαλάτειας Καζαντζάκη και το "Για σένα στις επιθυμίες μου" της Κικής Δημουλά, ήταν η αφετηρία να συμπεριλάβει δύο τραγούδια σε μουσική των Νίκου Χρονάκη - Γιώργου Σταυρακάκη και του Κώστα Παρίση αντίστοιχα, που εκδηλώνουν τις εμμονές του απ' τον κόσμο της ποίησης και δημιουργούν ένα έντονο συναισθηματικό πεδίο.
Ο Πάνος Κατσιμίχας, εκτός "απ' τη βοήθεια, τις ιδέες και τις ατέλειωτες ώρες" που πέρασε με τον Μάνο στο στούντιο, ερμηνεύει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο το "Μια ζωή στο Ρίσκο". Όπως είναι και αναμενόμενο, η γοητεία της ερμηνείας του τραγουδοποιού κάνει το track 5 ιδιαίτερη στιγμή στην ακρόαση του άλμπουμ.
Με τις ερμηνείες τους επίσης συμμετέχουν ο Κώστας Παρίσης, η Μαριάννα Γερασιμίδου και οι Βωξ ενώ τους στίχους και τη μουσική του τραγουδιού "Έρωτας Τροχός" έχει γράψει ο Δημήτρης Καρράς.
Συνεπής στη μέχρι τώρα πορεία του ο Μάνος Ξυδούς συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία και να φτιάχνει δουλειές που χαρακτηρίζονται απ' το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος. Τα τραγούδια του έχουν τη σφραγίδα του ήχου του και κάνουν εμφανές ότι πρόκειται για ένα καλλιτέχνη που η μουσική κυλάει στο αίμα του και τα είδη της μουσικής που τον εκφράζουν και τον συγκινούν καθοδηγούν και τα βήματά του στη ζωή.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ηχητική απόλαυση το νέο album του Μάνου Ξυδούς! Χωρίς να ξεφεύγει από το γνώριμο ύφος του, ο καλλιτέχνης μας παρουσιάζει ένα cd με πολύ όμορφα τραγούδια, ιδιαίτερο στίχο και μοναδική ατμόσφαιρα...

Θα φανεί ίσως λίγο περίεργο, αλλά το καλύτερο τραγούδι του album ουσιαστικά το ερμηνεύει ο Πάνος Κατσιμίχας! Πρόκειται για το "μια ζωή στο ρίσκο" που έχουν συνθέσει ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας σε στίχους Μάνου Ξυδούς, το οποίο ερμηνεύει ο Πάνος με τον Μάνο να τον συνοδεύει στο ρεφρέν. Θα φανεί ακόμα πιο περίεργο ότι το τραγούδι αυτό είναι ένα ...ζεϊμπέκικο! Λεβέντικο ζεϊμπέκικο, επιβλητικό, από αυτά που δεν περιμέναμε να γράψει η πρώην παρέα των Πυξ Λαξ! Η ερμηνεία του Πάνου Κατσιμίχα απογειώνει το τραγούδι που όμως έτσι κι αλλιώς είναι φτιαγμένο για ...υψηλές πτήσεις! Τραγούδι που σε ανεβάζει, απ' αυτά που μπαίνεις στο ρυθμό τους και θέλεις να τα χορέψεις ή να χαθείς στον ήχο και τα λόγια τους (το τραγούδι είναι επανεκτέλεση καθώς το έχει ερμηνεύσει παλιότερα η Σωτηρία Λεονάρδου)...

Πέρα από το "μια ζωή στο ρίσκο", το album περιλαμβάνει πολλά ακόμα εξαιρετικά τραγούδια που τα ανεβάζει ακόμα περισσότερο το γεγονός πως τις περισσότερες φορές αφορούν μελοποιήσεις στίχων του Χαράλαμπου Χατζηνάκη, της Κικής Δημουλά και της Γαλάτειας Καζαντζάκη (1886-1962).

Συμμετέχουν εκτός από τον Πάνο Κατσιμίχα (που φυσικά εκτός από την ερμηνεία δεν θα μπορούσε να μη παίξει και την αγαπημένη του φυσαρμόνικα!) και ο Κώστας Παρίσης (έχει αναλάβει και τις πολύ καλές ενορχηστρώσεις), οι Βωξ (ο Δημήτρης Καρράς έγραψε το πολύ καλό "έρωτας τροχός") και η Μαριάννα Γερασιμίδου (πολύ ενδιαφέρουσα φωνή που εκτός από τα φωνητικά, ερμηνεύει και δύο τραγούδια, το ένα βασισμένο στις μουσικές των Bob Dylan και Neil Young - "η οθόνη του ουρανού", με πολύ όμορφο στίχο που μιλάει για τα παιδιά που ζουν πολέμους).

Δεν θέλω να γράψω περισσότερα καθώς η εικόνα αυτού του cd δεν μεταφέρεται με λόγια.


HIGHLIGHTS:

... Το τραγούδι "μια ζωή στο ρίσκο" μας θυμίζει τι μπορεί να φτιάξει η απίστευτη τριάδα "Ξυδούς - Πλιάτσικας - Στόκας" (λέγε με και ...Πυξ Λαξ), ενώ συγχρόνως ο Πάνος Κατσιμίχας μας φέρνει στο νου την εποχή που μεσουρανούσε στο χώρο μαζί με τον Χάρη. Άλλες εποχές (δυστυχώς...) ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Το 8σέλιδο είναι λίγο για μια τέτοια δουλειά. Πάντως περιλαμβάνει τους στίχους των τραγουδιών και κάποιες φωτογραφίες του Μάνου Ξυδούς. Καλό το εξώφυλλο, αλλά γενικά το booklet θα μπορούσε να είναι καλύτερο...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Τα πάντα!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Γράφω τους στίχους ολόκληρου του τραγουδιού γιατί είναι εξαιρετικοί...

"Ε! Εσείς που είστε πουλιά του ουρανού
κοιτάχτε τώρα τι γίνεται εδώ κάτω
κάποιος φοράει τη μάσκα του Θεού
και μας τρομάζει με γκριμάτσες του θανάτου.

Ε! Εσείς που είστε πουλιά του ουρανού
και με τα πνεύματα κάνετε παρέα
βάλτε τα χέρια στα μαλλιά ενός παιδιού
πριν τα ζυγώσει η ανάσα μιας σφαίρας.

Έχει παράσιτα η οθόνη του ουρανού
και έτσι μας κάνει
στα βράχια των ωκεανών να βρίσκουμε λιμάνι...

Ε! Εσείς οι δικαστές του ουρανού
κρατήστε πάλι τη παλιά τη ζυγαριά σας
είναι βαρύτερη η ψυχή ενός παιδιού
ή τα εγκλήματα που γίναν στ' όνομά σας;

Έχει παράσιτα η οθόνη του ουρανού
και έτσι μας κάνει
στα βράχια των ωκεανών να βρίσκουμε λιμάνι" ...

(στίχοι: Μάνος Ξυδούς - "Η οθόνη του ουρανού")


Music Corner

ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ

Τίτλος CD
"ΒΡΑΔΙΑΣΕ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ"
Εταιρεία: IMPACT MUSIC
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Κώστας Παρίσης
Πάνος Κατσιμίχας
Ενορχήστρωση
Κώστας Παρίσης
Φωτογραφίες
Σπύρος Τσακίρης
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 40:30
3/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Πάντα
(Ποίηση: Χαράλαμπος Χατζηνάκης - Μουσική: Μάνος Ξυδούς)
02. Δεν το θέλω μα το βλέπω (Ανάμνηση)
(Ποίηση: Χαράλαμπος Χατζηνάκης - Μουσική: Μάνος Ξυδούς)
03. Αμαρτωλόν
(Ποίηση: Γαλάτεια Καζαντζάκη - Μουσική: Γιώργος Σταυρακάκης / Νίκος Χρονάκης)
04. Βράδιασε, τα ξαναλέμε
(Μουσική - Στίχοι: Μάνος Ξυδούς)
05. Μια ζωή στο ρίσκο (συμμετέχει ο Πάνος Κατσιμίχας)
(Στίχοι: Μάνος Ξυδούς - Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας / Μπάμπης Στόκας)
06. Γοργόνα
(Ποίηση: Χαράλαμπος Χατζηνάκης - Μουσική: Μάνος Ξυδούς)
07. Εσπερινός (συμμετέχει ο Κώστας Παρίσης)
(Ποίηση: Χαράλαμπος Χατζηνάκης - Μουσική: Κώστας Παρίσης)
08. Το κορίτσι της βροχής
(Ποίηση: Χαράλαμπος Χατζηνάκης - Μουσική: Μάνος Ξυδούς)
09. Η οθόνη του ουρανού (συμμετέχει η Μαριάννα Γερασιμίδου)
(Στίχοι: Μάνος Ξυδούς - Μουσική: Μάνος Ξυδούς / Κώστας Παρίσης / Πάνος Κατσιμίχας)
10. Έρωτας τροχός (συμμετέχουν οι Βωξ)
(Μουσική - Στίχοι: Δημήτρης Καρράς)
11. Για σένα στις επιθυμίες μου (συμμετέχει η Μαριάννα Γερασιμίδου)
(Ποίηση: Κική Δημουλά - Μουσική: Κώστας Παρίσης)

MC Team ID