"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ

Music Corner

Λαϊκά / Διασκευές
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Αυστηρώς λαϊκόν"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μια εποχή που τα πάντα «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς, ο Μανώλης Λιδάκης μας ταξιδεύει στο χρόνο ερμηνεύοντας αγαπημένα κλασικά λαϊκά τραγούδια.
Ο Μανώλης Λιδάκης δίνει νέα πνοή σε λαϊκά τραγούδια που αξίζει να θυμηθούμε ξανά και να τα αγαπήσουμε πάλι από την αρχή. Πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή με πολλά σύγχρονα στοιχεία αλλά με το κέφι παλιότερων εποχών.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Άκης Πάνου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Αντώνης Ρεπάνης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Ορφέας Περίδης, ο Θεόδωρος Δερβενιώτης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιάννης Καρασάββας, ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Παπαϊωάννου και ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι οι σπουδαίοι συνθέτες των τραγουδιών του cd, ενώ ο Μιχάλης Τουτουντζής, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Πυθαγόρας, ο Γιάννης Καλπούζος, ο Κώστας Βίρβος, ο Γιώργος Αθανασόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοδούλου και ο Κώστας Μάνεσης υπογράφουν τους στίχους.
"Αν είναι η αγάπη έγκλημα", "Πυρετός", "Το θολωμένο μου μυαλό", "Πριγκηπέσα", "Το παράπονο" και "Το τραγούδι των γύφτων", είναι μερικά από τα τραγούδια του cd τα οποία επαναπροσδιορίζονται και αποκτούν νέα διάσταση με τη ζεστή και οικεία φωνή του Μανώλη Λιδάκη.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

10 μόλις μήνες μετά την έκδοση με τα κρητικά τραγούδια, ο Μανώλης Λιδάκης επιστρέφει επιλέγοντας και πάλι ένα "εξειδικευμένο" θέμα ως αντικείμενο της δισκογραφικής του δουλειάς. Αυτή τη φορά ερμηνεύει παλιά λαϊκά τραγούδια γνωστών δημιουργών, που πάντως δεν είναι από αυτά που συναντάμε συνήθως σε παρόμοιες συλλογές. Κάποια τραγούδια μάλιστα, ειδικά οι νεώτεροι, φαντάζομαι πως δεν θα τα έχετε ακούσει ποτέ. Μαζί πάντως με τις δημιουργίες των "μεγάλων" Βασίλη Τσιτσάνη, Αντώνη Ρεπάνη, Απόστολου Καλδάρα, Άκη Πάνου, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Παπαϊωάννου και Θεόδωρου Δερβενιώτη, υπάρχουν και δημιουργίες νεώτερων αλλά καταξιωμένων στο χώρο τους δημιουργών, όπως του Διονύση Σαββόπουλου, του Χρήστου Νικολόπουλου, του Σωκράτη Μάλαμα του Ορφέα Περίδη, του Διονύση Τσακνή και του Γιάννη Καρασσάβα.

Δεν λέω, σπουδαία τραγούδια τα περισσότερα, ο Λιδάκης μεγάλη - για να μη πω πολύ μεγάλη - φωνή, το cd σε πάει πίσω σε καλές εποχές του λαϊκού τραγουδιού, όμως ρε παιδιά, πολύ "πόνος"...! Εντοπίζω πρόβλημα δηλαδή στην επιλογή όλων αυτών των τραγουδιών μαζί, που δίνουν ένα αποτέλεσμα "βαρύ" που για να το αντέξεις θα πρέπει να σε έχει παρατήσει η γυναίκα και η ...ερωμένη μαζί! Για μένα είναι ένα album με πολύ καλές στιγμές αλλά όχι για να το ακούς απ' την αρχή ως το τέλος. Κάποια στιγμή θα σε κουράσει.

Από την άλλη βλέπω μια εμμονή τελευταία στις παραγωγές με διασκευές παλιών επιτυχιών και δεν καταλαβαίνω γιατί. Ο Λιδάκης μάλιστα κυκλοφορεί τρίτο συνεχόμενο album που δεν έχει καινούργια τραγούδια (μετά το περσινό "Κόκκινο ακρογιάλι" με τα Κρητικά και το προπέρσινο διπλό cd "όσα σου 'χω πει" - συλλογή επιτυχιών του τραγουδιστή). Χάθηκε η έμπνευση;;;


HIGHLIGHTS:

... Θα έλεγα η συμμετοχή του Σωκράτη Μάλαμα, όμως το "μη ρωτάς" με το οποίο συμμετέχει στο album δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Θα σταθώ λοιπόν στην ίδια τη Μαρία Λούκα που πραγματικά αξίζει να τη προσέξετε! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Όμορφο και σαφώς αντιπροσωπευτικό της δουλειάς το εξώφυλλο, πολύ καλή και η εμφάνιση και το artwork του υπόλοιπου ένθετου. Ωστόσο δεν υπάρχουν στίχοι ούτε περισσότερα στοιχεία για το κάθε τραγούδι. Ο Θύμιος Παπαδόπουλος ανέλαβε να γράψει ένα σημείωμα που αφορά αυτή τη δουλειά και μπορείτε να το διαβάσετε στο ένθετο του cd...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Όλα τα τραγούδια κινούνται πάνω κάτω στο ίδιο στυλ και δεν θα 'θελα να ξεχωρίσω κάποιο. Έχω όμως μια αδυναμία στο "πάρε τα χνάρια" των Θόδωρου Δερβενιώτη και Κώστα Βίρβου αλλά και στο Θεοδωρακικό "παράπονο" (σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου)! Επίσης ο "λαϊκός τραγουδιστής" του Σαββόπουλου γιατί εκεί προς το τέλος έδωσε και λίγο πιο έντονο ρυθμό στο album! ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Πάρε τα χνάρια που άφησαν
τα μαύρα δακρυά μου
και έλα απόψε να με βρεις
εκεί στην ερημιά μου...

Βήμα βήμα, δάκρυ δάκρυ
θα με βρεις σε κάποιαν άκρη
να κλαίω για σένα αγάπη μου
που τώρα ζεις μακριά μου

Αντιλαλούν οι ρεματιές
όταν αναστενάζω
κι απ' τη καρδιά μου βγαίνουν φωτιές
για σένα όταν σπαράζω
πάρε τα χνάρια να με βρεις
και σώσε με αφού μπορείς"...

(στίχοι: Κώστας Βίρβος - "Πάρε τα χνάρια")


Music Corner

ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ

Τίτλος CD
"ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΛΑΪΚΟΝ"
Εταιρεία: SONY BMG
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Θύμιος Παπαδόπουλος
Ενορχήστρωση
Παναγιώτης Στεργίου
Φωτογραφίες
Μανώλης Χιώτης
Artwork
Αλέξανδρος Παπαλέξης
1 CD 17 Tracks
Διάρκεια CD: 57:23
1/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Δηλητήριο στη φλέβα (συμμετέχει η Μαρία Σπυροπούλου)
02. Άστε με απόψε μοναχό
03. Αν είναι η αγάπη έγκλημα
04. Μετάνιωσες
05. Γιατί πολύ σ' αγάπησα
06. Ήταν ψεύτικα
07. Πυρετός
08. Πάρε τα χνάρια (συμμετέχει η Μαρία Σπυροπούλου)
09. Το θολωμένο μου μυαλό
10. Πριγκηπέσα
11. Είναι σκοτάδι (συμμετέχει η Μαρία Σπυροπούλου)
12. Πικρό τσιγάρο ο χωρισμός
13. Το τραγούδι των γύφτων (Μπαλαμός)
14. Στάγδην βραδέως
15. Το παράπονο (συμμετέχει η Μαρία Σπυροπούλου)
16. Λαϊκός τραγουδιστής
17. Πέντε Έλληνες στον Άδη