"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ

Music Corner

Ζεϊμπέκικα
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Φεγγάρι, μάγια μου 'κανες"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Μανώλης Μητσιάς, στον καινούριο του δίσκο που κυκλοφορεί από τη Legend με τίτλο «Φεγγάρι, μάγια μου 'κάνες», ερμηνεύει δεκατέσσερα σπουδαία δημιουργήματα του Θεοδωράκη, όλα στο ρυθμό του «χορού των χορών», το ζεϊμπέκικο. Η φωνή του μας ταξιδεύει σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη («Σαββατόβραδο», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά»), του Γιάννη Ρίτσου («Μέρα Μαγιού μου μίσεψες»), του Ερρίκου Θαλασσινού («Φεγγάρι, μάγια μου 'κανες»), των Χρήστου Κολοκοτρώνη, Δημήτρη Χριστοδούλου και Μιχάλη Κακογιάννη αλλά και σε στίχους του Μίκη Θεοδωράκη.
Κάθε τραγούδι μια ιστορία, η οποία σημάδεψε τις χαρές, τις λύπες και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς μέσα από τις σπουδαίες ερμηνείες του παρελθόντος.
Ο Μανώλης Μητσιάς προτείνει τη σημερινή προσέγγιση αυτού του διαχρονικού ρεπερτορίου, με συνοδοιπόρους το μαέστρο και ενορχηστρωτή Γιώργο Παγιάτη, καθώς και κορυφαίους μουσικούς.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Από τους λίγους καλλιτέχνες της γενιάς του που εδώ και αρκετά χρόνια όχι μόνο έχει επανέλθει στη δισκογραφία, αλλά βγάζει και cd σχεδόν κάθε χρόνο. Στόχος πάντα του Μανώλη Μητσιά είναι να ερμηνεύει τραγούδια ποιοτικά και να συνεργάζεται με συνθέτες και στιχουργούς επιπέδου, προσπαθώντας έτσι να αποφύγει να κυκλοφορεί δουλειές χωρίς βάθος και νόημα. Αυτή τη φορά επιλέγει να τραγουδήσει κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη εστιάζοντας μάλιστα αποκλειστικά σε ρυθμούς ζεϊμπέκικου.

Έτσι το cd "φεγγάρι μάγια μου 'κανες" περιέχει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, έχει όμως και ορισμένα που ίσως κάποιοι να μην έχετε ξανακούσει και ποτέ! Οι ενορχηστρώσεις σέβονται το "πρωτογενές υλικό" και έτσι τα ακούσματα πολύ λίγο διαφέρουν ορχηστρικά από τα πρωτότυπα. Αυτό που αλλάζει είναι η ερμηνεία και ο Μανώλης Μητσιάς έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό το τομέα.

Βεβαίως από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με πολλά κομμάτια χιλιοτραγουδισμένα, που δεν ξέρω τι νόημα έχει τελικά να τα προσθέτουμε συχνά στη δισκοθήκη μας, τραγουδισμένα απλώς από μια ακόμα φωνή. Πάντως σαν δουλειά είναι σίγουρα αξιόλογη προσπάθεια που θα σας ικανοποιήσει, ειδικά τους fans του Μανώλη Μητσιά...


HIGHLIGHTS:

... Πολλά από τα ίδια τα τραγούδια είναι highlights, ειδικά τα πιο γνωστά που έχουν καταγραφεί ως ύμνοι της ελληνικής μουσικής ιστορίας ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
12σέλιδο, όμορφο σχεδιαστικά, με τους στίχους των τραγουδιών και μόλις δύο φωτογραφίες. Απλό και όμορφο...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μικρά κι ανήλιαγα στενά
και σπίτια χαμηλά μου
βρέχει στη φτωχογειτονιά
βρέχει και στη καρδιά μου...

Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά
άναψες τον καημό μου
είσαι μικρός και δεν χωράς
τον αναστεναγμό μου...

Οι συμφορές αμέτρητες
δεν έχει ο κόσμος άλλες
πέφτουν οι μέρες μου βαριά
σαν της βροχής τις στάλες"...

(στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης - "Βρέχει στη φτωχογειτονιά")

Music Corner

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ

Τίτλος CD
"ΦΕΓΓΑΡΙ, ΜΑΓΙΑ ΜΟΥ 'ΚΑΝΕΣ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Γιώργος Μακράκης
Ενορχήστρωση
Διεύθ. Ορχήστρας

Γιώργος Παγιάτης
Φωτογραφίες
Χάρης Δημολιάτης
Artwork
Δήμητρα Ζαμπούρα
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 54:53
7/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

1. Άπονες εξουσίες
2. Σαββατόβραδο
3. Βρέχει στη φτωχογειτονιά
4. Το τραγούδι της ξενιτειάς (Φεγγάρι, μάγια μου 'κανες)
5. Γωνιά γωνιά
6. Το όνειρο
7. Το φεγγάρι κάνει βόλτα
8. Μέρα Μαγιού μου μίσεψες
9. Δραπετσώνα
10. Είν' ο καημός μου ένα πουλί (Καημός)
11. Στα περβόλια
12. Τον Παύλο και τον Νικολιό
13. Σε ποιο βουνό
14. Ο ουρανός είναι κλειστός (Χωρίς φεγγάρι)

MC Team ID