"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ

Music Corner

Μουσικοθεατρική Παράσταση
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Έχω άνθρωπο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«¶νθρωποι εκστατικοί στην Πειραιώς χαμηλά, στα Χαυτεία, στον Υμηττό ψηλά. Ένα κορίτσι άνεργο από την ¶ρτα. Τα λιμάνια του Πορτ-Σάιντ και του Πειραιά. Μια μηλίτσα στο γκρεμό της να τρέφει τον έρωτά της με μήλα κόκκινα. ¶νθρωποι περπατούν στους μεγάλους δρόμους παραμιλώντας.
Τραγούδια, πορτραίτα μάλλον. Λόγια που γράφτηκαν γι’ ανθρώπους και που η ζωή το 'φερε από τύχη να γίνουν τραγούδια...»
Απόσπασμα από το σημείωμα του Θοδωρή Γκόνη για το άλμπουμ, που συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο τη θεματολογία του έργου «Έχω άνθρωπο».
Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Κάθε ιστορία και μια εικόνα ζωής. Λόγος και μουσική δένουν ιδανικά μεταξύ τους. Οι συνθέσεις του Κώστα Λειβαδά με τους στίχους και τα κείμενα του Θοδωρή Γκόνη, πλάθουν ένα ενιαίο, γοητευτικό σύνολο.
Η μουσικοθεατρική παράσταση «Έχω άνθρωπο» με τραγούδια των Λειβαδά - Γκόνη που ερμήνευσε η Γιώτα Νέγκα και κείμενα του Θοδωρή Γκόνη που αφηγήθηκε η ηθοποιός Σύρμω Κεκέ, παρουσιάστηκε τον περασμένο χειμώνα στο Ζυγό, δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση και κερδίζοντας εξαιρετικές κριτικές.
Δώδεκα τραγούδια και τέσσερα από τα κείμενα του Θ. Γκόνη για την παράσταση, περιλαμβάνει το άλμπουμ «Έχω άνθρωπο». Τα τραγούδια βρίσκουν την ιδανική τους ερμηνεύτρια στη Γιώτα Νέγκα, μια σπουδαία τραγουδίστρια που θήτευσε για χρόνια στο λαϊκό και στο ρεμπέτικο, προτού την αναδείξει πρώτος ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος με το τραγούδι του «Με τα μάτια κλειστά» και ύστερα ο Βαγγέλης Κορακάκης. Φωνή τεράστιων δυνατοτήτων, κινείται με άνεση από το λαϊκό μέχρι τα τραγούδια τζαζ αποχρώσεων.
Στο άλμπουμ συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός σε ντουέτο με τη Γιώτα Νέγκα στην εκδοχή του γνωστού μύθου της «Μηλίτσας» και ο Σταμάτης Κραουνάκης που ερμηνεύει με τον δικό του εξαιρετικό τρόπο το «Μπλου μπερντ». Εκτός από τα καινούρια τραγούδια, υπάρχει μία νέα εκτέλεση του συγκινητικότατου «Θερμοσίφωνα».
Χαρακτηριστική είναι επίσης η συμμετοχή του Σωκράτη Μάλαμα που παίζει κιθάρα σε δύο τραγούδια και της Ελένης Τσαλιγοπούλου στα φωνητικά.
Στο πολυσέλιδο ένθετο του άλμπουμ περιλαμβάνονται όλα τα κείμενα και οι στίχοι όπως ακριβώς παρουσιάστηκαν στην παράσταση του Ζυγού.
Το «Έχω άνθρωπο» είναι ένα άλμπουμ με τραγούδια που πριν ηχογραφηθούν δοκιμάστηκαν ζωντανά στο κοινό. Όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε στον τύπο για τις παραστάσεις του χειμώνα: «...είναι σπάνιο ολοκαίνουρια τραγούδια... να προκαλούν άμεσα συγκίνηση ή χειροκρότημα και πάνω απ' όλα συμμετοχή. Κι όμος τα τραγούδια βρήκαν ήδη ανθρώπους...»


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Κατ' αρχήν να σημειώσω πως η όλη ιδέα για τη συγκεκριμένη μουσικοθεατρική παράσταση ήταν και ιδιαίτερη και έξυπνη. Η παράσταση των Γιώτας Νέγκα, Θοδωρή Γκόνη, Κώστα Λειβαδά και Σύρμως Κεκέ, ξεχώρισε για τη πρωτοτυπία της και την ιδιαιτερότητά της, σε σχέση με τα "κλασικά" και "τυπικά" που οι περισσότεροι καλλιτέχνες καταφεύγουν. Το cd αυτό έρχεται να αποτυπώσει όλη αυτή την εμπνευσμένη προσπάθεια και να τη φέρει σπίτια μας. Περιμέναμε αυτή την ηχογράφηση και χαρήκαμε όταν είδαμε να μπαίνει πράγματι σε παραγωγή, καθώς είναι ένας τρόπος να μη παρασύρει ο χρόνος από τη μνήμη μας όσα είδαμε τη χειμερινή σεζόν στον Ζυγό.

Ακούγοντας όμως το cd οφείλω να γράψω πως δεν καταφέρνει τελικά να αποδώσει το κλίμα του live. Δεν ξέρω τι φταίει, ίσως όλο αυτό το εγχείρημα να έχει ανάγκη και την υποκριτική που δεν είναι εύκολο να νιώσεις αν δεν "βλέπεις". Αποτέλεσμα το cd να το ξεχωρίζω για 2-3 πολύ καλά τραγούδια και για τις άρτιες ερμηνείες της Γιώτας Νέγκα, αλλά να μη διακρίνω το συναίσθημα που αποκομίζεις στο live. Το κομμάτι "έχω άνθρωπο" είναι εξαιρετικό, όπως εξαιρετικές είναι και οι αφηγήσεις της Σύρμως Κεκέ. Πολύ καλή και η διασκευή του ..."θερμοσίφωνα", "ανταγωνίζεται" στα ίσια την αρχική εκτέλεση του τραγουδιού με τη φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου!


HIGHLIGHTS:

... Αποκάλυψη (ερμηνευτικά) σ' αυτή τη δουλειά η Γιώτα Νέγκα! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πάνω από 30 σελίδες το ένθετο είναι καταπληκτικό, τόσο από απόψεως περιεχομένου όσο και από σχεδίαση και φωτογραφίες. Έχει τους στίχους των τραγουδιών αλλά και τα λόγια των αφηγημάτων...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Έχω άνθρωπο", "Θερμοσίφωνας", "Να βρω ένα χέρι καλό", "Hands free"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Τη χαρά που φέρνεις όταν έρχεσαι
όταν φεύγεις θέλω να την παίρνεις πίσω
δεν μπορώ εγώ χωρίς εσένανε
ούτε και με σένα για να ζήσω.

Το μισό φιλί που 'χει το γέλιο σου
δεν μπορεί τ' άλλο μισό να κρύψει
σαν τον κλέφτη ψάχνει όταν έρχεσαι
στη στροφή του δρόμου για να στρίψει.

Για ν' ακούσω άλλη μια φορά το ψέμα σου
έχω διώξει την αλήθεια
έχω κρύψει την απάτη σου
για καρδούλα μου μέσα στα στήθια"...

(στίχοι: Θοδωρής Γκόνης - "Μισό φιλί")

Music Corner

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ

Τίτλος CD
"ΕΧΩ ΑΝΘΡΩΠΟ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Υπεύθ. Παραγωγής
Ντόρα Ρίζου
Επιμ. Παραγωγής
Κώστας Λειβαδάς
Γιώργος Καρυώτης
Φωτογραφίες
Xenofon
Artwork
Αργυρώ Σύριγγα
1 CD 16 Tracks
Διάρκεια CD: 48:04
6/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 Τα τραγούδια του cd

1. Υστερόγραφο (απόσπασμα) (Ποίηση Γιώργου Σεφέρη, Αφήγηση Σύρμω Κεκέ)
2. Στην Πειραιώς χαμηλά (Κείμενο Θοδωρής Γκόνης, Αφήγηση Σύρμω Κεκέ)
3. Έχω άνθρωπο (Γιώτα Νέγκα)
4. Τι απέγιναν αυτοί που παραμιλούσαν (Κείμενο Θοδωρής Γκόνης, Αφήγηση Σύρμω Κεκέ)
5. Hands Free (Γιώτα Νέγκα)
6. Έξω η μπάλα (Γιώτα Νέγκα)
7. Μισό φιλί (Γιώτα Νέγκα)
8. Νερά και ονόματα (Γιώτα Νέγκα)
9. Εγώ δεν έχω (Κώστας Λειβαδάς)
10. Υμηττός (Γιώτα Νέγκα)
11. Μηλίτσα (Γιώτα Νέγκα, Παντελής Θαλασσινός)
12. Μπλου Μπερντ (Σταμάτης Κραουνάκης)
13. Θερμοσίφωνας (Γιώτα Νέγκα)
14. Το μόνο που με ρώτησε (Κώστας Λειβαδάς)
15. Ένα πουλάκι (Κείμενο Θοδωρής Γκόνης, Αφήγηση Σύρμω Κεκέ)
16. Να βρω ένα χέρι καλό (Γιώτα Νέγκα)

MC Team ID