"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Music Corner

Λαϊκά / Έντεχνα
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Με το 'να πόδι στ' άστρα..."

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Με Το 'να Πόδι Στ' Άστρα Και Τα Δυο Στην Κόλαση" είναι ο τίτλος του καινούργιου δίσκου του Γιώργου Νταλάρα. Ένας τίτλος, ο οποίος ανήκει στους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και εμπεριέχει τη δύναμη και τη διαφορετικότητα των τραγουδιών που περικλείονται στον δίσκο.
Τραγούδια που θυμίζουν μικρά σενάρια, καθημερινές ιστορίες της πόλης και τα οποία ως σπουδαίος μουσικός και μοναδικός ταξιδευτής μας τα διηγείται.
Η αναζήτηση του έρωτα, η αγάπη, η μοναξιά που επιμένει, οι καημοί, οι φόβοι και οι κοινωνικοί προβληματισμοί παίρνουν μορφή μέσα από την ευαισθησία που αντλείται από το σύνολο των συντελεστών.
Ο Γιώργος Νταλάρας με σπάνιες, για τα σημερινά δεδομένα, μουσικές γνώσεις και εμπειρίες, καθώς και με τη γνωστή του συνέπεια προσφέρει στο κοινό του κάτι πραγματικά καινούργιο και αυθεντικό.
Η δυναμική του καλλιτέχνη αντικατοπτρίζεται μέσα από την πολυσυλλεκτικότητα του δίσκου και τη δυνατότητα ανάδειξης νέων ταλαντούχων μουσικών.
Ερμηνεύει τους σημερινούς ήχους, με τα λόγια σημαντικών στιχουργών όπως των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Λίνας Νικολακοπούλου, Νίκου Μωραΐτη, Γιώργου Παυριανού, Ζωής Παναγιωτοπούλου, Λίνας Δημοπούλου, Alice Tori, και Τέρπανδρου Παπαδόπουλου.
Τη μουσική υπογράφουν οι Μιχάλης Χατζηγιάννης, Τάσος Γκρούς, Στέφανος Κορκολής, Στέργιος Γαργάλας, Κυριάκος Παπαδόπουλος, και οι πρωτοεμφανιζόμενοι, Γιώργος Τσεπίλης, Κωνσταντίνος Βελλιάδης, και Νικόλας Κουμπιός.
Είναι αξιοσημείωτο δε, το γεγονός πως πέρα από ενδοιασμούς και τετριμμένα "παντρεύεται" το σήμερα με στοιχεία της λαϊκής μουσικής. Ο νεαρός Νικόλας Κουμπιός επενδύει μουσικά τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ο Γιώργος Τσεπίλης γράφει μουσική για τη Λίνα Νικολακοπούλου. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης σε στίχους Νίκου Μωραΐτη ξεπερνά τα δεδομένα και με δύο τραγούδια γίνεται συνταξιδευτής του Γιώργου Νταλάρα.
Μία δουλειά με ταυτότητα, αυθεντικότητα, αλλά και σύγχρονη αντίληψη, η οποία όντας βασισμένη στην κλασική μουσική παιδεία των συντελεστών αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό.
Μία δουλειά σύζευξης ανθρώπων και αξιών, πείρας και αυθορμητισμού...
Μία δουλειά που ήρθε για να αγαπηθεί...


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Δεν είναι κακό το νέο album του Γιώργου Νταλάρα. Δεν είναι όμως και από τις δουλειές που δικαιούνται επαίνους. Πως να το κάνουμε, είναι αυτό το παρελθόν του καλλιτέχνη που από μόνο του ανεβάζει ψηλά τον πήχυ και τις προσδοκίες μας...

Το cd με τον πρωτότυπο τίτλο "Με το 'να πόδι στ' άστρα και τα δυο στην κόλαση" που προέκυψε από τον έξυπνο στίχο του μεγάλου Λευτέρη Παπαδόπουλου στο τραγούδι "η αιτία είσαι εσύ", πάσχει κατ' αρχήν από συνοχή. Λογικό... Πώς να δέσουν οι συνθέσεις δημιουργών τόσο αντίθετης μουσικής φιλοσοφίας... Πως να δέσει ο Χατζηγιάννης με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο ή ο Στέφανος Κορκολής με τον Τάσο Γκρους και τον Στέργιο Γαργάλα... Πάσχει όμως και από μερικά τραγούδια που δεν νομίζω πως έχουν να προσφέρουν τίποτα στη δουλειά.

Από την άλλη όμως έχει και μερικά κομμάτια που δεν μπορείς να μη τα ξεχωρίσεις. Κατ' αρχήν αξίζει να σημειώσω πως το album ξεκινάει με ένα ...διαβολικά προφητικό τραγούδι! Το "Η Ελλάδα καίγεται" σε μουσική Κυριάκου Παπαδόπουλου και στίχους του ...προφήτη Γιώργου Παυριανού, εκφράζει απόλυτα όσα ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Και δεν είναι μόνο ο τίτλος. Προσέξτε ρεφρέν... "Μην ακούς τι λέγεται, η Ελλάδα καίγεται και τα βράδια κλαίγεται μέσα απ' το γυαλί. Μην ακούς τι λέγεται, η Ελλάδα καίγεται και αυτοί που θα την σώσουν είναι μόνο οι τρελοί"! Φοβερό...!

Γενικά, ξεχώρισα το εξαιρετικό "ρίξε μια σκάλα στο φεγγάρι" σε μουσική Στέλιου Γαργάλα και στίχους Ζωής Παναγιωτοπούλου. Πολύ καλό είναι και το "Ναύπλιο" του Τάσου Γκρους στηριγένο σε στίχους της Alice Tori. Φυσικά και το "η αιτία είσαι εσύ" σε μουσική Νικόλα Κουμπιού (γιος του πολύ γνωστού συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού) και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, μπαίνει άνετα στα διακριθέντα! Το πιο εμπορικό κομμάτι πάντως ακουστικά, είναι αναμφίβολα το "θα περιμένω εδώ", του Μιχάλη Χατζηγιάννη σε στίχους Νίκου Μωραΐτη. Είναι άλλωστε αυτό που ξεχώρισε πρώτο και ακούγεται περισσότερο μέχρι στιγμής.

Δουλειά με σημαντικούς συντελεστές, στίχους ερωτικούς μα και κοινωνικοπολιτικούς που κάποιες φορές έχουν να πουν πάρα πολλά (κρίμα που οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου για τους μετανάστες στην Ελλάδα στο τραγούδι "Ομόνοια", έπεσαν σε μια σύνθεση που είναι πολύ δύσκολη) και προσεγμένη παραγωγή. Κάτι περισσότερο η αλήθεια είναι πως περίμενα από τη νέα δουλειά του Νταλάρα, αλλά και αυτό που άκουσα, είπαμε, δεν είναι κακό...


HIGHLIGHTS:

... Η συμμετοχή πολύ σημαντικών στιχουργών, όπως του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Μάνου Ελευθερίου και της Λίνας Νικολακοπούλου ...Γιώργος Νταλάρας - Στέφανος Κορκολής στο studio...

ΕΝΘΕΤΟ CD:
Δεν μπορώ να πω πως με εξιτάρει το εξώφυλλο το οποίο το θεωρώ και άσχετο προς τον έξυπνο τίτλο του cd. Η σχεδίαση πάντως του 16σέλιδου ένθετου είναι αρκετά όμορφη, ενώ στο υλικό του υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Ρίξε μια σκάλα στο φεγγάρι", "Ναύπλιο", "Η αιτία είσαι εσύ", "Θα περιμένω εδώ", "Η Ελλάδα καίγεται"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Όταν μεθάει το φεγγάρι
στου ουρανού την αγκαλιά
φταίει το κόκκινό σου στόμα
φταίνε τα μαύρα σου μαλλιά.
Κι όταν τρικλίζει το φεγγάρι
μεσ' στα σοκάκια του ουρανού
φταίει η φλόγα της ματιάς σου
που μου πυρπόλησε το νου...

Για όσα γίνονται στον κόσμο αιτία είσαι εσύ
που 'σαι με το 'να πόδι στ' άστρα και τα δυο στην κόλαση"...

(στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος - "Η αιτία είσαι εσύ")

Music Corner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Τίτλος CD
"ΜΕ ΤΟ 'ΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤ' ΑΣΤΡΑ"
Εταιρεία: MERCURY
UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Νταλάρας
Οργάν. Παραγωγής
Ανδρέας Γιατράκος
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
Γιάννης Βελισσαρίδης
Γιάννης Κανελόπουλος
Μανώλης Χιώτης
Artwork
Δημήτρης Καράμπελας
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 45:08
7/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Η Ελλάδα καίγεται
02. Θα περιμένω εδώ
03. Ομόνοια
04. Ρίξε μια σκάλα στο φεγγάρι
05. Ναύπλιο
06. Σε φεγγάρια λυπημένα
07. Μη ξεχνάς το φαντάρο
08. Η αιτία είσαι εσύ
09. Χάνεται...
10. Μια ζωή στο ίδιο τραίνο
11. Όλα μιλούν για σένα
12. Πολλές σημαίες

MC Team ID