"κλικ για μεγέθυνση"
ΒΟΥΛΑ ΠΑΛΛΑ

Music Corner

"Bollywood - Τραγούδια της Ναργκίς"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βούλα Πάλλα τραγούδησε έντεχνο, λαϊκό και δημοτικό τραγούδι. Πολλά τραγούδια της έγιναν μεγάλες επιτυχίες και αγαπήθηκαν από το κοινό.

Τη μεγαλύτερη επιτυχία τη γνώρισε όταν τραγούδησε με ελληνικούς στίχους ινδικά τραγούδια του Bollywood, της Ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας που άνθισε στη Βομβάη. Οι ταινίες αυτές χαρακτηρίζονται από λεπτομερή απεικόνιση της καθημερινής ζωής με τραγούδια, που αποδόθηκαν στα ελληνικά, κυρίως από τη Βούλα Πάλλα και τον Μανώλη Αγγελόπουλο.

Τα λεγόμενα «ινδοπρεπή» ήταν έργα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εκλαϊκευμένες οπερέτες ή μιούζικαλ. Σε διάφορες στιγμές του έργου, κυρίως όταν το δράμα ή η χαρά κορυφωνόταν, οι ήρωες τραγουδούσαν εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματα τους.

Η Ναργκίζ ήταν από τις πιο σπουδαίες πρωταγωνίστριες του ινδικού κινηματογράφου. Μέσα στις δεκαετίες του '50 - '60 προβλήθηκαν στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες περισσότερες από 100 ταινίες.

To cd αυτό περιλαμβάνει επιτυχίες, όπως το «Γη ποτισμένη με ιδρώτα», «ποιός δεν πόνεσε» και άλλα.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Πρόκειται για ένα cd που το θεωρώ λίγο εκτός τόπου και χρόνου. Απευθύνεται ουσιαστικά σε όποιους λάτρεις του Bollywood έχουν απομείνει στις μέρες μας στη χώρα μας. Προσωπικά πάντως δεν γνωρίζω κανέναν! Δεν ξέρω αν αυτά τα τραγούδια μπορούν να προκαλέσουν αίσθηση στις μέρες μας, έστω κι αν κάποτε έκαναν τρελή επιτυχία στον κινηματογράφο.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Bollywood είναι το Hollywood της Ινδίας! Κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του '50, ο ελληνικός κινηματογράφος είχε κατακλυστεί από αυτές τις ταινίες! Η Βούλα Πάλλα είναι τραγουδίστρια που δεν υπάρχει σήμερα, πέθανε το 1980. Τη δεκαετία του '60 έκανε μεγάλες επιτυχίες και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τραγούδια από τον ινδικό κινηματογράφο (Bollywood) "μεταγλωτισμένα" με ελληνικό στίχο. Τέτοια τραγούδια υπάρχουν σε αυτό το album. Θα πρέπει να σημειώσω πως τα περισσότερα Bollywood κομμάτια "πολιτογραφήθηκαν" ελληνικά και μάλιστα απέκτησαν ξαφνικά έλληνες μουσικούς ως "θετούς γονείς"! Συνήθως δεν αναφερόταν η ινδική τους καταγωγή και προβάλλονταν ως συνθέσεις δικών μας μουσικών. Κάποια από αυτά μάλιστα έκαναν τεράστια επιτυχία και ακούγονται πολύ μέχρι και τις μέρες μας! Τρανταχτά παραδείγματα είναι τα "Όσο αξίζεις εσύ", "Μαντουμπάλα", "Αυτή η νύχτα μένει", "Μου λένε να μη κλαίω", "Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις", "Γύρισε κοντά μου" (τεράστιες επιτυχίες όλα!) που οι αρχικές τους εκτελέσεις γεννήθηκαν στο Bollywood, αλλά εδώ κυκλοφόρησαν ως επιτυχίες ελλήνων μουσικών! Η Μαντουμπάλα μάλιστα που έγινε τεράστια επιτυχία, είναι Ινδή ηθοποιός από τις πιο διάσημες στο Bollywood, όπως και η Ναργκίς που αναφέρεται στον τίτλο αυτού του album.

Για να είμαι ειλικρινής, αναγνωρίζω την αξία του όλου εγχειρήματος, αλλά τα περισσότερα τραγούδια αυτού του cd δεν μπόρεσα να τα ακούσω χωρίς να τα τρέχω γρήγορα για να τελειώσουν! Δεν είναι άλλωστε από τα κορυφαία που κυκλοφορύσαν τότε. Καλύτερα ακούσματα πιστεύω πως είναι μετά το 13ο κομμάτι όπου αναφέρονται ως bonus tracks. Ίσως πάντως κάποιοι παλιότεροι τα γνωρίζουν και τα ακούσουν με νοσταλγία...

Όπως και να 'χει, το cd διατηρεί λόγω του ιδιαίτερου περιεχομένου του, μια έννοια "συλλεκτικής" δουλειάς.


HIGHLIGHTS:

... Το cd κουβαλάει πολύ "ιστορία" από προηγούμενα χρόνια της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Στο εξώφυλλο η Ναργκίς! Το ένθετο αναλώνεται σε φωτογραφίες της εποχής με αφίσες και οπτικό υλικό από τις Bollywood ταινίες εκείνης της εποχής. Στίχοι δεν υπάρχουν ενώ καλό θα ήταν να υπήρχε ένα κείμενο για την ιστορία αυτών των τραγουδιών...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Ποιος δεν πόνεσε στο κόσμο
και δεν έκλαψε πολύ
ποιος δεν πόνεσε γι' αγάπη
και δεν ζήτησε στοργή
ποιος δεν έκλαψε πικρά
με σφιγμένη τη καρδιά...

Οι πληγές όταν ανοίγουν
δεν κλείνουν ποτέ
κι όταν κλείσουν και χαθούν
τα σημάδια θα φανούν
τα σημάδια θα φανούν
και να σβήσουν δεν μπορούν"...

(στίχοι: Βούλα Πάλλα - "Ποιος δεν πόνεσε")

Music Corner

ΒΟΥΛΑ ΠΑΛΛΑ

Τίτλος CD
"BOLLYWOOD -
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΝΑΡΓΚΙΣ"
Εταιρεία: MBI
Είδος: CD

1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 54:43
6/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

01. Σου χαρίζω μια καρδιά
02. Σαν το μικρό παιδί
03. Σήμερα παντρεύομαι
04. Χρώματα αγάπης
05. Σκληρή είναι η ζωή μας
06. Που πάτε
07. ¶ιντε Γεια
08. Γη ποτισμένη με ιδρώτα
09. Αγγελική καρδιά δεν έχω
10. Απορώ
11. Σταμάτα παλικάρι
12. Γιατί να φύγεις, γιε μου
BONUS TRACKS
13. Σαν τον ανθό
14. Συμφωνήσαμε
15. Σαν πουλί κυνηγημένο
16. Ποιος δεν πόνεσε
17. Σ’ έχω ανάγκη
18. Μοιρασμένη στην αγάπη

MC Team ID