"κλικ για μεγέθυνση"
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Music Corner

"Μετωπική"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Μετωπική», το καινούριο album του Βασίλη Παπακωνσταντίνου κρύβει μια σύγκρουση.
Του ανθρώπου που με τέρμα τα γκάζια θα φεύγει προς την ελευθερία του και θα συναντάει την καλλιτεχνική του συνέπεια.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συγκρούεται μετωπικά και δεν παθαίνει ούτε γρατζουνιά γιατί φοράει ζώνη ασφαλείας. Στη δισκογραφία «ζώνη ασφαλείας» είναι μόνο το ίδιο το υλικό σου. Στίχους σε όλα τα τραγούδια έχει γράψει ο Γιώργος Κλεφτογιώργος ενώ οι μουσικές είναι των: Σοφίας Βόσσου, Ρουσσέτου Δημητρόγλου, Τάνιας Κικίδη, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Λάκη Παπαδόπουλου, Φίλιππου Πλιάτσικα, Μάνου Πυροβολάκη, Θανάση Τάσση.
Στο cd ακόμα υπάρχει το "Saved" του Νίκου Κυπουργού, τραγούδι που ακουγόταν στη θεατρική παράσταση «Σωσμένος» με τη φωνή του Βασίλη, αλλά αυτή τη φορά με τους ελληνικούς στίχους του Γιώργου Κλεφτογιώργου καθώς και «Το τανγκό της Ελένης» του Αντώνη Βαρδή και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε δεύτερη εκτέλεση.
Ήδη κάνει ραδιοφωνική αίσθηση το «Να κοιμηθούμε αγκαλιά», τραγούδι με τη μουσική της Σοφίας Βόσσου και τους στίχους του Γιώργου Κλεφτογιώργου. Μια μπαλάντα με την ξεχωριστή, ευαίσθητη ερμηνεία του Βασίλη, σαν βγαλμένη από τα παλιά.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Κάθε νέο cd του Βασίλη Παπακωνσταντίνου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν μείνει πιστοί εδώ και δεκαετίες στο χώρο της ροκ σκηνής, υπηρετώντας μάλιστα τη μουσική με ήθος, ευγένεια και σταθερή άποψη. Από την άλλη πρόκειται για τραγουδιστή με χιλιάδες θαυμαστές που φυσικά ανυπομονούν για κάθε νέα δουλειά του.

Όλα αυτά είναι καλά, όμως δημιουργούν και απαιτήσεις. Όταν ακούς ένα νέο δίσκο από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, έχεις την απαίτηση ν' ακούσεις ποιότητα, στίχο, πάθος. Έχεις την απαίτηση ν' ακούσεις παραπάνω πράγματα από αυτά που ακούς από τον κάθε "Χ" νέο τραγουδιστή. Εδώ είναι και το πρόβλημα για το παρόν cd (το 33ο προσωπικό του album!). Θα ήταν μια πολύ καλή δουλειά για έναν νέο καλλιτέχνη, αλλά όχι και για τον Βασίλη. Τα περισσότερα από τα νέα του τραγούδια δεν μπορούν με τίποτα να σταθούν στο επίπεδο των αμέτρητων επιτυχιών του παρελθόντος. Εντάξει, είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις έναν νέο "κουρσάρο", ένα νέο "πριν το τέλος" ή να στέλνεις συχνά "χαιρετίσματα" με τόσο νόημα και πάθος. Όμως το να μένεις τόσο μακριά από τα standards σου, είναι ένα πρόβλημα.

Από το νέο cd ξεχώρισα τη μπαλάντα της Σοφίας Βόσσου "να κοιμηθούμε αγκαλιά", τη πολύ καλή ροκιά "πέντε λεπτά" με τον έξυπνο στίχο του Γιώργου Κλεφτογιώργου (σε μουσική του ίδιου του Παπακωνσταντίνου) και μια ακόμα μπαλάντα, το "έχω γεννηθεί Σαββάτο" σε μουσική Γιάννη Κωνσταντινίδη (όλα τα τραγούδια του cd είναι σε στίχους Γιώργου Κλεφτογιώργου με εξαίρεση το "ταγκό της Ελένης" σε στίχους του ίδιου του Παπακωνσταντίνου).

Στο album υπάρχουν κάποιες - φαινομενικά - δυνατές συνεργασίες. Με τον Αντώνη Βαρδή που έγραψε το "τανγκό της Ελένης", τραγούδι που δεν βλέπω να "πηγαίνει μακριά". Με τον Φίλιππο Πλιάτσικα που ερμηνεύει ντουέτο με τον Παπακωνσταντίνου το "κόκκινος μαγνήτης" που σαν τραγούδι δεν μου άφησε τίποτα, παρ' όλο που δηλώνω fan και των δυο τους! Με τον Μάνο Πυροβολάκη που συνέθεσε τη "συγνώμη" (μη παρασύρεστε από τον τίτλο, δεν πρόκειται για μπαλάντα!) και φυσικά έπαιξε βιολόλυρα φαίνεται πως υπήρξε καλύτερη χημεία, παρ' όλο που ο τραγουδιστής πειραματίζεται ουσιαστικά σε κάτι διαφορετικό. Πειραματισμός υπήρξε και στη συνεργασία με τους Locomondo από την οποία προέκυψε ο "κιθαρίστας του Θεού" σε μουσική Γιάννη Κωνσταντινίδη. Το τελευταίο κομμάτι ακούγεται πολύ ευχάριστα - αν και μακριά από τους ροκ ήχους του τραγουδιστή - και είναι από αυτά που τελικά καταφέρνουν να ξεχωρίσουν. Το cd κλείνει με το "φταις", διασκευή του "saved" του Νίκου Κηπουργού. Μια ακόμα σημαντική στιγμή, που όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν προσφέρει και πολλά στο album.

Ένα album με αδυναμίες και - δυστυχώς - λίγα τραγούδια που στέκονται άξια απέναντι σε ένα τεράστιο όνομα...


HIGHLIGHTS:

... Όπως σε κάθε cd του Παπακωνσταντίνου, το απόλυτο highlight είναι οι μοναδικές ερμηνείες του! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Έξυπνο το εξώφυλλο και το γενικότερο artwork που στηρίζεται σε τοιχοκολλημένες (και σκισμένες!) αφίσες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Το ένθετο έχει 20 σελίδες και διαθέτει τους στίχους των τραγουδιών.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Πέντε λεπτά", "Να κοιμηθούμε αγκαλιά", "Έχω γεννηθεί Σαββάτο", "Κιθαρίστας του Θεού", "Συγνώμη"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Έχω γεννηθεί Σαββάτο και δεν έχω συγγενείς
έκανα τον θεατρίνο και δεν γέλασε κανείς
τόσα χρόνια ταξιδεύω μα δεν φτάνω πουθενά
γνώρισα πολλές αγάπες μα η δική σου με πονά...

Άσε με να σ' αγαπήσω όπως το φαντάστηκα
απ' τις ψεύτικες αγάπες δες πως κομματιάστηκα
άσε με να σ' αγαπήσω όπως δεν αγάπησα
σε αδέσποτες αγάπες κλείστηκα και σάπισα"...

(στίχοι: Γιώργος Κλεφτογιώργος - "Έχω γεννηθεί Σαββάτο")


Music Corner

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τίτλος CD
"ΜΕΤΩΠΙΚΗ"
Εταιρεία: MINOS EMI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Αχιλλέας Θεοφίλου
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
Artwork
Εύη Ευθυμίου
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 56:21
3/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Να κοιμηθούμε αγκαλιά
02. Γοργόνα
03. Μετωπική
04. Απόγευμα της Κυριακής
05. Κιθαρίστας του Θεού
06. Έχω γεννηθεί Σαββάτο
07. Πέντε λεπτά
08. Κάψε με
09. Καίω τ' όνομά μου
10. Το τανγκό της Ελένης
11. Ξένος
12. Κόκκινος Μαγνήτης (συμμετέχει ο Φίλιππος Πλιάτσικας)
13. Συγνώμη
14. Αλκοόλ η βροχή
15. Φταις

MC Team ID