"κλικ για μεγέθυνση"
ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Music Corner

"Σαν μια σκιά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ιδιότητα με την οποία εμφανίστηκε στα μουσικά πράγματα είναι αυτή του συνθέτη και στιχουργού, επιθυμία του όμως ανέκαθεν ήταν η δημιουργία ενός προσωπικού άλμπουμ. Ο εκ Θεσσαλονίκης Θάνος Παπανικολάου, έκανε αισθητή την παρουσία του στη δισκογραφία με τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, όπως τα: «Όλα αυτά που φοβάμαι» (από το δίσκο «Να σε βλέπω να γελάς» της Άλκηστης Πρωτοψάλτη), «Λες και δεν ήσουνα κανείς» (από τον δίσκο «Ταξίδια φιλιά» του Γιάννη Κότσιρα), «Φαίνεται» και «Το σ' αγαπώ που περιμένω» (από τον δίσκο «Παιδί ακόμα» της Ελένης Πέτα), «Παντού σκοτεινά» (από τον δίσκο «Η μέρα φεύγει» του Δημήτρη Κοργιαλά), «Πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια» και «Είμαι καλά και σ' αγαπώ» (από τον δίσκο «Λόγια που δεν ξέχασα» του Ησαΐα Ματιάμπα), «Στην κατηφόρα» (από τον δίσκο «Με το βλέμμα της καρδιάς» της Ραλλίας Χρηστίδου) κ.α.
Στο πρώτο του προσωπικό άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε από τη Virus Music, ο Θάνος Παπανικολάου συμπεριέλαβε 15 τραγούδια, τη μουσική και τους στίχους των οποίων υπογράφει ο ίδιος, ενώ την
παραγωγή τους επιμελήθηκε ο Γιάννης Κότσιρας.
Ένα τραγούδι που δίνει το στίγμα της πρώτης προσωπικής δουλειάς του Θάνου Παπανικολάου, είναι ο «Βυθός», μια τρυφερή, ερωτική μπαλάντα που φανερώνει τις προθέσεις και το ταλέντο του δημιουργού, κερδίζοντας τον ακροατή από το πρώτο άκουσμα.
Αρωγοί στις ερμηνείες των τραγουδιών στάθηκαν πολλοί φίλοι του τραγουδιστές, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πάντα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα νέων δημιουργών που πιστεύει. Εδώ,
μοιράζονται ερμηνευτικά το τραγούδι «Τα φώτα ανάβουν στη σκηνή», το οποίο χρωματίζει με τη λύρα του ο Μάνος Πυροβολάκης.
Στο τραγούδι «Όποτε μπορείς» συμμετέχει ο Γιάννης Κότσιρας και στο τραγούδι «Πίσω από τα μάτια σου» η Ευρυδίκη.
Ροκ διάθεση, υπέροχες μπαλάντες, προσεγμένοι στίχοι συγκροτούν το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Θάνου Παπανικολάου που αξίζει να ακούσετε.
Καλή ακρόαση!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Το ότι ο Θάνος Παπανικολάου γράφει υπέροχα τραγούδια είναι κάτι που ήδη γνωρίζαμε ακούγοντας δικές του δημιουργίες σε δίσκους διάφορων καλλιτεχνών. Ότι ο ίδιος όμως μπορεί να τα υποστηρίξει και ερμηνευτικά με έναν μοναδικό τρόπο, είναι κάτι που μας εξέπληξε ευχάριστα!

Το πρώτο δικό του cd έχει τίτλο "σαν μια σκιά" και πρόκειται για μια δουλειά που δεν πρέπει να μείνει σε καμία σκιά! 14 τραγούδια που στέκονται κάπου ανάμεσα στη rock και τη pop σκηνή και που τα περισσότερα διακρίνονται τόσο για τη μουσική τους όσο και για τον πολύ καλό στίχο. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι ενώ ο αριθμός των τραγουδιών είναι σημαντικός, ελάχιστα είναι αυτά που δεν κατάφεραν να με αγγίξουν.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συμμετέχει ερμηνευτικά σε ένα δυνατό ντουέτο με τον Παπανικολάου, το οποίο μάλιστα "ντύνει" με τους ήχους της λύρας του ο Μάνος Πυροβολάκης! Εξαιρετική στιγμή να ακούς ένα παραδοσιακό όργανο να "ηγείται" μιας "ροκ ορχήστρας" και ο Πυροβολάκης είναι καταπληκτικός σε κάτι τέτοια! Έδεσε άψογα και με την ιδιαίτερη ερμηνεία του Παπακωνσταντίνου.

Ο "βυθός", μπαλάντα που εξελίσσεται όμορφα σε πιο δυνατό ρυθμό δεν θα σας αφήσει αδιάφορους. Ροκιά που θα αγαπήσετε αμέσως το "πίσω από τα μάτια σου" με τις κιθάρες να παίρνουν φωτιά, ενώ η Ευρυδίκη κάνει φωνητικά! Θα προτιμούσα ωστόσο να την ακούσω ντουέτο με τον Παπανικολάου καθώς τέτοια τραγούδια πάνε "γάντι" στη φωνή της. Δυνατό ρυθμικά και το "φεύγω τώρα", που μαζί με το "πέρασε" αποτελούν τα πιο "εμπορικά" κομμάτια του album. Στα καλύτερα και ο "χάρτης" και η "σκιά", ενώ δεν θα μπορούσα να αφήσω έξω από τα αγαπημένα μου ούτε το ρομαντικό "όποτε μπορείς" (συμμετέχει εδώ και ο Γιάννης Κότσιρας), ούτε το πιο δυνατό "λιμάνι"! Τα ξεχώρισα ...σχεδόν όλα;

"Ας ήμουνα σ' αυτά που αγαπάς κι ας είμαι το πιο λίγο αγαπημένο"... Τα λόγια των τραγουδιών είναι κατά βάση ερωτικά, γραμμένα όμως με "μαεστρία", χαρακτηρίζονται από ευαισθησία και συχνά προδίδουν τις ανησυχίες του δημιουργού τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η "μάνα" με την οποία κλείνει το cd. Η στιχουργική πλευρά του album συντελεί σημαντικά στο να το χαρακτηρίσω συνολικά ως εξαιρετικό!


HIGHLIGHTS:

... Ο Θάνος Παπανικολάου ερμηνεύει μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου υπό τους μοναδικούς ήχους της λύρας του Μάνου Πυροβολάκη! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
12σέλιδο ένθετο με τους στίχους των τραγουδιών, πολύ λιτή σχεδίαση και ένα μακροσκελές "ευχαριστήριο" σημείωμα του καλλιτέχνη που καταλήγει με τρόπο ομολογουμένως έξυπνο (όσοι πάρετε το cd θα καταλάβετε)!

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Σχεδόν όλα μου άρεσαν, ξεχωρίζω ωστόσο ιδιαίτερα τα "όποτε μπορείς", "βυθός", "τα φώτα ανάβουν στη σκηνή", "πίσω από τα μάτια σου" και "χάρτης"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Πίσω από τα μάτια σου
υπάρχει όλη η αλήθεια
χάσαμε το σήμερα
και το αύριο μοιάζει να θέλει βοήθεια...
Πίσω από τα μάτια σου
κρύβονται όλα τα λάθη
δεν αρκεί το γέλιο σου και το γέλιο μου
για ν' αλλάξουμε κάτι...

Κι όσο θα ψάχνεις για μένα
θα ψάχνεις για μένα
στα μπερδεμένα μονοπάτια σου
το σ' αγαπώ το χαμένο, θα 'ναι κρυμμένο
πίσω απ' τα μάτια σου, πίσω απ' τα μάτια σου"...

(στίχοι: Θάνος Παπανικολάου - "Πίσω από τα μάτια σου")


Music Corner

ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τίτλος CD
"ΣΑΝ ΜΙΑ ΣΚΙΑ"
Εταιρεία: VIRUS MUSIC
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Δημήτρης "Digi" Χωριανόπουλος
Επιμ. Παραγωγής
Γιάννης Κότσιρας
Θάνος Παπανικολάου
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
Artwork
G. Kolovos
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 59:11
2/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Πέρασε
02. Σκιά
03. Τα φώτα ανάβουν στη σκηνή
(μαζί με τον Β. Παπακωνσταντίνου - κρητική λύρα παίζει ο Μάνος Πυροβολάκης)
04. Βυθός
05. Λιμάνι
06. Όποτε μπορείς (συμμετέχει ο Γιάννης Κότσιρας)
07. Πίσω από τα μάτια σου (συμμετέχει η Ευρυδίκη)
08. Ας ήμουνα σ' αυτά που αγαπάς
09. Μια φορά
10. Φεύγω τώρα
11. Έχει χαμόγελα τριγύρω
12. Χάρτης
13. Σωπαίνω
14. Μάνα (full version)
15. Μάνα (acoustic version) - Bonus Track

MC Team ID