"κλικ για μεγέθυνση"
ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Music Corner

Pop / Έντεχνα λαϊκά
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Στο ωραιότερο σημείο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πολυπλατινένιου "Να σε βλέπω να γελάς" η νέα πολυαναμενόμενη δισκογραφική δουλειά της Άλκηστης Πρωτοψάλτη είναι γεγονός!
Τρία χρόνια δημιουργικής αναζήτησης στο στούντιο όπου η κορυφαία ερμηνεύτρια ανακάλυπτε, αισθανόταν, συγκέντρωνε, απέρριπτε, οσφριζόταν νέους ήχους και ρυθμούς, νέους δημιουργούς νέα λόγια, νέες συνεργασίες, μέχρι να καταλήξει ... "Στο ωραιότερο σημείο".
Ένα album πολυσυλλεκτικό, με έντονα και διαφορετικά μουσικά στοιχεία. Δώδεκα μοναδικά τραγούδια, δώδεκα υπέροχες συνεργασίες που απογειώνονται με την ερμηνεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. 'Συνοδοιπόροι' της παλαιοί και νέοι συνεργάτες που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, το ωραιότερο τους σημείο.
Ο Γιώργος Μπουσούνης και ο Γιώργος Γκίνης από τους ΑΜΜΟΣ έγραψαν το 'Μια μέρα χαρά', ο Γιώργος Παπαποστόλου των ΜΠΛΕ το 'Υπάρχει ένα φως μακριά' με το ΤΡΙΦΩΝΟ στα φωνητικά. Ο Θάνος Παπανικολάου έγραψε στίχους σε 2 τραγούδια: 'Απέραντο κενό' σε μουσική Βασίλη Γαβριηλίδη και το 'Σ' έναν κόσμο που δεν κάνει κάτι για μας', μια διασκευή του τραγουδιού του Michael Jackson 'They don' t care about us'. Πρώτη συνεργασία με το νέο ταλαντούχο συνθέτη Γιάννη Χριστοδουλόπουλο ο οποίος έγραψε τη μουσική σε 4 τραγούδια: 'Η γη χωρίς εσένα' σε στίχους Νίκου Μωραΐτη, 'Τελευταία φορά' και το ομότιτλο 'Στο ωραιότερο σημείο' σε στίχους Γιάννη Γούνα και το 'Τα κορμιά' όπου οι στίχοι ανήκουν στο Λάκη Λαζόπουλο. Πρώτη φορά συνεργάζεται, επίσης, με το στιχουργό Σταμάτη Μεσημέρη και τον συνθέτη Σάκη Τσιλίκη στο 'Ανάποδες Στροφές', αλλά και με το συνθέτη Στάμο Σέμση, ο οποίος έγραψε το 'Ελα για λίγο' σε στίχους Γιώργου Παυριανού. Reggae ρυθμοί στο τραγούδι 'Πάμε Χαβάη', διασκευή του 'It's a pity' σε στίχους Ελένης Μηλιώκα αλλά και dance στο 'Ο παράδεισος μπορεί να περιμένει' του Ανδρέα Λάμπρου και της Ρεβέκκας Ρούσση.
Το 'Απέραντο κενό' είναι το τραγούδι των τίτλων της νέας σειράς του ΑΝΤΙ 'Κλεμμένη ζωή'.
Τα νέα τραγούδια της Άλκηστης Πρωτοψάλτη διεκδικούν τη θέση τους στο ωραιότερο σημείο της καρδιάς μας, ενώ η ίδια αφιερώνει το album στο ωραιότερο σημείο του κόσμου, στην Ελλάδα!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Απορώ ...που θα γίνει η εκδήλωση για την απονομή πλατινένιου ή χρυσού δίσκου για αυτό το album (αν δεν έχει ήδη γίνει, θα γίνει σίγουρα χρυσό ή πλατινένιο, Άλκηστις είναι αυτή...)! Θα πρέπει ο χώρος να διαθέτει μια τεράστια σκηνή, για να φιλοξενηθούν όλοι οι συντελεστές που θα πρέπει να βραβευτούν! Βλέπετε το νέο album της Άλκηστης Πρωτοψάλτη "χτίστηκε" πάνω στην έμπνευση πάρα πολλών δημιουργών! Η πολυσυλλεκτικότητα στο μεγαλείο της! Μάλιστα η Άλκηστις εμπιστεύτηκε αρκετούς νέους συνθέτες ή στιχουργούς και συμπεριέλαβε στο νέο της cd δικά τους τραγούδια.

Μέσα από αυτό το πλήθος συνεργασιών, η τραγουδίστρια έβαλε στόχο να φτάσει "στο ωραιότερο σημείο" της καριέρας της, όμως όταν το παρελθόν είναι τόσο λαμπρό οι μελλοντικές κινήσεις σου πρέπει να είναι ζυγισμένες με απόλυτη ακρίβεια. Κι εδώ είναι που κάτι δεν πάει καλά. Γιατί το παρόν cd μπορεί να έχει ωραία τραγούδια, αλλά κάνει σε πολλά σημεία "κοιλιά", ενώ υστερεί ελαφρώς σε δημιουργική έμπνευση σε σχέση με προηγούμενες δουλειές. Επίσης στιχουργικά περίμενα κάτι περισσότερο. Θα έλεγα πως έχουμε να κάνουμε με μια δουλειά που η Πρωτοψάλτη με τη φωνή της και την ικανότατη ερμηνεία της προσφέρει βάθος και ποιότητα στα τραγούδια και όχι τα τραγούδια στην Πρωτοψάλτη! Αυτό ωστόσο μέχρις ενός σημείου είναι ίσως λογικό, γιατί άλλο το βεληνεκές και η καλλιτεχνική οντότητα της τραγουδίστριας και άλλη των περισσότερων συνθετών που βρίσκονται ακόμα στην αρχή. Δεν είναι εύκολο να στηρίξεις δημιουργικά ένα τόσο σημαντικό όνομα, όταν εσύ ο ίδιος δεν έχεις ούτε τα μισά βιώματα. Το cd τελικά μοιάζει να είναι ένα τόλμημα για τη Πρωτοψάλτη που αφ' ενός εμπιστεύτηκε τόσους δημιουργούς αφετέρου πειραματίστηκε στις εμπνεύσεις και τη μουσική φιλοσοφία του καθενός απ' αυτούς. Κάτι ανάλογο πάντως είχε κάνει και στο προηγούμενο cd της, το "να σε βλέπω να γελάς", με το αποτέλεσμα να τη δικαιώνει, έστω κι αν και σ' αυτή τη περίπτωση, λίγα ήταν τα τραγούδια που στήριξαν το album. Κι εδώ πιστεύω, πάλι λίγα θα είναι. Θα είναι το πολύ καλό "έλα για λίγο" των Στάμου Σέμση και Γιώργου Παυριανού, θα είναι η πιο λαϊκή "τελευταία φορά" του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου σε στίχους Γιάννη Γούνα, θα είναι τα ήδη γνωστά από την TV "απέραντο κενό" (Β. Γαβριηλίδης & Θ. Παπανικολάου) και "μια μέρα χαρά" (των Άμμος)... Ενδεχομένως να είναι και το δυναμικό (και σαφώς εμπορικότερο) "ο παράδεισος μπορεί να περιμένει" σε μουσική Ανδρέα Λάμπρου και στίχους Ρεβέκκας Ρούσση με τη χαρακτηριστική ενορχήστρωση - "φωτιά" του Χρήστου Σούμκα.

Η διασκευή "How you remind me" (όλα αυτά που φοβάμαι) με τη τεράστια επιτυχία που έδωσε στο προηγούμενο cd, οδήγησε μάλλον στην απόφαση για την ύπαρξη κι άλλων διασκευών στο παρόν album. Αυτή τη φορά επελέγη το "it 's a pity" της Tanya Stephens (κομμάτι με latin χρώματα) και το "they don't care about us" του Michael Jackson. Με το δεύτερο δεν θα ασχοληθώ γιατί δεν μου άρεσε καθόλου (καλά ούτε το ξένο μου άρεσε ποτέ!). Το πρώτο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς στα ελληνικά η Έλενα Μηλιώκα το έντυσε με έναν πολύ ιδιόρυθμο χιουμοριστικό στίχο. Αν ακούσεις τα λόγια έτσι σκέτα θα πεις ότι το τραγούδι το "σκότωσαν", όχι γιατί του πρόσθεσαν χιουμοριστική διάθεση αλλά λόγω ...υπερβολικής δόσης! "Θέλω να μαυρίσω και να μείνω έτσι για πάντα, με τον Enrique Iglesias να χορέψω λαμπάντα"! Αν όμως ακούσεις και την παιχνιδιάρικη ερμηνεία της Άλκηστης ίσως και να αλλάξεις γνώμη. Είναι αυτό που έγραψα και πιο πάνω για την ικανότητα της τραγουδίστριας να μεταμορφώνει τραγούδια που αν τα άκουγες από άλλον, μάλλον θα τα προσπερνούσες στα γρήγορα. Όμως κακά τα ψέμματα. Διασκευή σαν το "όλα αυτά που φοβάμαι", ξεχάστε την, δεν θα ακούσετε κάτι εξίσου καλό στο "ωραιότερο σημείο".


HIGHLIGHTS:

... Η ηχητική ποικιλία που όμως είναι σωστά δεμένη ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Εδώ έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Ίσως αυτό να είναι το ..."ωραιότερο σημείο" του cd τελικά! Σημαντικό ρόλο φυσικά έπαιξε η πολύ όμορφη φωτογράφηση. Στο 16σέλιδο ένθετο θα βρείτε στίχους και πολλές φωτογραφίες. Λείπει πάντως ένα σημείωμα της ερμηνεύτριας...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Έλα για λίγο", "Τελευταία φορά", "Απέραντο κενό", "Η γη χωρίς εσένα", "Υπάρχει ένα φως μακριά", "Μια μέρα χαρά"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Πες μου ένα παραμύθι να κρατηθώ
βρες μου ένα παραμύθι να το πιστέψω
νιώθω τη σιωπή να φεύγει χωρίς σκοπό
ήρθε πάλι καλοκαίρι, πως θα τ' αντέξω
μα δεν μπορώ να καταλάβω
τι έχω κάνει κι έχω φτάσει ως εδώ
πως έχω γίνει ένα κουβάρι
και ικετεύω να ξεμπερδευτώ...

Υπάρχει ένα φως μακριά
το βλέπω είναι πολύ μικρό
υπάρχει ένα φως μακριά
μου φτάνει για να προσπαθώ...

Είναι η ζωή μου
μικρή μα δική μου
τη θέλω πίσω ξανά
άλλη μια φορά"...

(στίχοι: Γιώργος Παπαποστόλου (Μπλε) - "Υπάρχει ένα φως μακριά")

Music Corner

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Τίτλος CD
"ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ"
Εταιρεία: HEAVEN
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Κώστας Καλημέρης
Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Φωτογραφίες εξωφύλλου
John Mitropoulos
Creative direction
Πάνος Πιτσιλίδης
Art direction
Χρήστος Σιγκούνης
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 44:46
10/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Υπάρχει ένα φως μακριά
02. Μια μέρα χαρά
03. Απέραντο κενό
04. Τελευταία φορά
05. Έλα για λίγο
06. Τα κορμιά
07. Η γη χωρίς εσένα
08. Ο παράδεισος μπορεί να περιμένει
09. Πάμε Χαβάη (It's a pity)
10. Στο ωραιότερο σημείο
11. Ανάποδες στροφές
12. Σ' έναν κόσμο που δεν κάνει κάτι για μας (They don't care about us)

MC Team ID