"κλικ για μεγέθυνση"
ΕΛΕΝΗ ΡΟΔΑ

Music Corner

"Το κραγιόν"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελένη Ρόδα, το γλυκό κορίτσι του ελληνικού κινηματογράφου που οι παλιότεροι θυμούνται από τις εμφανίσεις της σε ελληνικές ταινίες, είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Δημήτρη Ροντήρη, αλλά στράφηκε από πολύ νωρίς στο τραγούδι. Στα πρώτα της βήματα βρέθηκε στο πλευρό του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας τραγούδια στις συναυλίες του. Ο πρώτος προσωπικός δίσκος ήταν με τον Δήμο Μούτση και τον Νίκο Γκάτσο. Συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Χρήστο Μενιδιάτη κι ερμήνευσε ακόμη τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Μίμη Πλέσσα, του Μάρκου Βαμβακάρη, των Γιάννη Παπαϊωάννου και Γιώργου Μητσάκη.
Μετά από χρόνια δισκογραφικής απουσίας η Ελένη Ρόδα επανέρχεται στο προσκήνιο με τον καινούργιο της δίσκο, με τίτλο «Το κραγιόν», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Legend. Ο τίτλος του τραγουδιού παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου σε στίχους και μουσική Τάκη Μπινιάρη, ενώ το cd περιλαμβάνει ακόμη 13 καινούργια τραγούδια των δημιουργών Γιώργου Πολύζου, Σάσας Μανέττα, Πάνου Τσαπάρα, Ευγενίας Δρούζα, Κλαίρης Χριστοφοράκη, Ηλία Καρανίκα. Στα τραγούδια «Θέλω να σου ρίξω μια γροθιά», «Ταξιδιάρα», «Σε γνωρίζω», «Στη Θήβα» και «Το σπουργίτι», οι στίχοι είναι του σπουδαίου στιχουργού Σαράντη Αλεβιζάτου.
Ζεϊμπέκικα, χασάπικα κι όλα ερωτικά, τα τραγούδια αυτά έχουν ήδη αγαπηθεί από το κοινό της μεγάλης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού από το δικό της χώρο, στον οποίο εμφανίζεται, στο Παλαιό Φάληρο, που διατηρεί με πολύ μεράκι και αγάπη. Καλή ακρόαση!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Μια παραγωγή που φέρνει ξανά στη μουσική επικαιρότητα το όνομα της Ελένης Ροδά, το οποίο μόνο οι μεγαλύτεροι ηλικιακά πιστεύω πως γνωρίζουν. Για βιογραφικά στοιχεία μπορείτε να ανατρέξετε στο παραπάνω δελτίο τύπου, εγώ θα σταθώ κυρίως στο ότι η Ελένη Ροδά είναι ερμηνεύτρια με ιδιαίτερη φωνή, "μαγκιόρικη" και ιδανική πιστεύω κυρίως για ρεμπέτικο ρεπερτόριο. Γενικά πρόκειται για τραγουδίστρια που δεν προσπερνάς εύκολα τη φωνή της και δεν γνωρίζω τι ακριβώς έφταιξε και δεν κατάφερε να κάνει μεγαλύτερη καριέρα στο χώρο. Ίσως να ήταν και δική της επιλογή. Μου θύμισε αρκετά την ανάλογη περίπτωση της Καίτης Ντάλη που κι αυτή επανεμφανίστηκε δισκογραφικά πέρσι το καλοκαίρι ενώ και το ερμηνευτικό τους ύφος ταιριάζει πάρα πολύ.

Η δισκογραφική επιστροφή της Ελένης Ροδά διαθέτει λαϊκά τραγούδια που μοιάζουν βγαλμένα από παλιότερη εποχή. Τα περισσότερα είναι "βαριά" κομμάτια, ζεϊμπέκικα κυρίως, που ταιριάζουν όμως απόλυτα στη φωνή της. Οι παλιότεροι λογικά θα εκτιμήσουν περισσότερο αυτή τη δισκογραφική δουλειά που διαθέτει 3-4 αρκετά αξιόλογα κομμάτια.


HIGHLIGHTS:

... Η ιδιαίτερη φωνή της καλλιτέχνιδας ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Με παλιές φωτογραφίες από εμφανίσεις της τραγουδίστριας, αλλά και από τον ελληνικό κινηματογράφο, απ' όπου πέρασε σαν ηθοποιός, το ένθετο διαθέτει μια "νοσταλγία" που ενισχύεται και από τους χρωματισμούς του. Υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Που να πάω απόψε", "Πως μπορεί ένα πρέπει", "Ακάνθινο στεφάνι", "Θέλω να σου ρίξω μια γροθιά", "Σε δύσκολη στιγμή"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Στη χαρά σου τραγούδησα
στη λύπη σου έκλαψα
κι όταν μπόρες σε χτύπησαν
κουράγιο σου έδωσα...

Δε ζήτησα καμιά ανταμοιβή
δε ζήτησα καμιά ευγνωμοσύνη
μα βρέθηκα σε δύσκολη στιγμή
κι εσύ δεν έδειξες μια στάλα καλοσύνη"...

(στίχοι: Ευγενία Δρούζα - "Σε δύσκολη στιγμή")


Music Corner

ΕΛΕΝΗ ΡΟΔΑ

Τίτλος CD
"ΤΟ ΚΡΑΓΙΟΝ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Ενορχήστρωση
Φαίδων Λιονουδάκης
Νίκος Πολίτης
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 47:13
1/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Θέλω να σου ρίξω μια γροθιά
02. Πως μπορεί ένα πρέπει
03. Στα κρυφά
04. Το κραγιόν
05. Που να πάω απόψε
06. Υπόθεση μυαλού
07. Για μια γυναίκα
08. Το κέρμα
09. Ακάνθινο στεφάνι
10. Ταξιδιάρα
11. Σε δύσκολη στιγμή
12. Σε γνωρίζω
13. Στη Θήβα
14. Το σπουργίτι