"κλικ για μεγέθυνση"
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΚΚΗΣ

Music Corner

Παραδοσιακά
"Φύσα βοριά μου"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Κύπριος μελετητής της παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιστής Χρήστος Σίκκης, συγκέντρωσε και ερμηνεύει σε αυτό το άλμπουμ 14 παραδοσιακά τραγούδια κυρίως από τη Μικρά Ασία και τα Δωδεκάνησα αλλά και την Κρήτη και την Κύπρο, καθώς και το ομότιτλο Νορβηγικό τραγούδι που ήρθε στην Κύπρο και την Ελλάδα στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Ο Χρήστος Σίκκης, έχοντας ήδη ηχογραφήσει τέσσερις δίσκους με τα πιο αυθεντικά και αντιπροσωπευτικά τραγούδια της Κύπρου, θέλησε να ηχογραφήσει και κάποια τραγούδια από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, Μικρασιάτικα και Δωδεκανησιακά τα πιο πολλά, ακούσματα οικεία στον ίδιο, αφού παραλλαγές αυτών συναντούμε και στην Κύπρο. Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει: "Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου έχουν ηχογραφηθεί από καταξιωμένους τραγουδιστές πριν από μένα. Θέλησα να τα τραγουδήσω κι εγώ, αφού τα κουβαλάω μέσα μου από παιδί, όταν κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '50 άκουγα τον πατέρα μου μαζί με άλλους γλεντιστάδες να τα τραγουδάνε τα βράδια στους καφενέδες και τα ταβερνάκια του χωριού μου. Ανάμεσα σε ιστορίες για Τούρκους και Ρωμιούς της Κύπρου, για τον πόλεμο του '40, τσούγκριζαν τα ποτήρια τους και τραγουδούσαν τον 'Αρματωλό και τη Νάσω', τον 'Πραγματευτή', τη 'Μάνα του Κίτσου', το 'Όσο βαρούν τα σίδερα' και αμανέδες. Τραγούδια παραφθαρμένα πολλές φορές, φερμένα στην Κύπρο από Μικρασιάτες πρόσφυγες, πλανόδιους μουσικούς και πραματευτάδες αλλά και από Κύπριους 'μουλάρηδες' που βρέθηκαν στην Ελλάδα στους βαλκανικούς πολέμους και τον πόλεμο του '40".

Στο άλμπουμ θα ακούσετε τραγούδια όπως τα: 'Φύσα βοριά μου', 'Η μέρα έχει βάσανα', 'Έλα να φιληθούμε', 'Παραπονιάρικό μου', 'Τι σε μέλλει εσένανε', 'Πώς να κατέβω στο γυαλό', 'Τα παιδιά της γειτονιάς σου' αλλά και άλλα που φέρνουν τη μυρωδιά του θαλασσινού αγέρα!


Music Corner

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΚΚΗΣ

Τίτλος CD
"ΦΥΣΑ ΒΟΡΙΑ ΜΟΥ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Μουσική Επιμέλεια
Χρήστος Σίκκης
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 52:36
9/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Φύσα, βοριά μου (Λαϊκό Νορβηγικό τραγούδι)
02. Η μέρα έχει βάσανα (Αρχάγγελος Ρόδου)
03. Έλα να φιληθούμε (Σκύρος)
04. Παραπονιάρικό μου (Μικρά Ασία)
05. Τι σε μέλει εσένανε (Μικρά Ασία)
06. Αφήνω γεια στη γειτονιά (Τραγούδι του γάμου)
07. Όσο βαρούν τα σίδερα (Κρήτη)
08. Πώς να κατεβώ στο γιαλό (Δωδεκάνησα)
09. Η Πεγειώτισσα (Οργανικό Κύπρου)
10. Το τραγούδι του Διγενή (Ακριτικό Κύπρου)
11. Σίνα (Μελί Καππαδοκίας)
12. Τα παιδιά της γειτονιάς σου (Μικρά Ασία)
13. Αμανές μινόρε (Σμύρνη - Μικρά Ασία)
14. Αν βουληθώ (Μουσική: Μίμης Πλέσσας - Στίχοι: παραδοσιακοί Κύπρου)

MC Team ID