"κλικ για μεγέθυνση"
Κ. ΒΗΤΑ

Music Corner

"Άργος"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το άλμπουμ Άργος είναι το 8ο σόλο άλμπουμ του Κ. Βήτα και αποτελείται από 2 cd εγγραφής high definition.
Πρόκειται για το απόλυτο ηλεκτροακουστικό άλμπουμ και ταυτόχρονα για μια συναρπαστική εμπειρία ήχου. Το πρώτο cd αποτελείται από τα νέα του τραγούδια, τα οποία διακατέχονται από μια σύγχρονη αστική ποιητική διάθεση. Θεματικές ασκήσεις σε κοφτερά και ταυτόχρονα αφηρημένα δείγματα γραφής - "...ξεθωριάζει η γραφή , οι ασφόδελοι εκεί τα ονόματα φιλούν και οι άγγελοι ξυπνούν..."- που μόνο ο Κ. Βήτα μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, από τις μέρες των Στέρεο Νόβα μέχρι σήμερα. Στα τραγούδια του κάποιες φορές ξεχειλίζει από δίψα και ανυπομονησία ενώ άλλες βλέπει τα πράγματα να καταρρέουν μπροστά του καθώς αλλάζει μορφές, γίνεται ακόμα και ζόμπι για να βγει μέσα από τις προσωπικές του συγκρούσεις. Εκεί που νομίζεις ότι βρίσκεται στο χείλος της διάλυσης όλα ανατρέπονται, βρίσκεται αντιμέτωπος με την αλήθεια των πραγμάτων, το γνώριμο δικό του τοπίο, άλλοτε καταπράσινο, άλλοτε σκληρό όπως η έρημος στο εξώφυλλο του άλμπουμ όπου οι δίδυμοι, αυτός και το εγώ του, αναζητούν τον Άργο ως μοναδική αλήθεια στην περιπλάνηση τους. Ο εκφραστικός κόσμος του Κ. Βήτα ολοκληρώνεται με ένα δεύτερο cd με καθαρά ορχηστρικά κομμάτια, φολκ στοιχεία και απομονωμένα πεδία πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής.
Να πως εξηγεί ο ίδιος ο Κ. Βήτα αυτό το άλμπουμ: "Ο Άργος ήταν ο τελευταίος μου σταθμός σ' αυτήν την περιπλάνηση. Τον δανείστηκα από την Οδύσσεια του Ομήρου για να υπογραμμίσω ότι σ' αυτήν τη ζωή κανείς δεν βγαίνει αλώβητος μέσα από τη δική του περιπέτεια, από τη δική του περιπλάνηση. Το πρώτο cd του νέου μου άλμπουμ μεταδίδει την στραπατσαρισμένη ποπ φολκ αίσθηση που ένιωθα τα τελευταία χρόνια από την έκδοση της "άγριας χλόης" το 2004 και μετά. Ο Άργος (ο σκύλος του Οδυσσέα), στον οποίον φτάνω στο τέλος, είναι το σύμβολο της πίστης, της συμπεριφοράς, της υπομονής, της καρτερικότητας, είναι όλα αυτά τα στοιχεία που σκέφτομαι πως θα 'πρεπε να έχει ο άνθρωπος σήμερα και τελικά τα βρίσκουμε στη ψυχή των ζώων.
Το δεύτερο cd είναι μια μουσική περιπλάνηση μία άμπιεντ συλλογή από νέες συνθέσεις και παλιότερα κομμάτια που περίμεναν χρόνια στο αρχείο μου. Τα ηχογραφήσαμε με τους συνεργάτες μου στην υψηλότερη εγγραφή που υπάρχει αυτή τη στιγμή (high definition)γιατί ήθελα να αποτυπώσω καλύτερα την δραματικότητα και την πλαστικότητα των ήχων και των συναισθημάτων. Ο Άργος ήταν μια περιπλάνηση, μια αναζήτηση… Βρίσκομαι εδώ για να θέσω ερωτήσεις. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο ρόλος της τέχνης..."
Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Headroom και την επιμέλεια παραγωγής είχε ο Κώστας Σκαλτσάς.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ένα χρόνο μετά τη μουσική του για την πολυσυζητημένη θεατρική παράσταση "2" του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο Κωνσταντίνος Βήτα επανέρχεται δισκογραφικά. "Άργος" το νέο του -διπλό!- άλμπουμ, για το οποίο γράφει: "Του έδωσα το όνομα από το σκυλί του Οδυσσέα που για μένα συμβολίζει την πίστη, την καρτερικότητα, την υπομονή, τη μικρή σπίθα της αγάπης. Αυτόν ψάχνω να βρω μέσα από την μικρή μου οδύσσεια... του χαρίζω την στραπατσαρισμένη μου ποπ".

Ο ήχος του Κ. Β. στον "Άργο" φέρει όλα τα γνώριμα στοιχεία του δημιουργού. Ακουστικά και ηλεκτρικά μέρη εναλλάσσονται, μπερδεύονται, συμπληρώνονται. Ο ηχητικός του κόσμος - κι αυτό φαίνεται καλύτερα στο δεύτερο cd, το αμιγώς ορχηστρικό - είναι γεμάτος από συναισθήματα, που ξεχειλίζουν.

Αυτό, όμως, που ξεχωρίζει, πάντα ξεχώριζε σε κάθε δουλειά του πρώην μέλους των Στέρεο Νόβα, είναι ο στίχος, ο λόγος, η γραφή του: Προσωπική, ερωτική, εξομολογητική, ανατρεπτική. Ανεπιφύλακτα, ο Κωνσταντίνος Βήτα είναι ένας ποιητής, ευαίσθητος αλλά και αιχμηρός όταν χρειάζεται, που ξέρει να φωτίζει την καθημερινότητα, να τη σχολιάζει, να την αναδεικνύει, να την υπερβαίνει με ένα τρόπο δικό του κάθε φορά.

Το cd "Άργος" είναι αφιερωμένο από το δημιουργό του "σε όλα τα παιδιά εκεί έξω που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο".


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Στο ένθετο θα βρείτε τους στίχους των τραγουδιών μπερδεμένους με εικόνες, σαν κολάζ από προσωπικό λεύκωμα.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Ανεπάρκεια", "Όλο αυτό που ποτέ", "59''", "Σφαίρα"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"πόσο αδύναμη είναι η γη πότε θα ελευθερωθεί η πικρή ομορφιά
μεσ σε πέλαγα βαθιά ναι θα μείνω μοναχός στη χρυσή λοφοσειρά
ξεθωριάζει η γραφή και οι ασφόδελοι εκεί
τα ονόματα φιλούν και οι άγγελοι ξυπνούν
στη χρονιά που θάρθει μια νιότη άγουρη
σημαδεύει μπροστά, είχα τόσα ιδανικά
και θα μείνω μοναχός στη χρυσή λοφοσειρά"...

(στίχοι: Κωνσταντίνος Βήτα - "Ανεπάρκεια")

Music Corner

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΗΤΑ

Τίτλος CD
"ΑΡΓΟΣ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Κώστας Σκαλτσάς
2 CD 27 Tracks
Διάρκεια
CD1: 62:03
CD1: 54:10
11/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

CD1
1. Ανεπάρκεια
2. χ ουφ
3. Όλο αυτό που ποτέ
4. Η νύχτα
5. Μελλονον
6. Σκαντζοχοιρος
7. Ποτε ποτε ποτε δεν θα γινω φιλος σου
8. 59''
9. Ζομπι
10. Συμμετρια
11. φκ3
12. Σφαίρα
13. Ο βοσκός
14. Bonus track

CD2
1. Φαενζα
2. Πολυαιγος
3. Αντιμολπος
4. Καανθος
5. Χαον
6. Αυγερινος
7. 6+0 ΝΥ
8. Αναπαλη
9. Διποδια
10. Αλπος
11. Κυδνος76
12. Βουζα
13. Βια
14. Σερεστος

MC Team ID