"κλικ για μεγέθυνση"
ΑΛΚΗΣ ΖΟΠΟΓΛΟΥ & ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΝΤΟ

Music Corner

Ορχηστρικά
Γράφει ο
Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
"Elephant"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18 μουσικοί, 9 οργανικές συνθέσεις και 1 διασκευή ...έκπληξη!
Ένα ταξίδι σε Ανατολή και Δύση, από τον Άλκη Ζοπόγλου και τους Κοντραμπάντο
Ρυθμική Επιμέλεια: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΙΠΗΣ Συμμετέχουν: HAIG YAZDJIAN, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΟΪΚΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ,
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΜΚΥΡΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ κ.ά.

Κοντραμπάντο. Ενα μουσικό σχήμα το οποίο πειραματίζεται με τα χρώματα της μουσικής και εκφράζεται μέσα από τη χρήση διαφόρων οργάνων, τόσο με ανατολικές όσο και δυτικές καταβολές. Το μουσικό σχήμα "Κ" δημιουργήθηκε το 1999 και αποτελεί το μουσικό όχημα του δεξιοτέχνη οργανοπαίκτη (στο κανονάκι) και συνθέτη Άλκη Ζοπόγλου. Το 2003, οι "Κ" κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, το "Cargo", μέσω της Libra Music. To "Cargo", αναγνωρισμένο από κοινό και κριτικούς ως ένας από τους καλύτερους world-ethnic-jazz δίσκους εκείνης της χρονιάς, καθιέρωσε τους "Κ" πρωτοπόρους στην ελληνική μουσική σκηνή, αλλά και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα νέα μουσικά σήματα στο εξωτερικό.

2007 και το νέο άλμπουμ των "Κ" κυκλοφορεί! "ELEPHANT" ο τίτλος του και αποτελείται από εννιά καινούργια οργανικά κομμάτια του Άλκη Ζοπόγλου που συνθέτουν ένα αμάλγαμα ανατολίτικης εκλεκτικότητας και δυτικού πειραματισμού. Επίσης, στο "ELEPHANT" μπορείτε να ακούσετε και τη διασκευή των "Κ" στο γνωστό λαϊκό τραγούδι του Παναγιώτη Τούντα, "Η Γκαρσόνα". Μια διασκευή που τόσο αγαπήθηκε τα τελευταία χρόνια μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις του σχήματος ανά την Ελλάδα.
Οι ηχογραφήσεις του "ELEPHANT" πραγματοποιήθηκαν από το Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2007 σε Αθήνα, Κομοτηνή, Καβάλα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη. Τη ρυθμική επιμέλεια είχε ο δεξιοτέχνης των κρουστών Βαγγέλης Καρίπης, οι ενορχηστρώσεις έγιναν από το Δανιήλ Μπάρμπα και τον Άλκη Ζοπόγλου, ενώ την ευθύνη της ηχοληψίας και της μίξης είχε ο Δημήτρης Δημητριάδης.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ ορχηστρικής μουσικής. Με εννιά οργανικές συνθέσεις του Άλκη Ζοπόγλου, που δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον άκουσμα. Ωραίος ήχος, "καθαρός", ρυθμικός, αλλά και μελωδικός, αποδοσμένος από δεξιοτέχνες μουσικούς του συγκροτήματος "Κ" (Κοντραμπάντο). Με κυρίαρχα τα μεσογειακά και τα βαλκανικά στοιχεία, χωρίς να λείπουν οι δυτικές επιρροές και οι ηλεκτρικοί πειραματισμοί στις ενορχηστρώσεις.

Αυτό που έχουν επιτύχει οι "Κ" στο άλμπουμ "ELEPHANT" είναι ότι σε κάνουν να θες ν' ακούσεις το ένα κομμάτι μετά το άλλο, χωρίς να βαριέσαι ή να δυσανασχετείς στην ιδέα ότι έχεις να κάνεις με ένα ορχηστρικό cd, απ' όπου απουσιάζει ο λόγος. 9 + 1 μουσικά κομμάτια, σαν σκηνές ενός έργου ή σαν τοπία μιας διαδρομής που σε "κρατάνε" και σε ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετικές εντάσεις.

Το δέκατο κομμάτι, που δεν ανήκει στους "Κ" και στον Άλκη Ζοπόγλου, είναι "Η γκαρσόνα". Ένα παλιό λαϊκό τραγούδι του Παναγιώτη Τούντα, που "φόρεσε" τον ήχο του σήμερα, χωρίς η συγκεκριμένη διασκευή του να μας ξενίζει.


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Δεν υπάρχει ένθετο. Οι μουσικοί που έπαιξαν στα τραγούδια και οι λοιποί συντελεστές της δουλειάς αναφέρονται μέσα στη τρίπτυχη θήκη του cd.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Όλα τα κομμάτια δημιουργούν έναν ενιαίο μουσικό κόσμο, οπότε είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποια...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Οι στίχοι δε "μιλάνε", αφού δεν υπάρχουν... Στο "ELEPHANT", όμως, "μιλάνε" οι μουσικές με το δικό τους τρόπο!

Music Corner

ΑΛΚΗΣ ΖΟΠΟΓΛΟΥ
ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΝΤΟ

Τίτλος CD
"ELEPHANT"
Εταιρεία: Elephant Music
Μουσικό Ταχυδρομείο
Είδος: CD

Φωτογραφίες
Eric Isselee
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 48:33
12/2007 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


Τα τραγούδια του cd

1 & 2. Stasi
3. Elephant
4. Little Waltz
5. Saloufa
6. Beyoglu tango
7 & 8. Simandro
9. Stoa
10. Balkan 6
10. Garsona
11. Stasi (Superpsychics dub mix) - (Bonus track)

MC Team ID