"κλικ για μεγέθυνση"
ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ

Music Corner

Εναλλακτική / Rock
Γράφει η Ευηάννα Νικολέρη
eviannaniko@musiccorner.gr
"Καύτρα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφού επινόησαν τη φιλοσοφική τους λίθο, απενεχοποίησαν το μπουζούκι και ταίριαξαν ήχους διαφορετικούς, οι Αλχημιστές παρουσιάζουν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "Καύτρα".
Το συγκρότημα ξεκίνησε στις αρχές του 2001 από μια παρέα φίλων με κεντρική ιδέα το πάντρεμα διαφορετικών μουσικών ακουσμάτων, αρχικά διασκευάζοντας γνωστά τραγούδια και αργότερα δουλεύοντας δικές τους ιδέες. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν σταματήσει να εμφανίζονται σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας (Γυάλινο Μουσικό Θέατρο Upstage, Οξυγόνο live, Όνομα του Ρόδου, Στον Αέρα, Vanilla, κ.α.). Έχουν συνεργαστεί σε συναυλίες με τον Γιάννη Κούτρα, τον Δημήτρη Τσεκούρα, την Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, τον Μιχάλη Κακέπη κ.α.
Η συνάντησή τους με τον Σταμάτη Μεσημέρη ήταν καθοριστική. Τους άκουσε, τους πίστεψε και τους εμπιστεύτηκε τα τραγούδια του, που αποτελούν το υλικό του πρώτου τους άλμπουμ με τίτλο "Καύτρα" και κυκλοφορεί τώρα από τη Legend. Τα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Μεσημέρη. Σε ένα τραγούδι τη μουσική έχουν γράψει οι Αλχημιστές και στο τελευταίο τραγούδι του δίσκου που ερμηνεύει ο Σταμάτης Μεσημέρης, τη μουσική έγραψαν οι Αλχημιστές με τον Δημήτρη Νεονάκη.
Οι Αλχημιστές σημειώνουν: "Τον Ιανουάριο του 2007 κλειστήκαμε στο εργαστήρι μας για να παίξουμε με ήχους, ιδέες και μουσικές, συγκεντρώνοντας το ετερόκλητο υλικό μας (ηλεκτρικούς ήχους, παραδοσιακές καταβολές, ανήσυχη διάθεση) συμπληρώνοντας το κράμα μας με τους στίχους, τις μουσικές ιδέες και την πείρα ενός μεγάλου δημιουργού όπως ο Σταμάτης Μεσημέρης. Ο δρόμος που διανύσαμε μέχρι και σήμερα ήταν γεμάτος έμπνευση, όνειρα και πειρά(γ)ματα. Ευχόμαστε όπως συνηθίζει να λέει και ο Σταμάτης, καλό μας ταξίδι!!!"
Ήδη το ομώνυμο τραγούδι "Καύτρα", ακούγεται σε επιλεγμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Ηλεκτρικός ήχος, παραδοσιακές επιρροές, παράξενες ωραίες αλχημείες. Ακούστε τους!

Οι Αλχημιστές είναι :
Βασίλης Παγώνης - φωνή, κιθάρα
Αντώνης Βουζουναράς - μπάσο
Δημήτρης Παύλος - τρίχορδο μπουζούκι
Γιάννης Ράνης - τύμπανα
Βασίλης Δημούδης - τετράχορδο μπουζούκι, φωνή
Βάιος Χριστοδούλου - πλήκτρα


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ένας δίσκος γεμάτος πειρά(γ)ματα λοιπόν, όπως σημειώνουν και οι ίδιοι οι Αλχημιστές. Εννέα καινούργια τραγούδια συνθέτουν την «Καύτρα» αν αφαιρέσουμε την δεύτερη εκτέλεση του ομώνυμου τραγουδιού, καθώς και το «Κύμα στο βυθό» που απλά αποτελεί έναν ηλεκτρονικό πειραματισμό στο ρεφρέν του ίδιου τραγουδιού.

Αν και τα λαϊκά στοιχεία είναι διάσπαρτα μέσα στο δίσκο και ο ήχος του μπουζουκιού ξεχωρίζει, τα ηλεκτρικά όργανα κρατούν το ροκ ύφος και μπορούν άνετα να υπερασπιστούν το συγκρότημα στην, κάποιες φορές, σκληρή ελληνική ροκ μουσική κοινότητα. Συνθετικά τα τραγούδια είναι ένα και ένα. Άλλες φορές ξεκάθαροι πειραματισμοί, άλλες φορές έντονα επηρεασμένα από μεγάλα ονόματα της ελληνικής ροκ σκηνής και κάποιες φορές πολυακουσμένες, αλλά ποτέ ξεπερασμένες ροκ μπαλάντες που τελικά σου αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση βραδινής μελαγχολίας. Σε κάποια σημεία οι συνθέσεις είναι τόσο καλές, οι ενορχηστρώσεις τόσο ξεχωριστές που σώζουν και αναδεικνύουν τα κομμάτια. Σε αυτό βοηθάει και η φωνή του τραγουδιστή Βασίλη Παγώνη, η βαθιά και σκοτεινή χροιά του που τα υποστηρίζει άψογα.

Αν έπρεπε να αναφέρω κάποιο αρνητικό για το δίσκο, αυτό θα αφορούσε το στίχο. Σουρεαλιστικός και αφηρημένος, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας υπέροχης ποιητικής συλλογής, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι είναι κατάλληλος για το στιχουργικό μέρος ενός τραγουδιού. Να το ξεκαθαρίσω, τα λόγια είναι πολύ όμορφα, γεμάτα ποιητικές εικόνες και μεταφορές, επηρεασμένα από την ζωή στη μεγαλούπολη, τα άγχη, τις δυσκολίες και κυρίως τις ανθρώπινες σχέσεις που διαμορφώνονται μέσα σε αυτή. Θα μπορούσα να τα αναλύσω στίχο στίχο, όπως γίνεται με τα έργα μεγάλων ποιητών και πάλι να μην έχω βρει το ακριβές νοήμα τους, να μην έχω πιάσει πλήρως αυτό που λέμε «τι θέλει να πει ο ποιητής». Θα τα φιλτράριζα μέσα από τις προσωπικές μου εμπειρίες και τον τρόπο που βλέπω τη ζωή και στο τέλος θα γινόντουσαν δικά μου, μια πάντα επίκαιρη αφήγηση του εαυτού μου, όπως συμβαίνει συνήθως με την ποίηση. Όχι «θα...», αυτό έκανα, είχα μια βδομάδα στην διάθεση μου και έψαξα τα τραγούδια στίχο στίχο, νότα νότα. Όμως εγώ θα έγραφα την κριτική και ήμουν υποχρεωμένη να το κάνω. Αυτή είναι η δουλειά μου. Θα συμβεί το ίδιο με τον ακροατή που θα ακούσει κάποια στιγμή το τραγούδι στο ραδιόφωνο; Θα δώσει την απαιτούμενη σημασία;
Ίσως λοιπόν... δεν ξέρω, απλά προτείνω... ίσως θα έπρεπε να γίνει λίγο πιο άμεσος ο στίχος, λίγο πιο ρεαλιστικός, ώστε να αγγίζει πιο γρήγορα τον ακροατή. Και φυσικά δεν εννοώ πιο χαζός, πιο ευτελής. Ο Σταμάτης Μεσημέρης έχει δείξει και στο παρελθόν ότι είναι ικανός για σπουδαία πράγματα, ένας σύγχρονος ποιητής. Πιστεύω λοιπόν ότι θα μπορούσε άνετα να αποδώσει πιο άμεσα αυτό που θέλει να πει, όπως και έκανε για παράδειγμα στο «Αυτόπτες μάρτυρες», την ιστορία ενός ζευγαριού με τεράστια διαφορά ηλικίας που ενωμένοι και αγαπημένοι στέκονται απέναντι σε όλο τον κόσμο. Ή σε κάποια σημεία του «Μπράντι με καφέ»... Ή θα μπορούσε βέβαια να συνοδεύει τα τραγούδια με μια επεξήγηση. Δεν έχει γίνει ποτέ, αλλά δεν νομίζω ότι θα ενοχλούσε κανέναν.

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι ο δίσκος των Αλχημιστών μπορεί να μην είναι η φιλοσοφική λίθος, είναι όμως, όπως και οι ίδιοι, ένα δώρο στην ελληνική μουσική. Αν δεν υπήρχαν και αυτά τα καινούργια συγκροτήματα που έχουν το θάρρος να πειραματιστούν και να προσφέρουν, θα είχαμε βαλτώσει από καιρό. Θα ήθελα να ακούσω στο μέλλον και δικά τους τραγούδια. Το συνθετικό δείγμα που πήραμε στο «Ακίνητα ρολόγια» και στο «Κρυφό καμάρι» μας προδιαθέτει θετικά. Είμαι σίγουρη πως είναι ικανοί για πολύ καλά πράγματα, γι' αυτό θα έχω τα μάτια και τα αυτιά μου ανοιχτά γι' αυτούς. Καλή αρχή λοιπόν!


HIGHLIGHTS:

... Το τραγούδι «Καύτρα». Αν και σε κάποια σημεία κάπως ακατανόητο, είναι γενικά ένα radio friendly κομμάτι κατάλληλο για μια πρώτη γνωριμία των Αλχημιστών με το κοινό ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Οχτασέλιδο σε λευκό χρώμα, με χρωματιστές πινελιές και ψυχεδελικά σχέδια. Περιέχει και τους στίχους των τραγουδιών.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
«Καύτρα», «Αυτόπτες μάρτυρες», «Μπράντι με καφέ», «Ακίνητα ρολόγια» ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Σε μπαρ υπαίθριο στου Ψυρρή
ανταύγειες κύματα, χαλί τα αισθήματα,
φεγγάρια ολόγυμνα που γέρνουν με ηδονή
Δειλά μου ζήτησες φωτιά,
μα εξαφανίστηκες κι ούτε λυπήθηκες
που δε σταυρώσαμε μια λέξη, μια ματιά...

Σ' είχα ονειρευτεί, καύτρα μου χλωμή,
να πλαγιάζω στο άρωμά σου,
γρατζουνιά κρυφή,
χάντρα στο λαιμό, χνούδι στο μακό,
παραμάνα στο γιακά σου, κύμα στο βυθό"...


(στίχοι: Σταμάτης Μεσημέρης, "Καύτρα")

Music Corner

ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ

Τίτλος CD
"ΚΑΥΤΡΑ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Αλχημιστές
Σταμάτης Μεσημέρης
Ενορχήστρωση
Αλχημιστές
Σταμάτης Μεσημέρης
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 44:11
7/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


 


Τα τραγούδια του cd

01.Καύτρα (radio mix)
02. Έτσι απλά
03. Ανοιχτή στροφή
04. Ακίνητα ρολόγια
05. Αυτόπτες μάρτυρες
06. Μπράντι με καφέ
07. Και παίρνω φόρα
08. Κύμα στο βυθό
09. Όταν φυσάει αγάπη
10. Καύτρα
11. Κρυφό καμάρι

MC Team ID