"κλικ για μεγέθυνση"
APURIMAC

Music Corner

"Η σκούνα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τραγούδια και οργανικά θέματα των Apurimac αλλά και διασκευές τους σε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, περιλαμβάνει αυτή η συλλογή.

Τα παραδοσιακά όργανα με την μεγάλη ποικιλία ηχοχρωμάτων που χρησιμοποιούν οι Apurimac, κάνει τον ήχο τους να συνδυάζει τις λεπτές παραδοσιακές αποχρώσεις τις ινδιάνικης μουσικής των Άνδεων με το δυναμισμό του αφροκουβανέζικου ρυθμού της Καραϊβικής, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό εξωτικό κλίμα. Μέσα από αυτή την οπτική, οι Apurimac διασκευάζουν τη "Σκούνα" του Μανώλη Χιώτη, την "Αρμίδα" του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Νίκου Καββαδία, το "Αν σ' αρνηθώ αγάπη μου" του Μίμη Πλέσσα σε στίχους Δανάης, το "Έλα πάρε μου τη λύπη" του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Νίκου Γκάτσου και το "Αυτό το μάμπο το Μπραζιλέρο" του Γιώργου Μουζάκη σε στίχους Κώστα Πρετεντέρη κα Γιώργου Οικονομίδη, δίνοντας νέο ήχο σε αυτά τα πολύ αγαπημένα κλασικά τραγούδια. Το πιάνο, το μπάσο, η κλασική κιθάρα, το φλάουτο, τα βιολιά, το βιολοντσέλο ενώνονται με την τρομπέτα, το σαξόφωνο, το τρομπόνι και τα διάφορα κρουστά, πνευστά και έγχορδα, δημιουργώντας τις πλούσιες μουσικά, χορευτικές διασκευές των Apurimac.

Παράλληλα στο άλμπουμ περιλαμβάνονται πέντε οργανικά θέματα και τρία τραγούδια των Apurimac.

Συμμετέχουν η Martha Moreleon και η Αθηνά Ρούτση.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ναι, υπάρχει ελληνικό λάτιν! Από το 1950 ως σήμερα (δόξα τω Θεώ) έχουμε αρκετούς συνθέτες και δημιουργούς (παλιότερους και σύγχρονους) που αγαπάνε τις λατινογενείς μελωδίες. Πρώτος στον μακρύ κατάλογο ο Μανώλης Χιώτης, με άξιο συνεχιστή τον Γιώργο Μουζάκη και πολύ αργότερα τον Λουκιανό Κηλαϊδόνη.

Τώρα κρατώ στα χέρια μου το νέο CD των Apurimac, με τίτλο "Η σκούνα" και μπορώ να πω ότι συνεχίζουν με αξιοπρέπεια τον δρόμο που χάραξε ο Μανώλης Χιώτης, χωρίς βέβαια να υπάρχει άλλο μέτρο σύγκρισης πέρα από την ενασχόλησή τους με τους ίδιους ήχους.

Apurimac σημαίνει "Ο Θεός του λόγου", στη γλώσσα των Ινδιάνων Quechua. Το συγκρότημα έκανε την εμφάνισή του το 1983 και από τότε μέχρι τώρα, αποτελεί το μακροβιότερο, ίσως, γκρουπ στην Ελλάδα. Το 1985 ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο "Χθες και σήμερα" με διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια από τις Άνδεις, και συνεχίζουν μέχρι τώρα στο ίδιο ύφος και με τον ίδιο (λάτιν) ρυθμό.

15 τραγούδια περιέχει "Η σκούνα" τους, όλα σε γρήγορο, δυνατό, αρκετά χορευτικό ρυθμό και πολύ ζωντανό. Πέντε από αυτά είναι διασκευές παλιότερων επιτυχιών ενώ όλα τα υπόλοιπα νέα τραγούδια του συγκροτήματος. Επίσης, υπάρχουν τέσσερα οργανικά κομμάτια.

Διασκεδαστικό στο μεγαλύτερο μέρος του, το νέο CD, αλλά θα το ήθελα ακόμα πιο χορευτικό. Δεν μπορώ να αγνοήσω βέβαια το λικνιστικό και όχι μόνο "Pollera Colora", ούτε μπορώ να πω ότι άκουσα αδιάφορα το "Mujer Cubana". Ισα - ίσα! Αξιοπρόσεκτη η φωνή της Martha Moreleon στο "Ελα πάρε μου τη λύπη", και, ομολογώ ότι στάθηκα για λίγο στα πνευστά του οργανικού "Baila coporal", νιώθοντας τον ινδιάνικο αέρα που έφεραν στ' αυτιά μου οι ήχοι αυτοί. Αξιόλογη η προσπαθειά τους βέβαια, αλλά προσωπικά περίμενα λίγο περισσότερα από την ομάδα. Με αξιοπρέπεια στηρίζουν τα διασκευασμένα τραγούδια αλλά, τα συγκεκριμένα είναι τόσο γνωστά και τόσο τραγουδισμένα που, αναπόφευκτα, έρχεται η σύγκριση στο μυαλό μας.

Όσον αφορά τα καινούργια δικά τους κομμάτια, χωρίς να μας ανοίγουν νέα μονοπάτια, κινούνται στο ίδιο ύφος, μας φέρνουν τους ίδιους γνώριμους ήχους. Πιστεύω ότι το πραγματικό ύφος και στυλ των Apurimac φανερώνεται στα οργανικά κυρίως κομμάτια της "σκούνας" τους. Προσωπικά θα ήθελα να ακούσω περισσότερους πειραματισμούς με τα όργανα, τους ήχους, τις μελωδίες...


HIGHLIGHTS:

... Τα διασκευασμένα ελληνικά λάτιν τραγούδια. Καταπληκτικές μελωδίες στο πρωτότυπο, πολύ δυνατό υλικό για πειραματισμούς....


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Απλά δεν υπάρχει! ...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Η σκούνα", που βάπτισε το δίσκο, την "Αρμίδα" για την αρκετά συμπαθητική διασκευή της, "Ελα πάρε μου τη λύπη" για τη φωνή της Martha Moreleon, "Mujer Cubana" και "Pollera colora" για τον ρυθμό τους...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Με αγέρα με φουρτούνα
Ήρθε κι άραξε μια σκούνα
Ήρθε κι άραξε μια σκούνα
Κάτω στον γιαλό...

Ήρθε από τα ξένα τα μέρη
Την αγάπη μου να μου φέρει
Την αγάπη μου να μου φέρει
που την καρτερώ"...


(στίχοι: Μανώλης Χιώτης - "Η σκούνα")

Music Corner

APURIMAC

Τίτλος CD
"Η ΣΚΟΥΝΑ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 52:50
7/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Μουσική συζήτηση
02. Αρμίδα
03. Η σκούνα (intro)
04. Η σκούνα
05. Pollera colora
06. Mujer cubana
07. El cuarto de Tula
08. Baila caporal (οργανικό)
09. Αν σ' αρνηθώ αγάπη μου
10. Όνειρο Apache (οργανικό)
11. Έλα πάρε μου τη λύπη - Martha Moreleon
12. Son Andino (οργανικό)
13. Αυτό το μάμπο το μπραζιλέρο - Αθηνά Ρούτση
14. Pacha mama
15. Yemaya (οργανικό)

MC Team ID