"κλικ για μεγέθυνση"
ΑΤΤΙΚ

Music Corner

"Αττίκ - Αφιέρωμα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυκλοφορεί από την PROTASIS μία μοναδική συλλογή:
Αττίκ "Αφιέρωμα"
Περιλαμβάνει 18 σημερινές ηχογραφήσεις των πιο κλασικών τραγουδιών του Αττίκ.
Ο Δαυίδ Ναχμίας που χρόνια μελετά το έργο του, ενορχήστρωσε και έπαιξε πιάνο.
Ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νένα Βενετσάνου, η Μαρία Κανελλοπούλου, η Χρυσούλα Στεφανάκη, ο Θάνος Πολύδωρας και η Γωγώ Βαγενά, απέδωσαν με μοναδικό σύγχρονο τρόπο τα διαχρονικά τραγούδια του Αττίκ.
Σε επανεμφάνιση έκπληξη ο Θέμης Ανδρεάδης στο σατυρικό τραγούδι "Δεν σου πάει το πάχος Δημητράκη". Τέλος ο βαρύτονος της Λυρικής Σκηνής, Παντελής Ψύχας, με την λυρική ερμηνεία του στο "Φαληράκι", συνδέει το χθες με το σήμερα.

Ο Αττίκ υπήρξε από τις πιο χαρισματικές μουσικές μορφές, και με την τέχνη του σφράγισε κυριολεκτικά, το πρώτο ήμισυ του προηγούμενου αιώνα.
Πολυτάλαντος, ευαίσθητος συνθέτης, τρυφερός στιχουργός, κυρίως μοναδικός δεξιοτέχνης στο πιάνο, κατάφερε να δημιουργήσει σχολή τόσο στο τραγούδι, όσο και στη διασκέδαση. Ιστορική είναι η "Μάντρα" του όπου υπήρξε φυτώριο για όλα τα μετέπειτα μεγάλα ονόματα. του τραγουδιού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, του στίχου !! (Δανάη, Λ. Ποζέλι, Ν. Ζαχά, Μ. Τραϊφόρος, Ορ. Λάσκος κ.ά ξεκίνησαν και μαθήτευσαν δίπλα του)

Τα τραγούδια του, αν και αγαπήθηκαν στην εποχή τους και εξακολούθησαν να τραγουδιούνται για καιρό, τα τελευταία 35 χρόνια (με μία - δύο εξαιρέσεις), δεν έχουν επανεκτελεστεί και κυρίως δεν έχουν επανεμφανιστεί στη δισκογραφία. Αυτή ήταν η αφορμή, μαζί με την αγάπη και τον σεβασμό στο έργο του Αττίκ, για να προχωρήσουμε σε μια σημερινή θεώρηση και παρουσίαση των τραγουδιών του.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς που γνώρισε ποτέ το ελληνικό τραγούδι, ο Κλέων Τριανταφύλλου, γνωστότερος ως Αττίκ. Για την ακρίβεια δεν μιλούμε απλώς για έναν σπουδαίο δημιουργό, αλλά για έναν άνθρωπο που άφησε στο χώρο το μοναδικό του στίγμα, έναν καλλιτέχνη "σχολείο" που μπορεί οι δημιουργίες του να μη βασίζονταν σε αμιγώς ελληνικά στοιχεία γραφής μουσικής, όμως κατάφερε και προσάρμοσε τον Παριζιάνικο αέρα των μελωδιών του - είχε εργαστεί με επιτυχία πολλά χρόνια στο Παρίσι - στα εγχώρια δεδομένα και τελικά τα τραγούδια του χαρακτηρίζουν τουλάχιστον δύο δεκαετίες της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας. Μεγαλούργησε μετά το 1920 και διακρίθηκε για τη μελωδικότητα, το ρομαντισμό, την ευαισθησία αλλά και - κάποιες φορές - τον εύθυμο χαρακτήρα των τραγουδιών του.

Στο παρόν cd ο Δαυίδ Ναχμίας - με τη συμβολή του παραγωγού Νίκου Οικονόμου - αναλαμβάνει να ενορχηστρώσει και να ξαναφέρει στο φως 18 μελωδίες του Αττίκ. Το επιχειρεί μάλιστα με απόλυτο σεβασμό στο πρωταρχικό υλικό, καθώς οι ενορχηστρώσεις παραμένουν πολύ λιτές, όπως ήταν εκείνη την εποχή. Τις περισσότερες φορές οι ερμηνείες συνοδεύονται μόνο από πιάνο. Θεωρώ πως αυτό είναι μια σωστή κίνηση, καθώς δεν καταστράφηκε ο χαρακτήρας των τραγουδιών και ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία - κακά τα ψέματα, κυρίως σε αυτούς απευθύνεται αυτό το cd - θα ικανοποιηθούν από την αυθεντικότητα της δουλειάς. Σε όλο αυτό συμβάλλουν και οι πολύ καλές ερμηνείες που επίσης σέβονται τις πρωτότυπες και είναι πολύ κοντά σε στυλ και ύφος.

Μια δουλειά "συλλεκτική", που έχει το πλεονέκτημα του να ακούς τα τραγούδια να αποδίδονται όπως εκείνο το παλιό καιρό, αλλά με σύγχρονη ηχογράφηση και φυσικά πολύ καλύτερη ακουστική...


HIGHLIGHTS:

... Πρόκειται για μια δουλειά ιδαίτερης αξίας και χαρακτήρα ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολύ όμορφο σχεδιαστικά, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες που αρμόζουν στο κλίμα της εποχής των τραγουδιών. Υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών και κάθε κομμάτι συνοδεύεται από ένα σύντομο σημείωμα από εκείνα τα χρόνια, ενώ έχει αναγραφεί και η χρονιά καθώς και ο τόπος που δημιουργήθηκε. Υπάρχει επίσης εκτενές σημείωμα του Ηλία Κατσούλη.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Κάθε κομμάτι έχει τη δική του αξία, έστω κι αν ορισμένα δεν είναι πολύ γνωστά. Το κλασσικότερο ίσως και πιο γνωστό όλων είναι το υπέροχο ταγκό "είν' η αγάπη χίμαιρα", ενώ χάρηκα που άκουσα ξανά μετά από πάρα πολλά χρόνια τον Θέμη Ανδρεάδη, που εδώ τραγουδάει το χιουμοριστικό "δεν σου πάει το πάχος Δημητράκη" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μέσ' απ' τα πράσινα πευκάκια
ή κάτω απ' τις ελιές
στα φεγγαρόλουστα χλωμά σοκάκια
ή στις ακρογιαλιές.
Πόσοι περνούν απελπισμένοι
με βλέμμα σκυνθρωπό
γιατί τρελά πίστεψαν οι καημένοι
στη λέξη "σ' αγαπώ".
Στη λέξη αυτή τη μάγισσα
που 'χει ομορφιές πολλές
μ' άρωμα χάνει, γίνεται πλάνη
όσο τη ξαναλές...

Είν' η αγάπη χίμαιρα που κυβερνά τα νιάτα
με όνειρα εφήμερα χρυσούς καπνούς γεμάτα
γι' αυτή στο κόσμο χύνεται πολύ μελάνι κι αίμα
αλλά ζωή δεν γίνεται χωρίς αυτό τ' ωραίο ψέμα"...

(στίχοι: Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλλου) - "Είν' η αγάπη χίμαιρα")

Music Corner

ΑΤΤΙΚ

Τίτλος CD
"ΑΤΤΙΚ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ"
Εταιρεία: PROTASIS
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Νίκος Οικονόμου
Ενορχήστρωση
Δαυίδ Ναχμίας
Artwork
Αργυρώ Σύριγγα
1 CD 18 Tracks
Διάρκεια CD: 66:14
5/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 Τα τραγούδια του cd

1. Ζητάτε να σας πω (Νένα Βενετσάνου)
2. Άδικα πήγαν τα νιάτα μου (Μαρία Κανελλοπούλου)
3. Είν' η αγάπη χίμαιρα (Χρυσούλα Στεφανάκη)
4. Παπαρούνα (Θάνος Πολύδωρας)
5. Ακόμα ένα ταγκό (Μαρία Κανελλοπούλου)
6. Είδα μάτια (Γωγώ Βαγενά)
7. Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες (Μπάμπης Τσέρτος)
8. Τα τελευταία γιασεμιά (Χρυσούλα Στεφανάκη, Θάνος Πολύδωρας)
9. Το χρήμα (Μαρία Κανελλοπούλου)
10. Την ώρα που περνούσε το οργανάκι (Μαρία Κανελλοπούλου)
11. Από μέσα πεθαμένος (Χρυσούλα Στεφανάκη)
12. Δεν σου πάει το πάχος Δημητράκη (Θέμης Ανδρεάδης)
13. Τρεχαντήρι (Μαρία Κανελλοπούλου)
14. Αν βγουν αλήθεια (Μαρία Κανελλοπούλου)
15. Φαληράκι (Παντελής Ψύχας)
16. Γιατί μεθώ (Μαρία Κανελλοπούλου)
17. Κάθε αγάπη (δυο χειλάκια λεν σ' αγαπώ) (Μαρία Κανελλοπούλου)
18. Δεν μ' αρέσει (Χρυσούλα Στεφανάκη)

MC Team ID