"κλικ για μεγέθυνση"
BREATHLESS

Music Corner

"First take!"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Θεσσαλονικείς Breathless έρχονται μέσω της On Stage Records να ταράξουν και αυτοί με την σειρά τους τα νερά της σύγχρονης ποπ κουλτούρας με το πρώτο τους άλμπουμ, θυμίζοντας σε όλους ότι το Rock & Roll είναι εδώ ζωντανό όσο ποτέ.
Το πρώτο άλμπουμ των Breathless απαρτίζεται από 12 συνολικά κομμάτια τα 10 εκ των οποίων είναι καινούργιες συνθέσεις ενώ υπάρχουν και δύο διασκευές.
Το πολυδιασκευασμένο "Twenty Flight Rock" του Eddie Cochran είναι μια ευκαιρία να επιδείξουν πως γνωρίζουν το πώς να συνδυάζουν την αυθεντική μουσική του '50 με μια πιο Revival Teddy Boy αισθητική.
Η άλλη διασκευή είναι το "Who Slapped John" του Gene Vincent χαμένο σε μια "live" party ατμόσφαιρα καθώς εκτός από την μπάντα ηχογραφήθηκαν ζωντανά όλες οι φωνές, τα σχόλια, τα παλαμάκια και οι τσιρίδες της τρελοπαρέας της On Stage Records, η οποία περιέκλειε άτομα από άλλες μπάντες καθώς και φίλους του γκρουπ οι οποίοι βρίσκονταν σε μεγάλα κέφια εκείνο το βράδυ.
Από τις καινούργιες συνθέσεις, το άλμπουμ ανοίγει το εκρηκτικό "Rockabilly Walls" - ένα τραγούδι το οποίο από μόνο του αποτελεί μία αναφορά στο Rockabilly και στους τύπους με τα γυρισμένα τζιν, τις φαβορίτες και τα "κοκόρια". Τα "What To Do!" και "Red Hot Mama" κινούνται στο ίδιο εκρηκτικό Rockabilly ύφος με έντονες κιθάρες , εκρηκτικά σόλο και ρυθμό ακούραστα δυνατό και χορευτικό.
Οι Breathless έρχονται όμως να δώσουν το παρόν και στις Teddy Boy επιρροές τους στο "Cruisin' For Brusin'" μια δυνατή αλλά και γλυκιά μελωδία αλλά και στο "Out Of Your Door" στο οποίο εκτός των άλλων το παρόν δίνουν επιπρόσθετα κρουστά και πιάνο.
Από αυτό το CD όμως δεν λείπουν οι μπαλάντες. Δύο ερωτικά κομμάτια αποτελούν ίσως την έκπληξη αυτού του εγχειρήματος . Το "How Long Will It Last" είναι μια μελωδία "κλεμμένη" από τα '50s. Με έντονα τα Doo Wop στοιχεία και τέσσερις εκπληκτικές φωνές να πλαισιώνουν την βασική, το κομμάτι απογειώνει ένα πολύ μελωδικό σόλο από την κιθάρα και θυμίζει ίσως πολλά από Dion & the Belmonts , Frankie Lymon & The Teenagers, The Crests και παρόμοια άλλα φωνητικά γκρουπ του '50. Η δεύτερη μπαλάντα είναι αναμφισβήτητα το τραγούδι για το οποίο ξοδεύτηκαν οι περισσότερες ώρες στο στούντιο προκειμένου να φτάσει στα αυτιά σας ως έχει. Στο "Τhe Way We Used To Be" εκτός από τους Breathless ηχογράφησαν και πάλι οι Thunderbirds - το ίδιο τετραμελές φωνητικό γκρουπ που ηχογράφησε σε πέντε συνολικά τραγούδια του δίσκου - όμως με την προσθήκη και μιας πέμπτης φωνής, ενώ εκτός από κιθάρες, μπάσο και τύμπανα, ηχογραφήθηκε πιάνο αλλά και δεκατέσσερα αληθινά βιολιά προκειμένου να δοθεί μια ορχηστική αισθητική. Μια κλασική μορφή μπαλάντας που σε άλλους μπορεί να παραπέμψει σε τραγούδια του Elvis Presley ή του Roy Orbison ή σε άλλες παρόμοιες μπαλάντες του παρελθόντος προσπαθώντας όμως πάντα να διατηρήσει την φρεσκάδα της και την επαφή της με το σήμερα.
Από τα υπόλοιπα τραγούδια ,το "Believe You Pretty Baby" με πολύ έντονο echo στη φωνή θυμίζει στους ακροατές ότι οι Breathless είναι πιστοί φαν του Gene Vincent, ενώ τα "Wild Little Suzie" και "Hot Rod Kid" είναι δύο ρυθμικές Rock & Roll μελωδίες που συμπληρώνουν ευχάριστα το Album.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ακολουθώντας το λεπτομερές δελτίο τύπου, λίγα μπορούμε να προσθέσουμε όσον αφορά τη μουσική που παίζουν οι Breathless. Εάν έχετε έστω και ελάχιστες γνώσεις γύρω από το rock n' roll της δεκαετίας του 1950 τότε θα αναγνωρίσατε τα συγκροτήματα που εμπνέουν τους Breathless και σε ποιον ακριβώς ήχο στοχεύει το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "First Take!": αγνό, αυθεντικό rockabilly που οφείλει περισσότερα στον ήχο του Gene Vincent (με τη χαρακτηριστική ηχώ) παρά στον Jerry Lee Lewis παρότι ένα τραγούδι του "Killer" δανείζει το όνομα του στο Θεσσαλονικιώτικο συγκρότημα - για την ακρίβεια, πιάνο ακούγεται μόνο σε 2 κομμάτια. Το μπάσο και τα ντραμς στήνουνε τους καταιγιστικούς ρυθμούς, η κιθάρα του Johnny Iron χρησιμοποιεί τα κόλπα του Cliff Gallup, και ο Manos Wild προσπαθεί να ξαναζωντανέψει τους rockabilly ήρωές του με τις ερμηνείες του. Και όταν οι ρυθμοί πέφτουν, το γκρουπ φανερώνει και μια πολύ καλή αίσθηση της μελωδίας, ιδίως στο α λα Roy Orbison "The way we used to be".

Αφού λοιπόν περισσεύει χώρος, πρέπει να εξομολογηθώ ότι η αντικειμενικότητά μου περιορίζεται εδώ καθώς το rock n' roll της δεκαετίας του 1950 ήταν το πρώτο είδος μουσικής που άκουσα συνειδητά και με ενθουσιασμό. Και μολονότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε και παρόλο που δεν έγινα ποτέ "ροκαμπιλάς" (ξέρω αρκετό κόσμο πραγματικά "τρελαμένο" με αυτή τη μουσική και τη σχετική κουλτούρα και δεν μπορώ να αναμετρηθώ μαζί τους), δεν παύει να με ξεσηκώνει ιδίως όταν παίζεται με το κέφι και τον ενθουσιασμό των Breathless. Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να είναι "ροκαμπιλάς" για να εκτιμήσει την προσπάθειά τους - αρκεί να είναι φίλος του καλού, ανόθευτου rock n' roll.


HIGHLIGHTS:

... Το κέφι, το πολύ καλό παίξιμο, τα έγχορδα του "The way we used to be", τα φωνητικά στο ίδιο και το "How long will it last" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει στίχους, ευχαριστήρια σημειώματα και λίγες φωτογραφίες...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"The way we used to be", "How long will it last", "Wild little Suzie", "Believe you pretty baby", "Hot Rod kid" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Από το πρώτο κομμάτι, οι Breathless δηλώνουν ευθαρσώς από πούθε κρατάει η μουσική σκούφια τους:

"Elvis' name stands first because he 's the King,
Jerry Lee & Chuck Berry - such a crazy team
Carl & Gene & Eddie and Burnette behind
Little Richard & Buddy Holy you will find
And the Stray Cats follow as the Rockin' Rolls
At the great big giant Rockabilly Walls" ...


(στίχοι: Manos Wild - "Rockabillly Walls")

Music Corner

BREATHLESS

Τίτλος CD
"FIRST TAKE!"
Εταιρεία: ON STAGE RECORDS
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Shockin' Steve
Φωτογραφίες
Πέτρος Παπακυριακού
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 37:11
12/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Rockabilly walls
02. Wild little Suzie
03. What to do!
04. Cruisin' for bruisin'
05. How long will it last?
06. Twenty flight rock
07. Red hot mama
08. Believe you pretty baby
09. The way we used to be
10. Out of your door
11. Hot Rod Kid
12. Who slapped John

MC Team ID