"κλικ για μεγέθυνση"
ΔΗΘΕΝ

Music Corner

Ρεμπέτικα / Σμυρναίικα
Γράφει η Χριστιάννα Παντελάτου
chris.pantelatou@musiccorner.gr
"Γλυκιάς αυγής αντάμωμα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Δήθεν δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 1994 με αφορμή μια φοιτητική εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από την πρώτη στιγμή η επαφή με το ρεμπέτικο τους μάγεψε. Φωνές όπως της Ρόζας Εσκενάζυ, του Αντώνη Νταλγκά και της Ρίτας Αμπατζή άγγιξαν τις καρδιές τους και τους έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθούν με αυτό το ανεξάντλητο από διαμάντια είδος λαϊκής μουσικής. Έκτοτε ξεκινούν να μελετούν και να αποδίδουν τραγούδια τόσο από την Πειραιώτικη όσο και από τη Σμυρναϊκή Σχολή του Ρεμπέτικου.
Ως σχήμα λαμβάνουν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες, μουσικές βραδιές, λαϊκά γλέντια και φεστιβάλ παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, ενώ παράλληλα ερμηνεύουν δημιουργίες μεγάλων συνθετών του ρεμπέτικου σε ταβέρνες, μουσικές σκηνές, κουτούκια, νυχτερινά μαγαζιά και γενικότερα χώρους που προβάλλουν και φιλοξενούν αυτό το αυθεντικό είδος λαϊκής μουσικής.
Στην παρούσα του μορφή το σχήμα αποτελείται από τους: Γιάννη Καραμάνη (κιθάρα, λαούτο, φωνή), Νίκο Μουργελά (κανονάκι, μπαγλαμά), Παρασκευή Βουτσελά (φωνή, κρουστά), Γιώργο Λάμπρου (βιολί), Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι, ούτι) και Παναγιώτη Κωτσοβίλη (μπουζούκι).
Το γλυκιάς αυγής αντάμωμα, αποτελεί την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, προσεγγίζοντας όσο αυτό είναι εφικτό, τις δημιουργίες μιας λαμπρής εποχής του μουσικού παρελθόντος.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

"Ακούς καθόλου ρεμπέτικα ή σμυρναίϊκα τραγούδια"; Φυσικά!, απάντησα, χωρίς να μπορώ να φανταστώ τι θα ακούσω, ειλικρινά!
Νοιώθω τυχερή! Κρατώ στα χέρια μου το CD με τίτλο "Γλυκιάς αυγής αντάμωμα" με ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια. Είναι το πρώτο του συγκροτήματος "ΔΗΘΕΝ", που συναντήθηκαν και σχημάτησαν ομάδα το 1994 και που μόνο ...δήθεν δεν είναι!

Πρώτο άκουσμα - πρώτη εντύπωση, παραδοσιακός λαϊκός ήχος. Οι μελωδίες ηχούν πολύ γνώριμες, πολύ οικείες, αισθάνομαι ότι ταξιδεύω πίσω στο χρόνο. Τελικά κάποιοι ήχοι, κάποιες νότες, κάποιοι ρυθμοί, ζουν, μέσα μας! Έχουν περάσει στο DNA μας! Γεννιόμαστε μαζί τους, κυλάνε στο αίμα μας, αναπνέουν μαζί μας, σε κάθε ανάσα μας κι είναι τόσο όμορφο να τους ξαναβρίσκουμε κάθε φορά που ακούμε τόσο όμορφα τραγούδια. 19 παλιά λαϊκά και στην πλειοψηφία τους άγνωστα, τραγούδια, ζουν τη δεύτερη νιότη τους!

Οι "ΔΗΘΕΝ" δείχνουν ότι βαδίζουν στα δύσκολα, ξεχασμένα και κάποιες φορές επικίνδυνα μονοπάτια της ελληνικής λαϊκής μουσικής, έχοντας όμως την απαραίτητη γνώση, το μεράκι, τη σεμνότητα και την αγάπη που ...απαιτούν τα ρεμπέτικα και τα σμυρναίικα. Για τούτη την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, διαλέγουν τραγούδια πραγματικά παλιά, επιτυχίες των αρχών του 20ου αιώνα, που δεν είχαν την τύχη μέχρι σήμερα να επανεκδοθούν. Οι "ΔΗΘΕΝ" κάνουν μια αξιόλογη προσπάθεια, να ξαναθυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι πιο νέοι τραγούδια που, για τους γνώστες της μουσικής, αποτελούν θησαυρούς. Παίζουν με μια ζωντάνια και με μια αγάπη που δεν συναντάς συχνά πλέον. Καταφέρνουν να ξεπηδούν εικόνες από τους στίχους και τις νότες τους. Σα να βλέπω την κομπανία πάνω στο πατάρι, στο νυχτερινό κέντρο (της εποχής της γιαγιάς μου) να τραγουδά και να γλεντά! Μας παρουσιάζουν τον ήχο, τον απόηχο και τη χροιά μιας ολόκληρης εποχής, τότε που το ελληνικό λαϊκό τραγούδι βρισκόταν σε πλήρη άνθηση!

Με γεμίζει αισιοδοξία να βλέπω πως υπάρχουν νέοι που ασχολούνται με την μουσική, με τη σοβαρότητα και την αγάπη που της αρμόζει. Επίσης, χαίρομαι ειλικρινά, που κάποιοι μερακλήδες μουσικοί συνεχίζουν να ηχογραφούν με αληθινά, πραγματικά όργανα και δεν βολεύονται σε ήχους κονσέρβα και σε απλό μοντάρισμα.


HIGHLIGHTS:

... Η επιλογή των τραγουδιών και η απόδοσή τους. Ο τρόπος με τον οποίο πλησίασαν όλα αυτά τα τραγούδια οι "ΔΗΘΕΝ", με σεβασμό, σοβαρότητα και αγάπη για να μας αποδείξουν ότι το καλό λαϊκό τραγούδι, ναι, περνάει στις ψυχές των ανθρώπων, αγγίζει τις καρδιές μας ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Καλαίσθητο, λιτό στο σχεδιασμό αλλά γεμάτο (όσο δε φαντάζεται κανείς) με χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν όλα τα τραγούδια που περιέχει το cd. Κάθε τραγούδι συνοδεύεται από την ιστορία της δημιουργίας του. Ξεχωριστή θέση έχουν στις σελίδες του ένθετου συνοπτικά βιογραφικά των συνθετών, που τις περισσότερες φορές ήταν στιχουργοί και οι ίδιοι, ενώ με μικρά βιογραφικά αναφέρονται και όλοι οι πρώτοι ερμηνευτές. Εξαιρετική δουλειά του ερευνητή της λαϊκής μουσικής Νίκου Πολίτη. Φυσικά υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία όλων των μελών του συγκροτήματος καθώς και ένα εισαγωγικό σημείωμα του Πάνου Σαββόπουλου. .

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Τράβα ρε μάγκα και αλάνι", "Δε με θέλεις πια", "Κρασοπίνω", "Σούρουπο με συννεφιά", "Η παγίδα", "Το γλυκό φιλί" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Το κρασί δεν με μεθάει όσο και να πιω
κρασοπίνω κι είμαι εντάξει όπου κι αν βρεθώ
το πρωί σαν κολατσίσω πίνω μιαν οκά
κι άλλη μια το μεσημέρι θέλω τακτικά
Τέσσερις μισές το βράδυ πρέπει για να πιω
να 'ρθω να σου πω γκρινιάρα πόσο σ' αγαπώ...

Δεν είν' πολύ, όχι! δεν είν' πολύ
κάνω κέφι και πετάω σαν το πουλί"...


(στίχοι: Πάνος Τούντας "Κρασοπίνω")

Music Corner

ΔΗΘΕΝ

Τίτλος CD
"ΓΛΥΚΙΑΣ ΑΥΓΗΣ ΑΝΤΑΜΩΜΑ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Φωτογραφία εξωφ.
Γιώργος Βιτσαρόπουλος
1 CD 19 Tracks
Διάρκεια CD: 76:19
7/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 


Οι Δήθεν...


Τα τραγούδια του cd

01. Αρμενίτσα
02. Τράβα, ρε μάγκα και αλάνι
03. Αν περνάς κι αν δεν περνάς
04. Τι θα γίνω εγώ χωρίς εσένα
05. Δε με θέλεις πια
06. Κρασοπίνω
07. Το παιδί του δρόμου
08. Ελενάκι
09. Σούρουπο με συννεφιά
10. Τα χανουμάκια
11. Καλλιοπάκι
12. Η Μαργαρίτα
13. Ελενίτσα
14. Μα τι να κάνω, σ' αγαπώ
15. Η παγίδα
16. Το γλυκό φιλί
17. Τράβα σπάγκο
18. Πάψε να με τυραννάς
19. Απόψε τα μεσάνυχτα

MC Team ID