"κλικ για μεγέθυνση"
Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Music Corner

Soundtrack

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος υπογράφει τη μουσική στην καινούργια τηλεοπτική σειρά του Στράτου Μαρκίδη "ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ", που προβάλλεται από τον ALPHA. Από τα πρώτα κιόλας επεισόδια η σειρά έχει κερδίσει την προτίμηση των τηλεθεατών και η μουσική τις καρδιές του κόσμου. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει ταξιδεύοντας ιδιαίτερα στην Ανατολή, δίνει ένα Έθνικ χρώμα σε δεκάδες σήριαλ στη μικρή οθόνη με αποκορύφωμα την Ελληνοαραβική μουσική που έγραψε για την "ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ" με πρωταγωνιστές τον Νίκο Σεργιανόπουλο, τη Ναταλία Δραγούμη και τον Σταύρο Ζαλμά.

Το τραγούδι των τίτλων "ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ" ερμηνεύει μοναδικά ο Γιώργος Νταλάρας. Είναι ένα ιδιαίτερο άκουσμα που έχει αγαπηθεί ήδη από όλο τον κόσμο. Στο τραγούδι συμμετέχει ο Αρμένιος Haig Yadjijan. Πέρα από το τραγούδι των τίτλων ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει και το κομμάτι "ΑΝΕΜΟΣ". Ακόμα στο δίσκο ερμηνεύει τα τραγούδια "ΛΥΓΜΟΣ" και "ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ Η ΨΥΧΗ" ο Πέτρος Γαιτάνος. Ονειρική ερμηνεία χαρίζει η Δέσποινα Ολυμπίου στο "ΑΣΠΡΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ", όπου η γλυκιά φωνή της μας ταξιδεύει σε Έθνικ μονοπάτια.

Ο δίσκος περιέχει συνολικά 14 κομμάτια, εκ των οποίων τα μισά είναι ορχηστικά, στα οποία έχουμε φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς με τις φωνές του Μουεζίνη Νιχάτ απ τη Συρία και του δικού μας Σπύρου Χαλκιά. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι της Ελένης Πανταζή και του Γιώργου Σαρρή. Στο δίσκο συμμετέχουν 15 μουσικοί απ τους καλύτερους της Έθνικ σκηνής.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Μία στο έπακρο ανατολίτικη δουλειά, με σημαντικούς συντελεστές, αποτελεί το soundtrack της σειράς "η εξαφάνιση". Ο Χρήστος Παπαδόπουλος (γνωστός από τα "Παιδιά από τη Πάτρα") συνθέτει τις μουσικές που ακούγονται στη σειρά και πετυχαίνει απόλυτα να μπει στο κλίμα της υπόθεσης της σειράς που διαδραματίζεται στη Τυνησία.

Τα ονόματα των Γιώργου Νταλάρα, Haig Yadjizian, Πέτρου Γαϊτάνου και Δέσποινας Ολυμπίου, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για την όλη προσπάθεια. Σημαντικό για το soundtrack ότι περιέχει αρκετά τραγούδια. Σχεδόν μισά μισά με τα οργανικά κομμάτια. Υπάρχουν όμως και κάποια αρνητικά. Κατανοώ πως ένα soundtrack οφείλει να συνάδει με το κλίμα και τη διάθεση της σειράς για την οποία δημιουργήθηκε, όμως αν κάποιος ακροατής το ακούσει αυτόνομα θα εισπράξει ένα πολύ "λυπημένο" album, ενώ θεωρώ σίγουρο πως θα τον κουράσει, αν δεν είναι έστω και λίγο μυημένος στους ανατολίτικους ήχους.

Νομίζω πως δύσκολα βάζεις αυτό το cd για να το ακούσεις από την αρχή ως το τέλος στο σπίτι σου ή στο αυτοκίνητο, παρ' όλο που έχει όμορφες ενορχηστρώσεις "γεμάτες" με ανατολίτικα φυσικά όργανα.


HIGHLIGHTS:

... Η συμμετοχή σημαντικών ερμηνευτών ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Αρκετές φωτογραφίες από τους ηθοποιούς της σειράς, τους τραγουδιστές και τον ίδιο τον Χρήστο Παπαδόπουλο. Αναλυτικότατη και η αναφορά στους μουσικούς. Τίποτα όμως από 'κει και πέρα. Θεωρώ πως ένα ένθετο soundtrack θα πρέπει να αναφέρεται με κάποιο κείμενο και στη σειρά, κάτι που δεν συμβαίνει, ενώ σημαντική έλλειψη αποτελεί και η απουσία των στίχων.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Τι να ξεχωρίσεις. Όλο το cd έχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και τα τραγούδια ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο που κάνουν δύσκολο έργο το να επιλέξεις τα καλύτερα. Θεωρώ πως αν σας αρέσει η ανατολίτικη μουσική, θα σας ικανοποιήσει το μεγαλύτερο υλικό του album, κυρίως όσον αφορά τα τραγούδια, γιατί τα περισσότερα ορχηστρικά είναι δύσκολο να τα παρακολουθήσεις εκτός σειράς...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Αν δεις των αστεριών χρώματα
κι αγάπη να περνάει
μες στου κορμιού σου τα αρώματα
η νύχτα αυτή με πάει.

Μη ψάχνεις να με βρεις μάτια μου
στο πλάι σου είμαι εκεί
μια στάλα που κυλάει μάτια μου
στο τζάμι στη βροχή.

Στο σεντόνι σου θα μπω, στα βλέφαρά σου
να μπερδεύω τα όνειρά σου
να ξυπνάς και να με θέλεις όπως πρώτα
μες στου φεγγαριού τα φώτα"...

(στίχοι: Γιώργος Σαρρής - "Λυγμός")

Music Corner

SOUNDTRACK

Τίτλος CD
"Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ"
Εταιρεία: UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Χρήστος Παπαδόπουλος
Γιώργος Νταλάρας
Ενορχήστρωση
Χρήστος Παπαδόπουλος
Φίλιππος Γεμελάς
Χρήστος Βιδινιώτης
Ανατολίτικες φωνές
Σπύρος Χαλκιάς
Νινχάτ
Χορωδία
Ματίνα Μυλωνά
Άκης Σγούρος
Κώστας Παπαγερίδης
Εμμανουέλα Αγγελακοπούλου
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 45:23
3/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


Χρήστος Παπαδόπουλος


Τα τραγούδια του cd

01. Εξαφάνιση (part I) - Γιώργος Νταλάρας - Haig Yadjizian
02. Λυγμός - Πέτρος Γαϊτάνος
03. Άσπρα περιστέρια - Δέσποινα Ολυμπίου
04. Άνεμος - Γιώργος Νταλάρας
05. Άτλας (ορχηστρικό)
06. Του έρωτα η ψυχή - Πέτρος Γαϊτάνος
07. Μουεζίνης (ορχηστρικό)
08. Στην καρδιά της ερήμου (ορχηστρικό)
09. Magma (ορχηστρικό) - φωνητικά: Δέσποινα Ολυμπίου
10. Εξαφάνιση (part II) (ορχηστρικό)
11. Αμανές (ορχηστρικό)
12. Rockin' Maroco (ορχηστρικό)
13. Ηλιοβασίλεμα στην έρημο (ορχηστρικό)
14. Εξαφάνιση (part III) - Γιώργος Νταλάρας

MC Team ID