"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Music Corner

"Πάντα κάτι μένει"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με λόγο ακριβή και ουσιαστικό, βγαλμένο από την πολύτιμη πείρα του και τη μεγάλη αγάπη του για το τραγούδι ο Μάνος Ελευθερίου προστίθεται στη σειρά βιβλίων-CD "¶ξιος λόγος", που επιμελούνται ο Γιώργος Νταλάρας κι ο Μιχάλης Κουμπιός.
13 νέα αφηγηματικά τραγούδια συνθέτουν μια μεγάλη τοιχογραφία από αισθήματα, νεύματα, αναμνήσεις, υπό το γενικό τίτλο: Πάντα κάτι μένει.
13 νέα αφηγηματικά τραγούδια - πραγματική τέχνη έρχονται για να συγκινήσουν και να προσθέσουν νέους φίλους στους συντελεστές τους.
13 νέα αφηγηματικά τραγούδια που μελοποίησαν οι Γιώργος Ανδρέου, Στέργιος Γαργάλας, Χρήστος Θηβαίος, Γιώργος Καζαντζής, Νικόλας Κουμπιός, Κώστας Λειβαδάς, Σωκράτης Μαλάμας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Σταύρος Σιόλας, Διονύσης Τσακνής.
Τα τραγούδια ερμήνευσαν μοναδικά οι Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μελίνα Κανά, Γιάννης Κούτρας, Κώστας Μακεδόνας, Σωκράτης Μάλαμας, Γιώργος Νταλάρας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Σταύρος Σιόλας, Μπάμπης Στόκας, Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Ο Μάνος Ελευθερίου γράφει ποίηση για τραγούδια κι είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που παραμένει ποιητής και στον προσωπικό του βίο.
Ο λόγος του Μάνου Ελευθερίου είναι λυρικός, αργόσυρτος, λυγμικός, πλούσιος συγκινησιακά, με έναν αισθητισμό που ανακαλεί την υπαρξιακή αναζήτηση, ακροβατώντας ανάμεσα στο χιούμορ και στο πικρό χαμόγελο.
Ο Μάνος Ελευθερίου έχει τη δύναμη να κοιτάξει τον πραγματικό του εαυτό στον καθρέφτη και να οδηγηθεί σε σφαιρικές περιγραφές αισθημάτων που μοιάζουν ημερολόγια ζωής. Γράφει ποίηση για τραγούδια, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη σχέση με τον κόσμο. Οι άνθρωποι κατοικούν στη φαντασία του ποιητή, την ερεθίζουν και περνούν μηνύματα στην ευαίσθητη και τρυφερή καρδιά του. Αυτά τα μηνύματα, γίνονται τραγούδια.
Το βιβλίο που συνοδεύει το cd, Πάντα κάτι μένει επιμελήθηκε γραφιστικά ο Αντώνης Καπίρης, βασισμένος στη ζωγραφική της Λιλής Ελευθερίου και στις φωτογραφίες του Γιάννη Βελισσαρίδη. Επίσης, το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα των Μάνου Ελευθερίου, Γιώργου Νταλάρα, Κώστα Κωτούλα, Μιχάλη Κουμπιού και Σωτήρη Κακίση.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Μετά τα άλμπουμ "Σπάει το ρόδι" και "Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου", με τραγούδια σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και του ¶λκη Αλκαίου αντίστοιχα, ήρθε η τρίτη έκδοση της σειράς "¶ξιος λόγος", αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου. "Πάντα κάτι μένει" ο τίτλος αυτού του cd, στο οποίο δεκατρείς συνθέτες και τραγουδοποιοί - ανάμεσά τους και ο Γιώργος Νταλάρας - μελοποιούν το λόγο του Μάνου Ελευθερίου. Και το πράττουν με σεβασμό. Και γνώση. Και τέχνη. Αλλά, χωρίς έμπνευση. Ξερά. Διεκπεραιωτικά. Αναμενόμενα. Χωρίς το στοιχείο της έκπληξης στις μελωδίες τους.

Το υλικό κλήθηκαν να ερμηνεύσουν δοκιμασμένοι ερμηνευτές, άλλοι επιτυχώς και άλλοι ανεπιτυχώς επιλεγμένοι... ¶ραγε, με ποια κριτήρια στο συγκεκριμένο cd συμμετείχαν οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες και γιατί αποκλείστηκαν κάποιοι άλλοι, που ήταν - ίσως - ή θα μπορούσαν να βρεθούν πιο κοντά στο αίσθημα της γραφής του Μάνου Ελευθερίου;

Ο κύριος Μάνος Ελευθερίου ανήκει στα "ιερά και στα όσια" του τραγουδιού μας. Με μακρά και γόνιμη θητεία, τροφοδότησε το ελληνικό τραγούδι και τον ελληνικό στιχουργικό λόγο των τελευταίων πενήντα, σχεδόν, χρόνων με ανεκτίμητης αξίας δείγματα γραφής: Ποιητικά, "αλλόκοτα", ερωτικά, πολιτικά, πικρά, αινιγματικά, υπαινικτικά, μεγαλειώδη... Και το καλό είναι ότι δεν έμεινε στις δάφνες του παρελθόντος, αλλά συνεχίζει και σήμερα να δίνει το παρόν του και με τους στίχους του να κάνει τη διαφορά. Κι αυτό θα το διαπιστώσετε, αν ακούσετε προσεκτικά - λέξη προς λέξη - τους στίχους των δεκατριών τραγουδιών στο cd "Πάντα κάτι μένει".

Κλείνοντας, κρατώ την ευχή του Μάνου Ελευθερίου η εν λόγω έκδοση - όπως και οι υπόλοιπες του "¶ξιου λόγου" - "να έχουν καλή μοίρα... Και να μείνουν μερικά τραγούδια στη μνήμη των ανθρώπων για πολλά χρόνια".


HIGHLIGHTS:

Τα "απρόβλεπτα" της έκδοσης. Όπως, για παράδειγμα, η συμμετοχή του Λάκη Παπαδόπουλου ή του Αλκίνοου Ιωαννίδη σε τραγούδι του Σταύρου Σιόλα ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πληρέστατο. Αντάξιο του τιμώμενου. Με τους στίχους των δεκατριών τραγουδιών, με ενδιαφέροντα κείμενα του Μάνου Ελευθερίου, του Γιώργου Νταλάρα, του Μιχάλη Κουμπιού, του Κώστα Κωτούλα και του Σωτήρη Κακίση. Κι όλα αυτά, ενταγμένα στο ξεχωριστό εικαστικό περιβάλλον της Λιλής Ελευθερίου.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Οι σταθμάρχες", "Σε άδειο θέατρο", "Οι γέροι", "Σαββάτο βράδυ" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μιλάνε" οι στίχοι όλων των τραγουδιών... Ενδεικτικά:

"Τα σύνορα φυλούν σταθμάρχες
σαν κάποιους μετρ ξενοδοχείων.
Μοιάζουν με λήγοντες λαχείων
και με παλιές χαμένες μάχες..."

("Οι σταθμάρχες")


"Παλιές αγάπες αγιασμένες και μικρές
κι άλλες που μείνανε στον κόσμο κολασμένες
σαν καραμέλες μες στο στόμα μας πικρές
μας ταξιδεύουν κάθε βράδυ στοιχειωμένες..."

("Σε άδειο θέατρο")

Music Corner

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Τίτλος CD
"ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΜΕΝΕΙ"
Σειρά: ¶ξιος Λόγος
Εταιρεία: ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ
UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Νταλάρας
Μιχάλης Κουμπιός
Φωτογραφίες
Γιάννης Βελισσαρίδης
Artwork
Αντώνης Καπίρης
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 51:52
4/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

01. Οι σταθμάρχες - Γιώργος Νταλάρας
(μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου)
02. Η πανοπλία που φοράς - Σταύρος Σιόλας (β' φωνή Γιώργος Νταλάρας)
(μουσική: Γιώργος Καζαντζής)
03. Κάπου υπάρχει ένα νησί - Μπάμπης Στόκας
(μουσική: Στέργιος Γαργάλας)
04. Παράσταση θα δώσω - Μιλτιάδης Πασχαλίδης
(μουσική: Νικόλας Κουμπιός)
05. Το κρεβάτι τρίζει - Εένη Τσαλιγοπούλου
(μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος)
06. Σε άδειο θέατρο - Αλκίνοος Ιωαννίδης
(μουσική: Σταύρος Σιόλας)
07. Ένας ζητιάνος στα χρυσά - Γιώργος Νταλάρας
(μουσική: Χρήστος Θηβαίος)
08. Τα τραγούδια που 'χω γράψει - Χρήστος Θηβαίος
(μουσική: Γιώργος Νταλάρας)
09. Στου σπιτιού τη σάλα - Γιώργος Νταλάρας
(μουσική: Διονύσης Τσακνής)
10. Οι γέροι - Σωκράτης Μάλαμας
(μουσική: Σωκράτης Μάλαμας)
11. Μέσα στον ύπνο μου γυρνάς - Κώστας Μακεδόνας
(μουσική: Κώστας Λειβαδάς)
12. Σαββάτο βράδυ - Μελίνα Κανά
(μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
13. Πάντα κάτι μένει - Γιάννης Κούτρας

(μουσική: Γιώργος Ανδρέου)

MC Team ID