"κλικ για μεγέθυνση"
ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ

Music Corner

"Σ' ένα μεγάλο αύριο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της ελληνικής ροκ σκηνής, επιστρέφει με ένα εξαιρετικό album. Oι Ενδελέχεια «γυρίζουν σελίδα» και παρουσιάζουν ένα album με 13 τραγούδια που κάνουν τη διαφορά.
Το γκρουπ πειραματίζεται με νέους ήχους και σύγχρονες μουσικές φόρμες, χωρίς όμως να χάνει το παραμικρό από τη μελωδικότητα και τη δυναμική των προηγούμενων album. Στίχοι καυστικοί, ευαίσθητοι και επίκαιροι συνθέτουν το σκηνικό και την ατμόσφαιρα των τραγουδιών.
Πολλές και σημαντικές συμμετοχές σπουδαίων καλλιτεχνών και σε αυτό το album των Ενδελέχεια. O Σύριος τραγουδιστής NABIL AL SAEG τραγουδάει στ' αραβικά το τραγούδι ΑΜΕΡΙΚΑ εξ' ημισείας με τον Λεοντόπουλο. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συμμετέχει στο μελωδικό «Μικρός που είσαι ουρανέ», ο Στάθης Δρογώσης στο δυναμικό «Όταν όλοι κοιμούνται» και η Μάρθα Φριντζήλα κάνει την έκπληξη του album και τραγουδά το «Υστερόγραφο».
Ξεχωρίζει και η συμμετοχή των μουσικών:
Φώτη Σιώτα : Βιολί, βιόλα, βιολόλυρα
Ανέστη Ντάνη : Κοντραμπάσο
Γιώργου Μακρή : Γκάιντα
Από το album έχει ήδη ξεχωρίσει το τραγούδι «Κάτι τους δένει», αλλά κάθε τραγούδι από τα 13 του album, είναι ξεχωριστό και υπέροχο.
Σ' ένα Μεγάλο Αύριο...
Ένα album πρωτότυπο, μελωδικό και ταυτόχρονα δυναμικό που πρέπει να υπάρχει στις δισκοθήκες μας.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Από τα λίγα συγκροτήματα της ροκ σκηνής των '90ς που αντέχουν ακόμη, οι Ενδελέχεια φαίνεται να έχουν φτάσει μέχρι εδώ με κύριο όπλο την αποφασιστικότητα: παρόλο που το ροκ γενικότερα, και το ελληνικό ροκ πολύ ειδικότερα, περνούν (εμπορικά τουλάχιστον) περίοδο ισχνών αγελάδων σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, οι Ενδελέχεια παραμένουν εδώ ως ...βετεράνοι πλέον, σε μια χώρα που το φαινόμενο δεν συναντάται συχνά.

Και σε αντίθεση με τους γέρικους σκύλους, οι Ενδελέχεια δεν έχουν πρόβλημα με τα νέα κόλπα. Έτσι, ο 10ος δίσκος τους ακούγεται ροκ μεν, πολυσυλλεκτικός δε, με λαϊκές και παραδοσιακές παρεκτροπές εδώ κι εκεί. Τέτοιες προσπάθειες εμπεριέχουν προφανώς ένα ρίσκο: από τη μία δεν είναι παράδοξο το γκρουπ να θέλει να ανανεώσει τον ήχο του αλλά από την άλλη τα πειράματα μπορεί να αποτύχουν ή να αποξενώσουν το υπάρχον κοινό. Και η αλήθεια είναι ότι το "Μικρός που είσαι ουρανέ" με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ή το "Υστερόγραφο" με τη Μάρθα Φριντζήλα που κλείνει το δίσκο σίγουρα δεν θυμίζουν Ενδελέχεια. Το πρώτο μοιάζει περισσότερο με τραγούδι του Μαχαιρίτσα, χωρίς να είναι από τα καλύτερα του, ενώ το δεύτερο κλίνει προς το λαϊκό.

Στο σύνολό του ωστόσο, ο δίσκος δεν θα απογοητεύσει τους οπαδούς του εναλλακτικού ροκ ήχου του γκρουπ καθώς τα ροκ τραγούδια είναι η πλειοψηφία εδώ. Ομολογώ ότι κάποια από τα κομμάτια δεν με συγκίνησαν αλλά υπάρχουν και κάποια τα οποία είναι πραγματικά καλά όπως το "Σ' ένα μεγάλο αύριο" με το σκοτεινό λάτιν ήχο, το βρετανικά μελαγχολικό "Κάτι τους δένει", το punk/ garage του "Αξίζει τον κόπο" ή το φοβερό "Ρίμες" με την έξυπνη χρήση του sample από το Superstition.


HIGHLIGHTS:

... Ωραία ριφάκια, προσεγμένοι στίχοι, αρκετές καλές μελωδίες σε ισορροπία με την ενέργεια ενός ροκ δίσκου. Οι funk επιρροές στο "Ρίμες" χρωστάνε στους Red Hot Chilli Peppers χωρίς να τους αντιγράφουν - θα μπορούσε να ακουστεί όσο και το "Βουτιά από ψηλά" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει φωτογραφίες και στίχους, με αισθητική "αφίσα σε κολώνα" ...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Κάτι τους δένει", "Ρίμες", "Σ' ένα μεγάλο αύριο", "Αξίζει τον κόπο", "Υστερόγραφο", "Εγώ δεν είμαι άνεμος" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Εκεί στην πλώρη μάτια μου χαράζει
Μα στην πρύμνη πέφτει σκοτεινιά πώς γίνεται η φωτιά θα με ρωτήσεις
Μα εγώ δεν έχω άλλες απαντήσεις
Εσύ γεννιέσαι κάθε μέρα
Και περπατάς μες στον αέρα
Εσύ πετάς μες στα όνειρά σου
Και δεν ακούς τα βήματά σου
"...

(στίχοι: Δ.Μητσοτάκης - "Υστερόγραφο")

Music Corner

ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ

Τίτλος CD
"Σ' ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΥΡΙΟ"
Εταιρεία: SONY BMG
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Δημήτρης Μητσοτάκης
Αντώνης Δημητρίου
Αντρέας Βαϊτούδης
Πίνακας εξωφύλλου
Γιώργος Τσεριώνης
Φωτογραφίες
Αναστασία Βουτυροπούλου
Artwork
Μιχάλης Καββαδίας
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 48:13
6/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!


 


Τα τραγούδια του cd

01. Αμέρικα (συμμετέχει ο Ναμπίλ - Γεώργιος Αλ Σαέγ)
02. Κάτι τους δένει
03. Μικρός που είσαι ουρανέ (συμμετέχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
04. Αξίζει τον κόπο
05. Όρκος
06. Σ' ένα μεγάλο αύριο
07. Θυμάμαι και καλύτερες μέρες
08. Όταν όλοι κοιμούνται (συμμετέχει ο Στάθης Δρογώσης)
09. Ρίμες
10. Οι αγάπες δεν είν' απ' ατσάλι
11. Εγώ δεν είμαι άνεμος
12. Κανένας δε μπορεί
13. Υστερόγραφο (τραγουδά η Μάρθα Φριντζήλα) - bonus track

MC Team ID