"κλικ για μεγέθυνση"
ΣΤΕΛΛΑ ΓΑΔΕΔΗ

Music Corner

"Πάντως ήταν νύχτα - Λα πουπέ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Στέλλα Γαδέδη, καταξιωμένη φλαουτίστα και συνθέτις, με πολύ σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό της, παρουσιάζει την έκτη προσωπική της δουλειά. Υπήρξε μόνιμη συνεργάτις του Μάνου Χατζιδάκι και για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με ελληνικές και ξένες ορχήστρες καθώς και με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες μεταξύ των οποίων οι: Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Χρήστου, Αργύρης Κουνάδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Θόδωρος Αντωνίου και Ελένη Καραΐνδρου. Ασχολείται επίσης με το τραγούδι και έχει κυκλοφορήσει τα άλμπουμ "Όταν οι κινηματογράφοι ήταν ακόμα θερινοί και παίζαν στα διαλείμματα τραγούδια", "Σόλο φλάουτο", "Κήποι της νύχτας", "Το βιβλίο της μνήμης", "City 1".
Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια που η Στέλλα Γαδέδη έγραψε για δύο παραστάσεις.
Η παράσταση "Πάντως ήταν νύχτα", σε καλλιτεχνική επιμέλεια Ιουλίτας Ηλιοπούλου, δόθηκε τον Μάρτιο του 2003 στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και ήταν παραγγελία της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται δύο jazz οργανικά και τρία τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου που ερμηνεύουν η Σαβίνα Γιαννάτου, η Αντιγόνη Μπούνα (μία νέα λαϊκή φωνή που αξίζει να την προσέξετε) και η ίδια η Στέλλα Γαδέδη.
Η δεύτερη παράσταση "Λα Πουπέ", είναι ο θεατρικός μονόλογος - μια μαύρη κωμωδία - του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη που σκηνοθετεί και ερμηνεύει η εξαιρετική Άννα Κοκκίνου, ανέβηκε τον Μάιο του 2008 και συνεχίζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία και την τρέχουσα θεατρική περίοδο στο θέατρο Σφενδόνη. Τα τραγούδια είναι σε στίχους του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και αποτελούν μέρος του έργου. "Τ' αστέρι" ερμηνεύει η Ανδριάνα Μπάμπαλη, τη "Φωνή" και τα "Σιρόπια" με το απελευθερωτικό βρισίδι, ερμηνεύει η Ευσταθία και τη "Συγχώρεση" η Δώρα Πετρίδη.
Η μουσική της Στέλλας Γαδέδη, συναρπαστική και πολυμορφική, κινείται με άνεση από την jazz στην electronica και από την pop στο ζεϊμπέκικο.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις μουσικές και τα τραγούδια της εξαιρετικής φλαουτίστας και ενδιαφέρουσας συνθέτριας Στέλλας Γαδέδη για δύο διαφορετικές παραστάσεις: "Πάντως ήταν νύχτα" και "Λα πουπέ". Με ένα υλικό γραμμένο κατά παραγγελία, για συγκεκριμένο σκοπό δηλαδή, που τώρα δοκιμάζει την τύχη του και στη δισκογραφία.

Στο "Πάντως ήταν νύχτα", η Στέλλα Γαδέδη συνθέτει μια μουσική ατμόσφαιρα, χωρίς στεγανά στο ύφος, βασισμένη στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Δύο οργανικά κομμάτια και τρία τραγούδια ερμηνευμένα από τη Σαβίνα Γιαννάτου, την Αντιγόνη Μπούνα (ακούστε πως αποδίδει το λαϊκού ηχοχρώματος τραγούδι "Πλάθοντας άνθη") και τη Στέλλα Γαδέδη, που σε κάνουν να τα προσέξεις και να αφεθείς στον κόσμο τους...

Η ενότητα με τα τραγούδια για το θεατρικό έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη "Λα πουπέ" με την Άννα Κοκκίνου αρχίζει με την Ανδριάνα Μπάμπαλη, που μαζί με την Ευσταθία και τη Δώρα Πετρίδη "σηκώνουν" το ερμηνευτικό βάρος των τεσσάρων τραγουδιών της παράστασης. Ωραίες οι ερμηνείες των κοριτσιών στα συγκεκριμένα κομμάτια, που λειτουργούν άνετα και ως μεμονωμένα τραγούδια, αποδεσμευμένα από τη θεατρική τους αναφορά.

Η συνθετική γραφή της Στέλλας Γαδέδη ξεδιπλώνεται μελωδικά σε όλο το υλικό του άλμπουμ, καλύπτοντας διαφορετικές μουσικές περιοχές. Στα τραγούδια της θα βρείτε από στοιχεία τζαζ ως ζεϊμπέκικο!


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Όπως πρέπει να είναι κάθε συνοδευτικό ένθετο cd. Κατατοπιστικό ως προς το περιεχόμενό του και χρηστικό. Το συγκεκριμένο περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, σημείωμα της Στέλλας Γαδέδη, καθώς και κείμενα με τις υπογραφές του Γιάννη Ρίτσου και του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Βράδυ θαμπό", "Πλάθοντας άνθη", "Τ' αστέρι" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Πλάθοντας άνθη ανώφελα
Λησμόνησα να ζήσω
Πίσω απ' των βιβλίων τα κάγκελα
Φυλάκισα τα ρόδινα
Των ημερών μου πρόσωπα...

(ποίηση: Γιάννης Ρίτσος - "Πλάθοντας άνθη")


Η πιο μεγάλη αρετή
Στον άντρα στη γυναίκα
Το να μπορεί να συγχωρεί
Την πίκρα να τη λησμονεί
Και να κοιτάει πιο πέρα...

(στίχοι: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης - "Συγχώρεση")

Music Corner

ΣΤΕΛΛΑ ΓΑΔΕΔΗ

Τίτλος CD
"ΠΑΝΤΩΣ ΗΤΑΝ ΝΥΧΤΑ -
ΛΑ ΠΟΥΠΕ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Άκης Κατσουπάκης
Στέλλα Γαδέδη
Φωτογραφίες
Μάρω Θωμά
1 CD 10 Tracks
Διάρκεια CD: 34:37
12/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 Τα τραγούδια του cd

ΠΑΝΤΩΣ ΗΤΑΝ ΝΥΧΤΑ
Ποίηση: Γιάννης Ρίτσος
01. Βράδυ θαμπό - Σαβίνα Γιαννάτου
02. Έν' αστέρι βήχει - Οργανικό
03. Πλάθοντας άνθη - Αντιγόνη Μπούνα
04. Κοίταξε πέρα - Οργανικό
05. Ξεχασμένοι ξεχαστήκαμε - Στέλλα Γαδέδη

ΛΑ ΠΟΥΠΕ
Στίχοι: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
06. Τ' αστέρι - Ανδριάνα Μπάμπαλη
07. Συγχώρεση - Δώρα Πετρίδη
08. Η φωνή - Ευσταθία
09. Χωρίς φωνή - Οργανικό
10. Τα σιρόπια - Ευσταθία

MC Team ID