"κλικ για μεγέθυνση"
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Music Corner

"Καμικάζι"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βαγγέλης Γερμανός είναι ένας μαθηματικός του συναισθήματος. Στα τραγούδια του λύνει με ακρίβεια τις εξισώσεις και τους γρίφους που ταλαιπωρούν την ύπαρξή μας. Χωρίς να χάνει την πίστη του στον άνθρωπο και στην αλλαγή προς το καλύτερο, ζωγραφίζει με τελείως προσωπικό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα με εργαλεία του την απλότητα και την αμεσότητα.
Μετά από μια μακρόχρονη περιπλάνηση σε πολλά μουσικά στυλ, ο Βαγγέλης Γερμανός στο νέο του άλμπουμ "Καμικάζι", συναντά τις ρίζες του ελληνικού τραγουδιού, γράφοντας λαϊκά τραγούδια, ζεμπέκικα, χασάπικα, συρτά και τσιφτετέλια, ακολουθώντας τη μεγάλη παράδοση που χάραξαν οι πρωτομάστορες Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου... Στην νέα του αυτή δουλειά πλαισιώνεται από δυο καταξιωμένους φίλους του, τραγουδανθρώπους, τη Γλυκερία και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Η Γλυκερία συμμετέχει με τα τραγούδια "Έλα ήλιε μου" και την γνωστή επιτυχία του Β. Γερμανού "Απόκληρος" και ο Λαυρέντης με τα τραγούδια "Σήκω πάνω Αχιλλέα" και "Καμικάζι".

Ο ίδιος λέει: "Γεννήθηκα μουσικά την εποχή της μεγάλης νεανικής εξέγερσης. ¶ρνηση του πολέμου, χίπις, Μάης του '68, Beatles, Stones, Easy Rider, Woodstock, Μαύροι Πάνθηρες, Φράουλες και αίμα, Νομική, Πολυτεχνείο… Στη συνέχεια το κίνημα χτυπήθηκε, συρρικνώθηκε, εκτονώθηκε, εμπορευματοποιήθηκε. Έμεινε όμως και ζει στην καρδιά και το νου μας, πολιτιστική αξία, ελπίδα και προοπτική. Ταξιδεύοντας, ήρθα σ' επαφή με τις ρίζες μας, ιδίως το ρεμπέτικο, που είναι το δικό μας blues. Οι πόθοι και οι καημοί των ανθρώπων είναι παντού και πάντα ίδιοι. Απλά, εκφράζονται διαφορετικά. Περπάτησα σε ρυθμούς ανατολίτικους και δρόμους ηδονικούς. Μελέτησα τους πρωτομάστορες του σιναφιού μας, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου… Ενσωμάτωσα το μπουζούκι στα τραγούδια μου. Όλα τούτα προϋπήρχαν μέσα μου από τότε που, τρίχρονος, τραγουδούσα στην αυλή του σπιτιού μας, στην Καστέλα του Πειραιά, όπως μου έλεγε η μάνα μου.
Ταξιδευτής και επιστροφεύς λοιπόν, για να τιμήσω την καταγωγή μου, με όλες τις εμπειρίες που γεύτηκα στη διαδρομή.
Πρότεινα στη Γλυκερία να τραγουδήσει τα τραγούδια μου για την αυθεντικότητά της και τη μεγάλη εκφραστική της γκάμα και στον Λαυρέντη γιατί είναι γνήσιος ροκάς, έχει χιούμορ και χαρακτηριστική βραχνή φωνή σαν τους παλιούς ρεμπέτες. Πάνω από όλα όμως επειδή, μέσα στα χρόνια, χαράζουν με συνέπεια το δρόμο τους μέσα στη μεγάλη κοινή μας αγάπη, το Ελληνικό τραγούδι και τέλος γιατί είναι κι οι δυο τους καλοί μου φίλοι.
Στο CD συμμετέχουν δύο νέες τραγουδίστριες, η Ηρώ Σαΐα και η Νόνα Βουδούρη, δύο από τις φωνές που θα ακουστούν πολύ στα χρόνια που έρχονται".


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ο Βαγγέλης Γερμανός δεν νομίζω πως χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Εικοσιπέντε και βάλε χρόνια, αποτελεί σταθερή αξία στην ελληνική μουσική σκηνή, διατηρώντας ένα "χαμηλών τόνων" προφίλ και μία "υψηλού επιπέδου" καλλιτεχνική δημιουργικότητα.

Το «Καμικάζι» είναι ένας λαϊκός δίσκος κατάλληλος να ακουστεί και από τους πιο σκληρούς ...ροκάδες! Φτιαγμένος πάνω στα χνάρια των μεγάλων δημιουργών λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής και αποτέλεσμα χρόνιας μελέτης, κρατάει ως βασικό οδηγό το μπουζούκι, μπλέκοντας το με το κλασσικό πλέον ύφος του Βαγγέλη Γερμανού. Δώδεκα καινούργια τραγούδια γεμάτα ήλιο, θάλασσα, γοργόνες, βάρκες με έκαναν να νοσταλγήσω το καλοκαιράκι, να ονειρευτώ ταξίδια. Κυρίως ευχαριστήθηκα που δεν άκουσα άλλες ερωτικές ιστορίες, ούτε «η κακούργα που με παράτησε», ούτε «συγνώμη, σε θέλω πίσω», ούτε τέτοια σχετικά που δεν θα ταίριαζαν κιόλας. Και όταν αναφερόταν ο έρωτας (βασικό κομμάτι της ζωής είναι κι αυτό), μπλέκονταν γυφτοπούλες, μάγισσες και ένα κορίτσι με μια ζωγραφιά στο στήθος.

Απολαύστε λοιπόν έναν λαϊκό δίσκο από έναν ...επιστήμονα της μουσικής και ... Καλά ταξίδια!


HIGHLIGHTS:

... Οι συμμετοχές του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και της Γλυκερίας ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Σουρεαλιστικές ζωγραφιές δια χειρός Βαγγέλη Γερμανού, οι στίχοι των τραγουδιών καθώς και (απ' τις σπάνιες φορές που βρίσκουμε κάτι τέτοιο σε ένθετο) οι λαϊκοί δρόμοι, πάνω στους οποίους είναι γραμμένο το κάθε τραγούδι. Επίσης ένα γλωσσάρι για τις άγνωστες λέξεις!

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Ρίξε Μάρκο μια γλυκιά πενιά", "Δε χωράω πουθενά", "Η πλεονεξία"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Ρίξε Μάρκο μια γλυκιά πενιά
Στ' όνειρο να ανοίξουμε πανιά
Μες στον κόσμο αυτό το σκοτεινό
Ρίξε λίγο φως αληθινό
"...

(στίχοι: Βαγγέλης Γερμανός - "Ρίξε Μάρκο μια γλυκιά πενιά")

Music Corner

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τίτλος CD
"ΚΑΜΙΚΑΖΙ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Βαγγέλης Γερμανός
Ζωγραφιές
Βαγγέλης Γερμανός
Φωτογραφία
Xenofon
Artwork
Kim Hoffnagle
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 44:22
1/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

01. Ρίξε Μάρκο μια γλυκιά πενιά (με την Η. Σαΐα)
02.
Ο ψαράς και η γοργόνα
03. Ταξιδιάρικο πουλί (με τη Ν. Βουδούρη)
04. Καμικάζι (με τον Λ. Μαχαιρίτσα)
05. Μάσες, ξάπλες, φούμες (με την Η. Σαΐα)
06. Έλα ήλιε μου (με τη Γλυκερία)
07. Σήκω πάνω Αχιλλέα (με τον Λ. Μαχαιρίτσα)
08. Δε χωράω πουθενά (με την Η. Σαΐα)
09. Σ' ένα σοκάκι του Ψυρρή (με την Η. Σαΐα)
10. Η πλεονεξία
11. Αρχάγγελος με το σπαθί (με τη Ν. Βουδούρη)
12. Το κορίτσι που αγαπαώ
13. Ο απόκληρος (με τη Γλυκερία)


MC Team ID