"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΛΥΚΕΡΙΑ

Music Corner

"Τα θεμέλιά μου στα βουνά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Legend έχει τη χαρά να παρουσιάζει το διπλό cd "Τα θεμέλιά μου στα βουνά", ένα απάνθισμα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνευμένα από μια σπουδαία τραγουδίστρια, τη Γλυκερία.
37 ζεϊμπέκικα, απτάλικα, χασάπικα και ασίκικα, τραγούδια-αναφορές στη συλλογική μας μνήμη ή όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης "ένα σύγχρονο σπονδυλωτό "χορικό" με κορυφαία την Γλυκερία και με "υμνωδούς" μια πλειάδα από τους σύγχρονους βάρδους του ελληνικού λαού".
Βασισμένος στον στίχο του Ελύτη από το ¶ξιον Εστί "Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους - και πάνω τους η μνήμη καίει - άκαυτη βάτος" ο τίτλος του cd, το οποίο χρειάστηκε ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.
Ο λόγος των κορυφαίων μας ποιητών ενδεδυμένος τη μουσική του μοναδικού Μίκη σε τραγούδια που, όπως αναφέρει η Γλυκερία, έχουν "βαθιές ρίζες που φτάνουν στο κέντρο της ύπαρξής μας, που τρέφονται από την ουσία της ζωής και ανθίζουν και καρπίζουν, για να ανυψώσουν το πνεύμα, να ευφράνουν την καρδιά και να τέρψουν τις αισθήσεις".
Μέρα Μαγιού, ¶πονες Εξουσίες, Σαββατόβραδο, Στράτα τη στράτα, Κάποτε θα 'ρθουν, Δραπετσώνα, Επιτύμβιο και πολλά ακόμη τραγούδια-στυλοβάτες της λαϊκής μας μουσικής.
Στο διπλό cd "Τα θεμέλιά μου στα βουνά" συμμετέχουν ο Πασχάλης Τερζής (Στα περιβόλια, Βροχή, Δραπετσώνα), ο Δημήτρης Μπάσης (Μπήκε ο Χάρος στο κελί, Το όνειρο), αλλά και ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος τραγουδάει με τη Γλυκερία το "Έχω μια αγάπη".


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης τοποθετεί τις ερμηνείες της Γλυκερίας στα τραγούδια του δίσκου "Τα θεμέλιά μου στα βουνά" δίπλα σ' αυτές του Γρηγόρη Μπιθικώτση και του Στέλιου Καζαντζίδη και όταν, όπως υποστηρίζει, "αυτή τη σύγκριση την κάνω με πλήρη συναίσθηση της σημασίας και της ευθύνης των λόγων μου", τι παραπάνω να σχολιάσει κανείς; Κι όταν επισημαίνει "ότι στη φωνή και την ερμηνεία της Γλυκερίας αυτά τα τραγούδια, που τα θεωρώ από τα πιο ωραία και τα πιο δύσκολα που έχω γράψει, βρήκαν τον ιδανικό ερμηνευτή τους", τι άλλο απομένει να πούμε; Κι επίσης, όταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, που γνωρίζει όσο λίγοι και το Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του, δηλώνει "μαγεμένος" από το αποτέλεσμα και μιλά για μια "τόσο ώριμη, τόσο βαθειά ποτισμένη από την μουσική και το λόγο, τόσο μεγάλη τραγουδίστρια", τι χρειάζεται να συμπληρώσουμε εμείς;

Μπράβο στη Γλυκερία. Που καταπιάστηκε με τα δύσκολα. Που δε φοβήθηκε τη σύγκριση με τους πρώτους διδάξαντες. Που τόλμησε να "πει" αυτά τα τραγούδια με τις "βαθιές ρίζες" στο χρόνο και στο DNA των Ελλήνων και με το δικό τους πολύτιμο ειδικό βάρος. Που κατέθεσε στις ερμηνείες της την αλήθεια της ψυχής της και το μεγαλείο της φωνής της.

Μπράβο της. Που ξέφυγε από έναν ερμηνευτικό εαυτό συνδεδεμένο τα τελευταία χρόνια με τραγούδια κατώτερα του ταλέντου της και των φωνητικών της δυνατοτήτων. Σαν έτοιμη από καιρό, στην πιο ώριμη στιγμή της, καταθέτει στα τραγούδια του Μίκη ένα δείγμα φωνής αξεπέραστο ("απόλυτο" το χαρακτηρίζει ο Λ. Παπαδόπουλος), που θα αποτελέσει παρακαταθήκη και μέτρο για τους επόμενους.

Στο δίσκο "Τα θεμέλιά μου στα βουνά" συμμετέχουν ο Πασχάλης Τερζής ("εύχομαι να έρθει η μέρα που θα ολοκληρωθεί μια συνεργασία που την ονειρευόμαστε και την σχεδιάζουμε εδώ και πολλά χρόνια", γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης), ο Δημήτρης Μπάσης και ο Γιώργος Νταλάρας. Μαζί τους, η "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης" συμπράττει στο άρτιο αποτέλεσμα, κάνοντας υπερήφανο το δημιουργό της.


HIGHLIGHTS:

... Ζεϊμπέκικα, απτάλικα, χασάπικα και ασίκικα, τραγούδια του μέγιστου Μίκη Θεοδωράκη, που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο μουσικό μας πολιτισμό και στις καρδιές των Ελλήνων ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Όπως αξίζει σε μια τέτοια έκδοση. Πέρα από τα ενδιαφέροντα κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη, του Λευτέρη Παπαδόπουλου και της Γλυκερίας, υπάρχουν οι στίχοι όλων των τραγουδιών, μαζί με αναφορά στους δίσκους από τους οποίους προέρχονται. Αν μνημονεύονταν και οι πρώτοι ερμηνευτές, δε θα έλειπε τίποτα.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:

"Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν", "Σαββατόβραδο", "Στράτα τη στράτα", "¶γγελος δραπέτης", "Βραδιάζει", "Χωρίς φεγγάρια", "Έχω μια αγάπη", "Βροχή", "Μέρα Μαγιού" ...

Αλλά, όταν έχεις ένα τέτοιο υλικό και μάλιστα ερμηνευμένο με τέτοιο εξαιρετικό τρόπο δεν επιτρέπεται να ξεχωρίσεις κανένα τραγούδι. Τα ακούς όλα και αφήνεσαι στην αλήθεια τους...


ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Τι να απομονώσεις από τραγούδια ένα κι ένα, που έχουν τις υπογραφές μεγάλων ποιητών και στιχουργών μας; Θέλετε μερικά ονόματα; Ρίτσος, Λειβαδίτης, Γκάτσος, Παπαδόπουλος, Ελευθερίου, Τριπολίτης... Κρατώ ενδεικτικά - και όχι αξιολογικά - το "Κάποτε θα 'ρθουν":

"Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν, σ' αγαπούν
και πως σε θένε.

Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε" ...


(στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος - "Κάποτε θα 'ρθουν")

Music Corner

ΓΛΥΚΕΡΙΑ

Τίτλος CD
"ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: Διπλό CD

Διεύθ. Παραγωγής
Στέλιος Φωτιάδης
Φωτογραφίες
Χάρης Μπίλιος
Τάσος Βρεττός
2 CD 37 Tracks
Διάρκεια
CD1: 69:08
CD2: 74:52
10/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

CD1
01. Κάποτε θα 'ρθουν (Λευτέρης Παπαδόπουλος)
02. Κοίτα με στα μάτια (Μιχάλης Γκανάς)
03. Σαββατόβραδο (Τάσος Λειβαδίτης)
04. Σε ποιο βουνό (Χρήστος Κολοκοτρώνης)
05. Στην Ανατολή (Μίκης Θεοδωράκης)
06. Στα περβόλια (Μίκης Θεοδωράκης) – Πασχάλης Τερζής
07. Στράτα τη στράτα (Νίκος Γκάτσος)
08. ¶γγελος δραπέτης (Λευτέρης Παπαδόπουλος)
09. Η πόρτα μου ανοιχτή (Μάνος Ελευθερίου)
10. Μπήκε ο Χάρος στο κελί (Λευτέρης Παπαδόπουλος) – Δημήτρης Μπάσης
11. Μια φυλακή (Μίκης Θεοδωράκης)
12. Βραδιάζει (Δημήτρης Χριστοδούλου)
13. Χωρίς φεγγάρια (Κώστας Τριπολίτης)
14. Έχω μια αγάπη (Τάσος Λειβαδίτης) – Γλυκερία, Γιώργος Νταλάρας
15. Μες στην ταβέρνα (Μίκης Θεοδωράκης)
16. Βροχή (Λευτέρης Παπαδόπουλος) – Πασχάλης Τερζής
17. ¶πονες εξουσίες (Μιχάλης Κακογιάννης)

CD2
01. Μέρα Μαγιού (Γιάννης Ρίτσος)
02. Το γεράκι (Λευτέρης Παπαδόπουλος)
03. Αγάπη δίχως άκρη (Νίκος Γκάτσος)
04. Βάρδια (Λευτέρης Παπαδόπουλος)
05. Θα ρίξω πέτρα στη ζωή (Νίκος Γκάτσος)
06. Το ταξίδι (Μίκης Θεοδωράκης)
07. Δραπετσώνα (Τάσος Λειβαδίτης) – Πασχάλης Τερζής
08. Μια νυχτερίδα στη σκεπή (Μάνος Ελευθερίου)
09. Στο έρημο λιμάνι (Χρήστος Κολοκοτρώνης)
10. Ο ουρανός είναι κλειστός (Ερρίκος Θαλασσινός)
11. Μέσα σε κήπο κάθισα (Μάνος Ελευθερίου)
12. Τα παραθύρια ορθάνοιχτα (Μιχάλης Κακογιάννης)
13. Τη ζωή μου έχω χάσει (Κώστας Τριπολίτης)
14. Και δε μίλησε κανείς (Γιάννης Καλαμίτσης)
15. Μάνα, το μάννα τ' ουρανού (Μάνος Ελευθερίου)
16. Επιτύμβιο (Γιάννης Ρίτσος)
17. Βογγά το κάστρο τ' Αναπλιού (Βαγγέλης Γκούφας)
18. Το όνειρο (Μίκης Θεοδωράκης) – Δημήτρης Μπάσης
19. Είν' ο καημός μου ένα πουλί (Ερρίκος Θαλασσινός)

MC Team ID