"κλικ για μεγέθυνση"
INCOGNIA

Music Corner

Εναλλακτική μουσική
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Incognia"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Incognia, δηλαδή ο Αντώνης Βαλσάμης, ο Κώστας Κοκολάκης, ο Χρήστος Μοδές και ο Κωνσταντίνος
Τζήμας, συναντήθηκαν το 2003 ως μία σχολική παρέα που είχαν κοινό σημείο την ενασχόληση με την μουσική. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει με την φρέσκια μουσική τους άποψη να πείσουν ανθρώπους που έχουν σφραγίσει την ελληνική μουσική πραγματικότητα ότι αξίζουν μια ευκαιρία να διεκδικήσουν το δικό τους χώρο και να παρουσιάσουν τη μουσική τους πρόταση.
Αυτοί είναι ο Μάνος Ξυδούς που τους εμπιστεύτηκε το τραγούδι «Χρειάζομαι αγάπη», το συγκρότημα «Ρόδες», με το οποίο έκαναν κοινές εμφανίσεις, αλλά και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη που τραγούδησε μαζί τους.
Αν και ο μέσος όρος ηλικίας τους δεν ξεπερνά τα 20 χρόνια, οι Incognia κυκλοφορούν από τη Virus Music και το Studio PAZL το πρώτο τους cd με 11 τραγούδια που χαρακτηρίζονται από πρωτότυπο νεανικό ήχο.
Ακούστε το τραγούδι «Ο τελευταίος χορός του σχολείου» και ανακαλύψτε ένα γκρουπ που πραγματικά αξίζει την προσοχή μας!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Θα χαρακτηρίσω αυτή τη δουλειά ενδιαφέρουσα, αν και έχει και τις αδυναμίες της. Όταν όμως βλέπεις νέα παιδιά να έχουν τη δική τους μουσική άποψη και να παράγουν μουσική χωρίς να αντιγράφουν ή να μιμούνται, δεν μπορείς παρά να τους δώσεις τον απαραίτητο χρόνο αλλά και τη προσοχή που χρειάζονται για να προχωρήσουν.

Οι Incognia ανακατεύουν διάφορα μουσικά ύφη προκειμένου να μας δώσουν το πρώτο τους δισκογραφικό δείγμα. Στο cd αυτό η rock συναντά τη pop αλλά και τη hip hop, με το τελικό αποτέλεσμα να μη μπορείς να το χαρακτηρίσεις με ασφάλεια προς τα που γέρνει περισσότερο. Δυναμικές συνθέσεις, με πολύ μπάσο και ηλεκτρικές κιθάρες που αντικατοπτρίζουν το "αίμα που βράζει" στις φλέβες των νεαρών μελών του group, ανακατεύονται με πολλές στιγμές που κυριαρχεί η rap και ο ήχος στρέφεται προς την r'n'b. Αν και αυτή η μίξη αγριεμένων rock ήχων με hip hop και scratches γίνεται πετυχημένα, ωστόσο μοιραία δημιουργεί και μια κρίση ταυτότητας για το group. Ο ακροατής κάπου μπερδεύεται καθώς για να ακούσεις ολοκληρωμένο το album θα πρέπει η διάθεσή σου να αλλάζει συνεχώς από το ένα στυλ στο άλλο. Στιχουργικά επίσης χρειάζεται αρκετή βελτίωση.

Ο Μάνος Ξυδούς εμπιστεύεται στους Incognia το τραγούδι του "χρειάζομαι αγάπη", ένα από τα καλύτερα του cd που μάλιστα αν δεν διαβάζαμε το όνομά του ως συνθέτη, δύσκολα θα πιστεύαμε πως αυτό το κομμάτι είναι δημιουργία δική του (ξεφεύγει πολύ από το ύφος του, αλλά σ' αυτό έχει συντελέσει και η ιδιαίτερη ενορχήστρωση). Η Ζίνα Αρβανιτίδη των Βωξ συμμετέχει ερμηνευτικά και ενορχηστρωτικά στο "τόσα καλοκαίρια", ένα ακόμα ιδιαίτερο τραγούδι που περιπλανιέται ανάμεσα στην r'n'b και στη rock. Τέλος ο Δημήτρης Κοττάκης συμπληρώνει τις συμμετοχές με την ερμηνευτική του (και στιχουργική) παρουσία στο "πάντα εδώ".
Η πιο ενεργή συμμετοχή ωστόσο ανήκει στον Δημήτρη Καρρά (των Βωξ) που πέρα από μουσική και στίχους σε πολλά τραγούδια, ανέλαβε και τη παραγωγή του cd.

Μια καλή εναλλακτική πρόταση που όμως χρειάζεται βελτιώσεις στη συνέχεια... Και φυσικά ευχόμαστε να υπάρχει ...συνέχεια γι' αυτό το group!


HIGHLIGHTS:

... Το τραγούδι "περιμένω" ξεχωρίζει και σου δίνει αμέσως μια πολύ καλή εικόνα για το group. Στα highlights φυσικά και το ιδιαίτερο ύφος των Incognia ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
8σέλιδο και ελλιπέστατο. Δεν υπάρχουν στίχοι τραγουδιών, δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τους συντελεστές κάθε τραγουδιού (πχ ποιος ενορχήστρωσε κάθε κομμάτι), δεν υπάρχει ούτε κάποιο σημείωμα που να μας συστήνει κάπως τους άγνωστους Incognia. Σχεδιαστικά έχει γίνει καλή δουλειά, ενώ σίγουρα πρωτότυπο είναι και το εξώφυλλο.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Περιμένω", "Χρειάζομαι αγάπη", "Τόσα καλοκαίρια" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Χαμένος ξανά μέσα στις άδειες μου σκέψεις
κάθε μου όνειρο περιφρονώ
ήταν σαν ψέμα κρυμένο πίσω από τις λέξεις
αυτό που δεν μπόρεσα να αισθανθώ
μέσα στο σώμα σου η φωνή μου κλεισμένη
ψάχνει τα χείλη σου ν' αναστηθεί
μου είπες μη κλάψεις να με περιμένεις
στα δάκρυά μου όμως κρύβεσαι εσύ...

Περιμένω, μία ακόμη φορά
επιμένω να σου λέω ξανά
πως πεθαίνω
πεθαίνω για μία στιγμή.
Περιμένω, μία ακόμη φορά
επιμένω να σου λέω ξανά
πως πεθαίνω
θέλω να 'μαστε πάντα μαζί"...

(στίχοι: Μαρία Κομνηνάκα / Κώστας Κοκολάκης - "Περιμένω")

Music Corner

INCOGNIA

Τίτλος CD
"INCOGNIA"
Εταιρεία: VIRUS MUSIC
Είδος: CD

Υπεύθ. Παραγωγής
Δημήτρης Καρράς
Επιμέλεια
Βαγγέλης Καραπέτρος
Οργάνωση
Νέλλη Ξυδούς
Ενορχήστρωση
Βαγγέλης Καραπέτρος
Incognia
Ζίνα Αρβανιτίδη
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 39:56
7/2008 ©

 

 

 
Οι Incognia είναι οι:
Αντώνης Βαλσάμης
Κώστας Κοκολάκης
Χρήστος Μοδές
Κωνσταντίνος Τζήμας

 

 


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Φιάσκο (intro)
02. Περιμένω
03. Ο τελευταίος χορός του σχολείου
04. Χρειάζομαι αγάπη
05. Σαν άγγελος
06. Τόσα καλοκαίρια (συμμετέχει η Ζίνα Αρβανιτίδη)
07. Φταίνε οι στιγμές
08. Ο φυγάς
09. Τα πρώτα σου βήματα
10. Πάντα εδώ (συμμετέχει ο Δημήτρης Κοττάκης)
11. Τρεις ευχές

MC Team ID