"κλικ για μεγέθυνση"
ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ

Music Corner

Έντεχνα λαϊκά
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Χαμένα όνειρα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Χαμένα Όνειρα" ονομάζεται το πρώτο single των Ηθικόν Ακμαιότατον, του νέου γκρουπ της Warner Music Greece ή αλλιώς των Κώστα Καραγκιοζίδη, Δημήτρη Ζαράρη και Γιώργου Καβακλιλή. Τρεις εξαιρετικοί μουσικοί, παιδιά Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, που η κοινή τους καταγωγή και το πάθος τους για τη μουσική τους ένωσε με μια πολύτιμη φιλία ετών που εξελίχθηκε και σε καλλιτεχνική δράση. Κοινός τόπος, η αγάπη τους για την ελληνική μουσική, από όπου αντλούν έμπνευση: Παραδοσιακά, λαϊκά και ρεμπέτικο τραγούδι, μπλέκουν με πιο μοντέρνα στοιχεία, και πάντα με φόντο την ουσιαστική και σε βάθος παιδεία των τριών μουσικών.

"Μεγαλώσαμε και οι τρεις μας στη Γερμανία, όπου η ελληνική παράδοση και η μουσική έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανατροφή μας", λένε οι ίδιοι και συνεχίζουν: "Ως μετανάστες, ζήσαμε χρόνια έντονης νοσταλγίας, μας έλειπε η Ελλάδα, την γνωρίζαμε μόνο από τα καλοκαίρια μας εκεί, αλλά αυτό που μας έφερνε πάντα κοντά της ήταν η μουσική και γενικά η ελληνική παράδοση. Ασχοληθήκαμε λοιπόν πολύ με την παραδοσιακή μουσική μας, και την γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά. Από τη Θράκη, την Κρήτη και τη Μακεδονία, μέχρι και τον Πόντο. Αυτό ήταν ίσως και το μεγαλύτερο σχολείο για εμάς. Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Και εκεί κρύβονται και οι λαϊκές μας ρίζες. Αποφασίσαμε κάποια στιγμή να συνεχίσουμε την καριέρα μας ως ένα γνήσια λαϊκό συγκρότημα, γιατί έτσι μας αγάπησε ο κόσμος. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πια λαϊκά συγκροτήματα στην Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι που γράφουμε και παίζουμε λαϊκή μουσική, με το δικό μας τρόπο, αφού παντρεύουμε την ελληνική παράδοση με πιο δυτικούς ήχους και μοντέρνες ενορχηστρώσεις, έτσι ώστε να φέρουμε τη μουσική μας πιο κοντά στους ξένους ακροατές"...

Οι Ηθικόν Ακμαιότατον άλλωστε μετρούν πολλά χρόνια στη σκηνή και "το δρόμο". Στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως στην Ελβετία, έχουν εδώ και χρόνια ένα μεγάλο και πιστό κοινό, που το απέκτησαν πραγματοποιώντας εκατοντάδες συναυλιών. "Πιστεύουμε ότι καταφέραμε να αλλάξουμε προς το θετικότερο την εικόνα που είχαν οι ξένοι για την ελληνική μουσική, τουλάχιστον στη Γερμανία και την Ελβετία. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι νόμιζαν πως ελληνική μουσική είναι μόνο ο Ζορμπάς και το συρτάκι. Είναι τιμή μας να συστήνουμε σε αυτό το κοινό το ρεμπέτικο, την ποντιακή ή την κρητική μουσική, αλλά και την πιο σύγχρονη εκδοχή του λαϊκού τραγουδιού. Άλλωστε, μέσα στα χρόνια ανακαλύψαμε πως δεν έχουμε μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Μας αρέσει το λαϊκό αλλά και το παραδοσιακό τραγούδι, μας αρέσει όμως και το rock. Και άποψή μας είναι πως δεν πρέπει να βάζουμε αυστηρές ταμπέλες και μουσικά σύνορα στους καλλιτέχνες"...

Ούτε όμως και γεωγραφικά σύνορα. Οι Ηθικόν Ακμαιότατον, ωθούμενοι από την επιθυμία τους να βρεθούν κάποτε στην Ελλάδα, άδραξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε μέσω του MY STAGE, του πρώτου on-line διαγωνισμού που έγινε ποτέ για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών στη χώρα. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 2007 και οι ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ συμμετείχαν με δικά τους τραγούδια, πετυχαίνοντας μια θέση στην τελική τριάδα των νικητών και ένα δισκογραφικό συμβόλαιο.

Το πρώτο τους άλμπουμ στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2008, και τα Χαμένα Όνειρα είναι το πρώτο single, που περιέχει το ομότιτλο τραγούδι, των Χρήστου Παπαδόπουλου και Ελένης Πανταζή, αλλά και μια σύγχρονη, hip-hop διασκευή-έκπληξη, στο παραδοσιακό "40 Μήλα Κόκκινα"!

Στο παρελθόν, οι Ηθικόν Ακμαιότατον έχουν κυκλοφορήσει άλλα δύο άλμπουμ, εκτός Ελλάδας: "Τι θα παίξουμε", το 2002, με γνωστά ελληνικά τραγούδια σε ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις και το "Crossover", με επίσης γνωστά ελληνικά τραγούδια, σε live και στούντιο εκτελέσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους Ηθικόν Ακμαιότατον:
** Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 1998 (φέτος γιορτάζουν τα 10α γενέθλιά τους!)
** Είναι από τα πιο δημοφιλή γκρουπ στο YouTube, με περισσότερα από 1.200.000 video views!
** Είναι το πιο γνωστό ελληνικό γκρουπ σε Γερμανία και Ελβετία, με ιδιαίτερη απήχηση στο Ποντιακό κοινό
** Έχουν δώσει συναυλίες σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχουν εμφανιστεί στα μεγαλύτερα club της Γερμανίας και της Ελβετίας
** Ο Κώστας Καραγκιοζίδης έχει ήδη πετυχημένη καριέρα παραγωγού σε Γερμανία και Η.Π.Α.
** Οι τρεις τους είναι στενοί φίλοι για περισσότερα από 15 χρόνια...


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Το παρόν cd single έχει ένα στόχο. Μια πρώτη γνωριμία με ένα νέο στην ελληνική δισκογραφία group, ονόματι "Ηθικόν Ακμαιότατον", που κατά το Φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει ουσιαστικά τη πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά. Το cd single "Χαμένα όνειρα" αποτελεί έναν προπομπό του album και μια ..."φωτοτυπία ταυτότητας" του ύφους που πρόκειται να ακολουθήσει το τριμελές group που μας έρχεται από τη Γερμανία. Τη πραγματική του ταυτότητα θα μας την αποκαλύψει σε λίγους μήνες...

Στο συγκεκριμένο δισκάκι έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μόνο δύο τραγούδια και φυσικά με αυτό το υλικό δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο αυτό που μου έμεινε είναι πως έχουμε να κάνουμε με φρέσκιες ενορχηστρωτικές ιδέες και μια πρόταση έξω από τα συνηθισμένα. Στο πρώτο track ακούμε διασκευασμένη μια παραδοσιακή δημιουργία με ρίζες από τον Πόντο, τα "40 μήλα κόκκινα". Το remix θα το χαρακτήριζα ακραίο αλλά και απόλυτα επιτυχημένο! Ακραίο γιατί έχει αποκτήσει πολύ beat και συνδυάζει μέχρι και ...rap (ανέλαβε το ραπάρισμα ο Easy K) και επιτυχημένο γιατί παρά την ολική μεταμόρφωσή του, το κομμάτι δεν έχει χάσει τα αυθεντικά του στοιχεία, αφού και η ποντιακή λύρα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμπνευσμένη ενορχήστρωση αλλά και η ερμηνεία προκύπτει από μια αυθεντική παραδοσιακή φωνή, με τη χαρακτηριστική χροιά και προφορά. Απόδειξη βεβαίως ότι το group έχει ασχοληθεί σημαντικά στο παρελθόν με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, όπως αναγράφεται και στο παραπάνω δελτίο τύπου.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, γνωστός από τα "Παιδιά από τη Πάτρα", έχει γράψει το άλλο τραγούδι του cd single, σε στίχους της Ελένης Πανταζή. Πρόκειται για τα "χαμένα όνειρα", απ' όπου προέκυψε και ο τίτλος του single. Ένα πολύ καλό έντεχνο λαϊκό τραγούδι με πολύ όμορφο στίχο, που αποτελεί δυνατή βάση για να στηριχθεί η συνέχεια των "Ηθικόν Ακμαιότατον". Εδώ η ενορχήστρωση δεν ακολουθεί ακραίες τακτικές, θα τη χαρακτήριζα περισσότερο συμβατική, αλλά και πάλι πολύ πλούσια με πολλά φυσικά όργανα. Ένα τραγούδι που σέβεται το καλό λαϊκό τραγούδι.

Ένα σοβαρό ξεκίνημα για τους Ηθικόν Ακμαιότατον, που δείχνουν πως έχουν πράγματα να προσφέρουν στο χώρο. Ας περιμένουμε και την ολοκληρωμένη τους δουλειά για να σχηματίσουμε πιο εμπεριστατωμένη άποψη, αλλά το πρώτο δείγμα είναι σαφώς, απόλυτα θετικό!


HIGHLIGHTS:

... Η τελική μορφή που έδωσε το group στα "40 μήλα κόκκινα" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ωραίες οι φωτογραφίες, αλλά ένθετο ουσιαστικά δεν υπάρχει. Φυσικά ούτε και οι στίχοι...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Και τα δύο τραγούδια είναι πολύ καλά ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Για τα χαμένα όνειρα
που ξέχασες να ζήσεις
θα σου φυλάξω δάκρυα
κι ένα γλυκό φιλί
κι όταν στον ύπνο σου ξανά
τα δεις κι επιθυμήσεις
θα σου τα στείλω με βροχή
λίγο πριν την αυγή...

Με τα καράβια που περνούν
όνειρα θα σου στείλω
για να 'χεις πάντα συντροφιά
τη σκέψη μου εσύ
κι αν σου χαρίσω μια ζωή
τίποτα δεν σου παίρνω
κι εγώ φτιάχνω τα όνειρα
κι εσύ μόνο βροχή"...

(στίχοι: Ελένη Πανταζή - "Χαμένα όνειρα")

Music Corner

ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ

Τίτλος CD
"ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ"
Εταιρεία: WARNER
Είδος: CD Single

Ενορχήστρωση
Κώστας Καραγκιοζίδης
1 CD 2 Tracks
Διάρκεια CD: 8:35
6/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

Οι Ηθικόν Ακμαιότατον, είναι οι:
Κώστας Καραγκιοζίδης
Δημήτρης Ζαράρης
Γιώργος Καβακλιλής

 


Τα τραγούδια του cd

01. 40 μήλα κόκκινα (συμμετέχει ο Easy K)
02. Χαμένα όνειρα

MC Team ID