"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ

Music Corner

"Και πάλι παιδί"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γιάννης Κότσιρας είναι και πάλι εδώ...
«Και πάλι παιδί» το καινούριο του album, που έκανε ήδη την διαφορά 2 μήνες πριν την κυκλοφορία του. Με προάγγελο του album το «Κάνε τον χειμώνα καλοκαίρι», ο Γιάννης Κότσιρας πετυχαίνει να δώσει την μουσική ταυτότητα του καλοκαιριού που πέρασε και να καρφωθεί στις πρώτες θέσεις του National Airplay Chart, κάνοντας μια από τις μεγαλύτερες ραδιοφωνικές επιτυχίες των τελευταίων μηνών.
Και έπεται συνέχεια, γιατί το καινούριο του album είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε από έναν τραγουδιστή σαν τον Γιάννη Κότσιρα. Από το ξεκίνημα της δισκογραφικής του πορείας μέχρι σήμερα, με μοναδική εξαίρεση το προηγούμενο album του, ο Γιάννης Κότσιρας, έχει ηχογραφήσει albums δημιουργών, συνεργαζόμενος κάθε φορά με έναν ή δύο συνθέτες και στιχουργούς. Έτσι και στο «και πάλι παιδί». Συνεργάζεται με έναν συνθέτη, τον Γιάννη Κωνσταντινίδη, τον οποίο ουσιαστικά μας προτείνει, ως νέο δημιουργό σε ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά και έναν στιχουργό, τον Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος πια δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού έχει ταυτίσει το όνομα του με μια σειρά μεγάλων επιτυχιών τα τελευταία χρόνια.
Σε δύο τραγούδια έχει γράψει την μουσική ο Γιάννης Κότσιρας και σε δύο τους στίχους.
Κάθε album έχει την δική του ιστορία. Περισσότερο ή λιγότερο γοητευτική. Το «Και πάλι παιδί» κρύβει από πίσω του μια καθημερινή ιστορία, αυτήν που γράφουν οι παρέες και οι καλές προθέσεις. Από την επιλογή των μουσικών και το γράψιμο των στίχων, μέχρι την ηχογράφηση του album, τις ενορχηστρώσεις, αλλά και το εικαστικό της έκδοσης, πίσω από κάθε στάδιο, κρύβεται μια παρέα. Πολλές φορές η ίδια παρέα. Ο Γιάννης Κότσιρας επιμελήθηκε ο ίδιος την παραγωγή, δούλεψε μαζί με τον Γιάννη Κωνσταντινίδη τις ενορχηστρώσεις, τα τραγούδια συζητήθηκαν, άλλαξαν, άλλα προστέθηκαν και άλλα αφαιρέθηκαν σε συνεργασία με τους 2 δημιουργούς του δίσκου, ενώ τέλος το artwork και γενικά η έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας, φροντίστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι η φιλικότερη δυνατή στο περιβάλλον. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί και την συλλεκτική εκδοχή του album, το οποίο κυκλοφορεί και σε jewel box.
Ο Γιάννης Κότσιρας επιστρέφει, μας προτείνει νέο ήχο και ένα δίσκο γεμάτο επιτυχίες.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

"Τι σχέση έχει το Κάνε το χειμώνα καλοκαίρι με το Τσιγάρο" γκρίνιαξε πρόσφατα ένας φίλος για την καινούρια δουλειά του Γιάννη Κότσιρα. Δεν τον αδικώ: ο προάγγελος του δίσκου αυτού ήταν ένα μάλλον απογοητευτικό κομμάτι που έδωσε την εντύπωση ότι ο μόνος στόχος για την κυκλοφορία του ήταν να προλάβει το καλοκαιρινό κλίμα και την αντίστοιχη αγορά.

Ακούγοντας ολόκληρο τον δίσκο, μπορεί κάποιος να αναθαρρήσει από το γεγονός ότι τα περισσότερα τραγούδια είναι σαφώς ανώτερα του προαναφερόμενου, το οποίο προσπαθεί να αποπνεύσει έναν αέρα αισοδοξίας και ένα μήνυμα ότι το καλοκαίρι είναι μέσα στο μυαλό μας ...και τρώει εντυπωσιακά τα μούτρα του στην προσπάθεια.

Λέγαμε όμως για τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου: τη μουσική έχει επιλμεληθεί σχεδόν αποκλειστικά ένας νέος δημιουργός, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, μια αρκετά τολμηρή κίνηση από πλευράς ενός φτασμένου καλλιτέχνη όπως ο Γιάννης Κότσιρας. Ο Κωνσταντινίδης δίνει αρκετή ποπ διάθεση στο δίσκο καθώς τα λαϊκά στοιχεία είναι λίγα (κυρίως στο "Χωρίς κανένα φίλο" και στο "Δέντρα-φύλλα") στοχεύει κυρίως στο καλό ρεφραίν. Π.χ. το ροκ ρεφραίν του "Ο ήρωας σου" δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το άκουγα σε ένα δίσκο των Oasis (μια παρομείωση που δεν πίστευα ότι θα έκανα ποτέ!).

Δείχνει αυτή η κατεύθυνση ότι ο Γιάννης Κότσιρας επαναπαύεται; Δεν το πιστεύω γιατί δεν πιστεύω ότι η ανησυχία πρέπει να είναι απαραίτητα η αναζήτηση του καινούριου αλλά η αναζήτηση του καλού και πάνω σε αυτό πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η προσπάθεια. Και η ετυμηγορία είναι μάλλον μπερδεμένη: κάποια τραγούδια είναι καλά αλλά τα περισσότερα ακούγονται απλώς ευχάριστα χωρίς να σε ωθούν να ξαναβγάλεις το CD από τη θήκη του. Οι στίχοι είναι κυρίως γενικόλογοι και μερικές φορές πλατειάζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι στίχοι που ξεχώρισα ("Να είσαι εκεί") είναι γραμμένοι από τον ίδιο τον Γιάννη Κότσιρα και είναι αυτοί που μοιάζουν περισσότερο από όλους να στηρίζονται σε μια πραγματική εμπειρία καθώς περιέχουν αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που ζωντανεύουν την εικόνα και βάζουν τον ακροατή στην ιστορία. Η ισορροπία ανάμεσα στο γενικό που δεν εξαιρεί τον ακροατή από την ταύτιση με τους στίχους και το συγκεκριμένο που δίνει χρώμα είναι κάτι που δεν επιτυγχάνεται εύκολα.

Συνολικά, το "Και πάλι παιδί" μια προσπάθεια που ακούγεται ευχάριστα, αλλά απογειώνει λίγες φορές... Γιατί πραγματικά ένα πολύ καλό τραγούδι είναι από τα λίγα πράγματα που μπορούν να κάνουν τον οποινδήποτε από εμάς να νιώσει και πάλι παιδί...


HIGHLIGHTS:

... Η πάντα καλή ερμηνεία του Γιάννη Κότσιρα, όμορφες μελωδίες σε κάποια τραγούδια, η συσκευασία του CD ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολύ καλή δουλειά, με τη θήκη του CD να ανοίγει σαν τσαντάκι και να περιέχει 15 κάρτες, η καθεμία από τις οποίες έχει στη μία πλευρά στίχους ή πληροφορίες για το CD και από την άλλη ένα εικαστικό θέμα (φωτογραφίες ή σχέδιο)...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Να είσαι εκεί", "Και πάλι παιδί", "Δέντρα-φύλλα", "Γύρω απ' την αγάπη", "Ο ήρωάς σου" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Πέρασε ο χειμώνας, έφυγε η παγωνιά
Φύλαξες το παλτό μου που μου 'χες χαρίσει στην πρόβα
Πίσω από τη σχολή
Κούρδισα την κιθάρα, μάζεψες τα χαλιά
Μου 'γραψες και τα λόγια, τα λόγια που πάντα ξεχνάω
Πάνω στη σκηνή
"...

(στίχοι: Γιάννης Κότσιρας - "Να είσαι εκεί")

Music Corner

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ

Τίτλος CD
"ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΙΔΙ"
Εταιρεία: MINOS EMI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιάννης Κωνσταντινίδης
Γιάννης Κότσιρας
Επιμ. Παραγωγής
Γιάννης Κότσιρας
Ενορχήστρωση
Γιάννης Κωνσταντινίδης
Φωτογραφίες
Χρήστος Πρεντουλής
Artwork
Νικόλ Αράπη
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 63:27
9/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

01. Όπου πας θα σε κοιτάζω
02. Γύρω απ' την αγάπη
03. Να είσαι εκεί
04. Πως τα περνάω
05. Ο ήρωάς σου
06. Και πάλι παιδί
07. Κάνε το Χειμώνα Καλοκαίρι
08. Σαν φυλαχτό
09. Ναι σε όλα (Toutes les peines)
10. Χωρίς κανέναν φίλο
11. Μην ταξιδεύεις
12. Μετά το αντίο
13. Δέντρα - φύλλα
14. Όπου πας θα σε κοιτάζω

MC Team ID